woensdag 13 mei 2020

Salade van boontjes, geitenkaas en gemarineerde prei

SALADE VAN BOONTJES, GEITENKAAS EN GEMARINEERDE PREI

PREIMARINADE
1 mooie dikke prei
2 sjalotten
1 deciliter droge witte wijn
1 citroen
1 deciliter balsamico
2 deciliter olijfolie
1 deciliter arachideolie
1 theelepel peperkorrels
1 takje dragon
1 takje tijm
1 teentje kook
5 kruidnagels
1 theelepel zeezout

4 geitenkaasjes
1 krop frisée
1 krop eikenblad
50 gram gedroogde tomaten
25 gram lavendelbloemen
olijfolie
sjalot
champagneazijn
150 gram boontjes
peper
zout
8 langoustines (facultatief)


Begin met de marinade. Doe alle ingrediënten beschreven bij de marinade, behalve de prei, samen in een pan, kook het op en zeef het mengsel. Snijd de prei in schuine stukken. Was ze zonder de ringen te scheiden. Stoom de prei beetgaar. Schik de nog warme prei naast elkaar in een schaal. Overgiet met de nog warme gezeefde marinade en laat afkoelen. Dek de schaal af met folie en laat 24 uur in de koelkast rusten.
Marineer de geitenkaasjes in een mengsel van olijfolie, champagneazijn, lavendelbloemen, peper en zout, gedurende 30 minuten.
Blancheer de boontjes en spoel ze koud. Meng er een gehakt sjalotje door, breng op smaak met peper en zout.
Neem de kaasjes uit de marinade en doe ze kort onder de hete grill.
Was de slasoorten en dep de bladeren droog. Schik op vier borden wat van de gemengde sla, een hoopje boontjes en leg op elk hoopje boontjes een warm geitenkaasje. Werk af met een schijfje gemarineerde prei, een gedroogd tomaatje en - facultatief - twee gebakken langoustines. Gebruik de preimarinade als dressing voor deze salade.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Ambiance mei 2020

Koudvlees met kappertjessaus (Limburg, Nederland)

KOUDVLEES MET KAPPERTJESSAUS

½ groene paprika
½ teentje knoflook
½ sjalotje
2 à 3 eetlepels kappertjes
1 deciliter mayonaise
1 eetlepel mosterd (bijvoorbeeld Grey Poupon)
200 gram varkensfricandeau
100 gram achterham
100 gram salami
1 kropsla
zout
peper


Paprika schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Knoflook pellen en fijnhakken. Sjalotje pellen en heel fijn snipperen. Kappertjes grof hakken. In kom mayonaise, mosterd, paprika, knoflook, ui en kappertjes door elkaar mengen.
Fricandeau, ham en salami klein snijden. Sla wassen en in slacentrifuge droogmaken. Helft in dunne reepjes snijden. Vlees en slareepjes luchtig door kappertjessaus scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Rest van sla op schaal leggen en vleesmengsel in midden scheppen. Serveren met patat frites of pasta.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Limburg, Nederland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Jeannot van Mierlo, in Allerhande mei 2002

Pilaf van couscous met rozijnen (Noord-Afrika)

PILAF VAN COUSCOUS MET ROZIJNEN

75 gram blanke rozijnen
1 rode ui
6 zongedroogde tomaten op olie
4 eetlepels olie
½ pak couscous (à 400 gram)
½ theelepel gemberpoeder
½ tuinkruidenbouillontablet
½ zakje bieslook (à 15 gram)


In kom rozijnen 10 minuten wellen in heet water, dan afgieten. Ui pellen en snipperen. Tomaten droogdeppen en in stukjes snijden.
In wok of ruime koekenpan olie verhitten en ui 2 minuten zachtjes bakken. Couscous en gemberpoeder al omscheppend meebakken tot korrels glanzen. Bouillontablet erboven verkruimelen en 3 deciliter water erover schenken.
Rozijnen en tomaten toevoegen. Couscous al roerend in 5 - 6 minuten zachtjes gaar laten worden. Bieslook erboven fijn knippen en erdoor scheppen. Serveren bij kip en lamsvlees.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande mei 2002

Roerbak-pindasoep met kalkoen en groenten

ROERBAK-PINDASOEP MET KALKOEN EN GROENTEN

1 oosters groente-roerbakpakket van 350 gram (met bijvoorbeeld kool, prei, wortel, taugé en rode peper)
400 gram kalkoenfilet, in dunne reepjes
1 liter kippenbouillon (van tablet)
2½ deciliter kokosmelk (blikje)
1 pot pindakaas met stukjes noot (à 350 gram)


Maak de rode peper van het pakket schoon en snij hem fijn. Verhit 2 eetlepels olie en roerbak hierin de kalkoen in 3 minuten lichtbruin en gaar. Schep de kalkoen uit de wok. Roerbak de groenten 3 minuten in de achtergebleven olie. Voeg de bouillon en kokosmelk toe en breng de soep aan de kook. Voeg de pindakaas toe en los deze al roerend op. Kook de soep 1 minuut zachtjes door. Voeg de kalkoen toe en laat de soep goed warm worden. Breng de soep op smaak met zout en peper. Lekker met warme mini-broodjes bapao (diepvries) of pittige kroepoek.

4 personen

voedingswaarde : 780 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip Culinair mei 2001

Rabarbercompote

RABARBERCOMPOTE

500 gram mooie rode rabarber in stukjes
1 deciliter water
100 - 150 gram suiker


Rabarber in stukjes met water en suiker op zacht vuur 15 minuten koken tot rabarber zacht is. Rabarber tot lauwwarm laten afkoelen.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip Culinair mei 1996

Rabarbertaart

RABARBERTAART

500 gram rabarber
150 gram koude boter met zout
300 gram bloem
4 eetlepels suiker
3 eetlepels koud water
2 eetlepels poedersuiker


Verhit de oven op 200°C. Snijd de koude boter in kleine stukjes met een mes en kneed er de suiker, de bloem en water door. Maak er een bal van en laat die 20 minuten in de koelkast rusten. Doe het deeg in een beboterde ronde vorm, maar bewaar een handvol voor later. Bedek het deeg met bonen en plaats 15 minuten in de oven. Snijd de rabarber in stukjes van 2 à 3 centimeter en leg ze op de taartbodem. Kruimel de rest van het deeg over de rabarber en zet nog eens 15 minuten in de oven. Laat afkoelen, strooi er poedersuiker over en serveer met slagroom.

4 personen

gerechtsoort : gebak

bron : Sla etcetera mei/juni 2000

Hoisinaubergines met pikante pindasaus

HOISINAUBERGINES MET PIKANTE PINDASAUS

2 aubergines
3 eetlepels olijfolie
100 gram hoisinsaus

PINDASAUS
100 gram pindakaas met stukjes pinda
1 eetlepel donkere sojasaus
sap en rasp van 1 (bio)limoen
2 theelepels sambal oelek of harissa, of naar smaak
1 teen knoflook, geraspt
4 eetlepels gezouten pinda’s, gehakt
2 bosuitjes, in ringen


Verhit de ovengrill op 170°C. Halveer aubergines in de lengte, snijd het vruchtvlees kruislings in, let op dat je niet door de schil snijdt. Bestrijk de snijkanten van de auberginehelften met olijfolie. Leg de aubergines op de bakplaat en bak ze in 20 - 25 minuten lichtbruin maar nog niet echt gaar. Besmeer de snijkanten van de aubergines na 15 minuten met een lekkere lik hoisinsaus. Herhaal dit na 5 - 7 minuten. Doe dat desgewenst een paar minuten later een derde keer. Bak de aubergines tot ze diepgaar, mooi diepbruin, vlezig en kleverig zijn.
Verwarm intussen in een steelpan, al roerend, de pindakaas, een plensje water, de donkere sojasaus, het limoensap en de -rasp, de sambal en fijngeraspte knoflook tot een smeuïge saus. Hij dikt snel in, dus voeg water toe tot de saus de gewenste dikte heeft.
Schep de pindasaus op de aubergines en besprenkel ze met pinda’s en bosuiringen. Dien de hoisinaubergines direct op.
Lekker met gebakken of witte rijst en Snel ingemaakte zure groenten.

2 - 4 personen

voedingswaarde : 521 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Delicious. mei 2020

Salade van tonijn en 3 kleuren paprika

SALADE VAN TONIJN EN 3 KLEUREN PAPRIKA

3 gele paprika’s
3 rode paprika’s
3 groene paprika’s
1 deciliter olijfolie extra vergine
1 teentje knoflook
240 gram tonijn op (olijf)olie
300 gram kropsla, bij voorkeur Bataviasla
60 gram zwarte olijven
½ eetlepel wijnazijn
zout
versgemalen peper
10 takjes bieslook, fijngesneden


Oven voorverwarmen op 200°C. Paprika’s in midden van oven 20 - 30 minuten roosteren tot ze zwart geblakerd zijn. Paprika’s in dichte plastic zak 10 minuten laten afkoelen. Velletjes van paprika met puntig mesje eraf trekken. Zaadjes en zaadlijsten verwijderen en paprika’s in lange repen snijden. Elke kleur paprika apart in schaaltje leggen, olijfolie erover verdelen, knoflook erboven uitpersen en met versgemalen peper bestrooien. Tonijn met vork in kleine stukjes verdelen. Kom met sla bekleden. Paprika’s laten uitlekken, olie opvangen. Paprikarepen met tonijn en olijven mooi op sla schikken. Azijn met 2 eetlepels opgevangen olie van paprika’s loskloppen, met zout en peper op smaak brengen en over salade sprenkelen. Bieslook erover strooien.

6 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip Culinair mei 1999, Kookcursus salades

Gravlax (Zweden)

GRAVLAX (ZALM UIT ZWEDEN)

6 eetlepels grof zeezout
2 eetlepels zwarte peperkorrels, gekneusd
5 - 6 eetlepels suiker
1 theelepel pimentbessen, gekneusd
1 hele verse zalm van 3 kilogram, gefileerd maar wel met vel
2 bosjes verse dille, takjes 2 - 3 keer doorgesneden
geroosterd witbrood
mosterd-dillesaus


Zout, peper, suiker en piment mengen. Mengsel op binnenkant van beide zalmhelften wrijven en beetje indrukken.
Eén zijde zalm, met velkant naar onder, op schaal ter grootte van zalm leggen. Dille in dikke laag en goed verspreid op zalm leggen (zalm helemaal bedekken). Andere zalmzijde erop leggen met velkant naar boven.
Schaal strak met plasticfolie afdekken en verzwaren met gewicht (bijvoorbeeld volle conservenblikken op broodplank). Zalm 48 uur in koelkast zetten. Gravlax elke 12 uur keren.
Na 48 uur het vocht dat zich heeft gevormd afgieten en 2 eetlepels vocht bewaren. Zalm schoonwrijven (kruiden en dille verwijderen). Gravlax in heel dunne plakken snijden en licht met achtergehouden vocht bestrijken. Serveren met dunne sneetjes geroosterd brood en mosterd-dillesaus. Garneren met dille.

25 personen

voedingswaarde : 315 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 25 minuten / 48 uur

gebied : Zweden
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair mei 1999

Chinees stamppotje (China)

CHINEES STAMPPOTJE

400 gram aardappelen
zout
peper
1 deciliter melk
½ eetlepel boter of margarine
2 theelepels Chinese kruiden
75 gram geraspte oude kaas
1 eetlepel zonnebloemolie
400 gram tjap tjoy-mix (voorgesneden Chinese kool, taugé, groene paprika, wortel en prei)
½ - 1 eetlepel sojasaus
1 grote zoetzure appel (jonagold), ongeschild, in blokjes
3 eetlepels geroosterd sesamzaad


Aardappelen in water met zout 20 minuten gaarkoken en afgieten. Aardappelen met behulp van pureeknijper of stamper pureren. Melk en boter door puree kloppen. Chinese kruiden en kaas toevoegen. Puree met zout en peper op smaak brengen en warm houden. Olie in wok verhitten. Tjap tjoy-mix 2 minuten roerbakken, de groente moet knapperig blijven. Groenten op smaak brengen met sojasaus, zout en peper. Groenten mengen met aardappelpuree en appelblokjes. Garneren met sesamzaad en direct serveren.

2 personen

voedingswaarde : 555 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : China
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip Culinair mei 1999