woensdag 16 september 2015

Tex-Mex sticky ribs (Texas, Verenigde Staten)

TEX-MEX STICKY RIBS

1 theelepel (pikant) paprikapoeder
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gedroogde tijm
rasp en sap van 1 limoen
4 teentjes knoflook, geperst
2 eetlepels honing
1 eetlepel tomatenpuree
3 eetlepels olie + extra om te bestrijken
1,4 kilogram spareribs (krabbetjes)


Verwarm de oven voor op 140°C. Meng de specerijen met de limoenrasp en –sap, knoflook, honing, tomatenpuree en olie. Leg de spareribs in een braadslede en wrijf in met de marinade. Dek af met aluminiumfolie, schuif in de oven en laat de spareribs in 1,5 uur zachtjes garen. Neem uit de oven en bestrijk met wat extra olie. Rooster de spareribs in een grillpan of op de barbecue goudbruin en knapperig. Lekker met avocadosalsa.

4 personen

voedingswaarde : 790 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15 / 90 minuten

gebied : Texas, Verenigde Staten
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen september 2015

Broodje porchetta

BROODJE PORCHETTA

2 eetlepels verse rozemarijn (fijngesneden)
2 eetlepels verse salie (fijngesneden)
3 eetlepels venkelzaad
1 eetlepel gedroogde rode peper
2 tenen knoflook (fijngesneden)
1 kilogram varkensbuik met huid, aan één stuk
extra vergine olijfolie
versgemalen zwarte peper
zeezout
6 harde broodjes
rucola


Maal de kruiden, rode peper en knoflook fijn in een keukenmachine. Leg het vlees met de velkant naar boven en maak met een scherp mes ruitvormige inkervingen. Snijd niet in het vlees, maar alleen in de huid en speklaag. Je kunt dit ook aan de slager vragen. Draai het vlees om en wrijf de bovenkant in met zout, peper en het kruidenmengsel. Rol het vlees op en bind om de 2 centimeter vast met keukentouw. Laat de porchetta minimaal 2 uur, maar liever nog 2 dagen onafgedekt in de koelkast op smaak komen. Wrijf vlak voor het aanbraden de speklaag in met wat olie, peper en zout. Verwarm de oven voor op 225°C. Braad het vlees om en om bruin in een koekenpan. Leg het vervolgens in een ovenschaal en braad 30 minuten in de oven. Dek nu de ovenschaal af met een stuk aluminiumfolie, draai de oven terug naar 150°C en laat 1,5 uur braden. Verwijder het folie en draai de oven nog 10 minuten op 225°C. Zo kan de buitenkant lekker knapperig worden. Snijd 6 harde broodjes open. Snijd plakken van de porchetta en beleg hiermee de broodjes. Maak af met wat rucola. Ook lekker met gekarameliseerde uien en balsamicoazijn.

6 personen

bereidingstijd : 2½ uur

gebied : Italië
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Proef& 7 september t/m 4 oktober 2015

Caldo (Angola)

CALDO (KRUIDIGE VISBOUILLON)

Caldo (sommige Angolezen noemen hem ook wel ‘katersoep’) is een gekruide bouillon of drank die men in Angola na een lange nacht feesten bij het ochtendgloren nuttigt, vlak voor het slapengaan. Serveer de bouillon met extra scherpe pepersaus en partjes citroen.

1,5 liter vis- of groentebouillon
200 gram kleine garnalen, gepeld
2 teentjes knoflook
1 ui
1 rode peper
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap of azijn
snufje suiker
1 eetlepel gehakte peterselie


Breng de visbouillon met de helft van de garnalen aan de kook en laat hem 20 minuten zachtjes koken. Zeef hem dan en houd 1 liter apart. Hak de knoflook, de ui en de peper. Verhit de olie, voeg de ui toe en bak hem in 5 minuten glazig. Voeg de knoflook en de peper toe en bak ze nog een paar minuten mee. Voeg de apart gehouden bouillon toe en breng hem aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon 10 minuten zachtjes koken. Snijd intussen de resterende garnalen in kleine stukjes en hak de peterselie fijn. Doe de garnalen in de bouillon en kook ze nog een paar minuten mee. Roer op het laatste moment het citroensap en de suiker erdoor. Serveer de bouillon kokendheet in koppen of diepe kommen en bestrooi hem met peterselie.

4 personen

gebied : Angola
gerechtsoort : soep

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick

Plow is Baranini (Oezbekistan)

PLOW IS BARANINI (RIJSTSCHOTEL MET LAMSVLEES)

Deze plow bevat lamsvlees, wortel, ui, rozijnen en basmatirijst. Deze bij ons wat duurdere rijst is in Oezbekistan een goedkoop voedingsmiddel dat al sinds mensenheugenis uit het noorden van India wordt geïmporteerd.

250 gram lamsvlees
250 gram wortels
3 uien
500 gram basmatirijst
100 gram rozijnen
150 milliliter olie
zout
rode peper (cayenne)


Snijd het vlees in stukken, de wortels in repen, de uien in blokjes en was de rijst in water met zout. Week de rozijnen in warm water en laat ze goed uitlekken.
Braad het vlees aan in hete olie. Voeg de wortels en uien toe en kruid ze met zout en peper en vermeng ze ten slotte met de rozijnen.
Verdeel de rijst erover en giet er water op tot 1,5 centimeter boven de rijst. Laat het geheel afgedekt in 30 – 40 minuten gaar worden op een laag vuur. Schep eerst de rijst op de borden en vervolgens het vlees en de groenten.

4 personen

gebied : Oezbekistan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Rusland : Een reis boordevol smaken en recepten / Barbara Boudon, Ludmilla Suchich

Fiskesalat med Pepperrotsaus (Noorwegen)

FISKESALAT MED PEPPERROTSAUS (NOORSE VISSALADE MET MIERIKSWORTEL)

300 gram ontvelde witvisfilets (kabeljauw, heilbot, heek …)
2 laurierbladeren
3 sjalotten (of 1 kleine ui), gesnipperd
flinke snuf gemalen saffraan, in 2 – 3 theelepels kokend water
1 eetlepel appelazijn
2,5 deciliter zure room
2 eetlepels mierikswortel (of 3 eetlepels mierikswortelcrème), versgeraspt
½ theelepel zout
½ theelepel witte peper
2 eetlepels gedroogde dille (of verse)
200 gram gerookte forel, in stukken van 2 centimeter
3 dunne sneden roggebrood
1 krop little gem, gewassen
2 grote tomaten, in dunne plakken
3 dikke augurken, in plakken
2 perfect hardgekookte eieren, gepeld en in plakken

Pocheer de vis met de laurierbladeren tot hij net gaar is (nog mooi en stevig). Giet af, verwijder de laurierbladeren en laat de vis afkoelen. Snijd in stukken van 2 centimeter. Doe de afgekoelde vis met de sjalotten in een kom. Meng het saffraanwater door de azijn. Klop de zure room erdoor, gevolgd door de mierikswortel, het zout en de peper en de helft van de dille. Giet de saus over de vis en meng zachtjes zonder dat de vis breekt. Zet het geheel afgedekt 1 uur in de koelkast. Voeg de gerookte forel toe aan de witvis en proef het mengsel (waarschijnlijk moet er meer zout bij). Rooster het roggebrood tot het knapperig is en snijd elke snede dan in 4 blokjes. Leg losse slabladeren op een bord (of individuele borden) en leg het roggebrood erop. Bedek elk stuk brood met een plak tomaat en schep hier wat fiskesalat op. Garneer de salade met de augurken en eieren en bestrooi met de resterende dille. Væ så godt, zoals ze in Oslo zeggen. eet smakelijk!

6 - 7 personen

gebied : Noorwegen
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Salmagundi : Inspirerende en originele salades uit het Midden-Oosten en verder / Sally Butcher