woensdag 9 december 2020

Kartoffel-Lauch Salat (Duitsland)

KARTOFFEL-LAUCH SALAT (AARDAPPEL-PREISALADE)

Een Duits oudejaarsfeest is niet compleet zonder aardappelsalade - heerlijk met een koel glas sekt of een biertje. Deze salade doet het overigens ook de rest van het jaar prima en gaat maar wat graag uit picknicken of barbecueën.

600 gram nieuwe aardappelen
1 flinke prei
1 theelepel suiker
3 eetlepels witte wijnazijn
100 gram crème fraîche
zout
peper
1 bosje bieslook


Boen de aardappelen schoon, maar schil ze niet. Breng een pan water met zout aan de kook en kook de aardappelen daarin in 15 minuten gaar. Giet af en laat goed uitdampen.
Snijd de prei in ringen en spoel die grondig schoon onder koud water. Zet een kom met ijskoud water klaar.
Breng in een pan 500 milliliter water aan de kook met ½ theelepel suiker en 1 eetlepel azijn. Kook daarin de prei in 4 minuten beetgaar, schep met een schuimspaan eruit en laat direct in het ijswater zakken.
Meet 300 milliliter preiwater af en kook dit tot de helft in. Snijd ondertussen de aardappelen in plakken. Meng het hete ingekookte preivocht met de resterende azijn en de crème fraîche en breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat suiker. Giet deze dressing over de aardappelen, vermeng met de prei en laat minimaal 15 minuten intrekken. Was de bieslook en snijd fijn.
Schep de salade voor het serveren nog eens goed om, meng de bieslook erdoor en serveer.

4 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : salade

bron : Koch! Vegetarisch : De Duitse vegetarische keuken / Marijne & Liesbeth Thomas