vrijdag 28 oktober 2016

Persillade met Deense feta (Denemarken)

PERSILLADE MET DEENSE FETA

200 gram Deense feta
1 bosje peterselie
4 sjalotjes
1 teen knoflook
4 eetlepels olijfolie
peper


Hak de sjalotjes en gewassen peterselie ragfijn (mag in de keukenmachine), knijp de teen knoflook uit en doe erbij. Doe alles in een mengkom, prak de feta met een vork fijn, meng erdoor en breng op smaak met peper.
Serveer op rondjes roggebrood en/of vul tomaatjes en gehalveerde gekookte eieren ermee (eigeel verwijderen, fijnprakken en door de persillade mengen).
De persillade is ook heerlijk op een gebakken biefstuk (grill de met persillade bedekte biefstuk dan nog even 2 minuten) of als een frisse salade (meng er dan 4 kleingesneden tomaten en 1 eetlepel azijn doorheen).

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : borrelhapje

bron : 30 Deense recepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens

Nuoc Duong Thang (Vietnam)

NUOC DUONG THANG (KARAMELSAUS)

Aan gerechten en vleessoorten die even moeten sudderen, wordt eigenlijk altijd deze zout-zoete karamelsaus toegevoegd.

4 sjalotjes
100 gram suiker
¾ deciliter Nuoc mam (vissaus)
versgemalen zwarte peper


Pel de sjalotjes en snipper ze heel fijn. Verwarm de suiker in een pan met een dikke bodem op zacht vuur tot deze gesmolten is en een goudbruine kleur heeft. Neem de pan van het vuur en roer de Nuoc mam erdoor. Verwarm de saus opnieuw op zacht vuur en los al roerende de stukjes karamel op. Laat de saus 3 minuten zachtjes sudderen. Roer de sjalotjes erdoor en voeg peper naar smaak toe. Bewaar de saus in een goed afgesloten potje in de koelkast

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : saus

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan