zondag 16 maart 2008

Sasa (Ghana)

SASA (EDDOEPUREE UIT DE OVEN)

6 eddoes (of cocoyams)
2 tomaten
4 uien, fijngehakt
palmolie

Was de ongeschilde eddoes en leg ze op de grill of in een hete oven.
Verwijder de zwartgeblakerde schil zorgvuldig en pureer de eddoes met een
vork.
Snijd de tomaten in vieren en pureer ze met de uitjes en wat peper en zout
in de keukenmachine.
Verhit de olie en fruit hierin de tomatenpuree. Vermeng de tomatenpuree
vervolgens met de eddoes en voeg wat peper en zout toe.
Neem een platte ovenschaal en vul deze met het eddoemengsel. Zet de schaal
gedurende 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
Opmerking: Eddoepuree uit de oven is erg lekker bij een groetenomelet.

6 personen

land : Ghana
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Kookkunst uit West-Afrika : Eetcultuur & recepten / Holger Ehling &
Jojo Cobbinah

Akuah jollof (Ghana)

AKUAH JOLLOF (EENPANSGERECHT)

400 gram rijst (Surinaamse)
1 grote ui
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 klein blik tomatenpuree (68 gram)
1 liter water
60 milliliter zonnebloemolie
100 gram groenten naar keuze
zout
Spaanse of cayennepeper

Ui en tomaten fijnmaken en in een pan met olie fruiten.
Al roerend het water bijvoegen en aan de kook brengen.
Rijst toevoegen en opnieuw aan de kook brengen.
Vuur laag draaien tot de rijst droog is gekookt, 25 - 35 minuten.
Groenten erdoor mengen en/of ze boven op de rijst garneren.
Spaanse of cayennepeper naar smaak toevoegen.

5 personen

land : Ghana
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De smaak van Afrika / Ine Kommers

Verse shitor (Ghana)

VERSE SHITOR

6 verse rode Spaanse pepers, fijngehakt
1 middelgrote ui, fijngehakt
3 flinke tomaten, geblancheerd, ontveld en fijngesneden
zout naar smaak

Doe Spaanse pepers, ui en tomaten in een schaal en stamp of roer dit fijn.
Op smaak brengen en als bijgerecht of saus serveren.

2 keer 4 personen

land : Ghana
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner