zaterdag 11 maart 2017

Dresdener Christstollen (Dresden, Sachsen, Duitsland)

DRESDENER CHRISTSTOLLEN

Een voordeel van deze verrukkelijke, rijke kerststol is dat hij weken, ja, zelfs maandenlang bewaard kan worden zonder aan smaak in te boeten.

1000 - 1250 gram bloem
500 gram boter
150 gram suiker
100 - 125 gram gist
500 gram rozijnen
125 gram krenten
100 gram sukade
100 gram gesuikerde sinaasappelschilletjes
300 gram amandelen
¼ liter melk
1 theelepel zout
de geraspte schil van 1 citroen
1 likeurglas rum
wat gesmolten boter voor het besmeren
poedersuiker voor het bestrooien


Het is bij dit machtige gistdeeg raadzaam alle ingrediënten reeds de avond tevoren in de warme keuken te zetten en de keuken op de dag van het bakken tochtvrij te houden zodat het zware deeg ongehinderd kan rijzen. Hiervoor zijn overigens een aantal uren nodig.
Begin met een zogenaamd voordeegje van het in de warme melk opgeloste gist en een gedeelte van de bloem te maken. Terwijl dit rijst roert u de boter met de suiker, ’t zout en de geraspte citroenschil tot een schuimige massa en vermengt dit met de rest van de gezeefde bloem. Nu doet u het gist- en het boterdeeg bij elkaar en kneedt en slaat dit totdat het glad geworden is en niet meer aan de schaal en aan uw handen blijft kleven. Hoe langer u blijft kneden des te lekkerder wordt de stol. Als het deeg dus naar uw zin is doet u de gepelde in reepjes gesneden amandelen, de gewassen in de rum geweekte rozijnen en krenten, de in stukjes gesneden sukade en sinaasappelsnippers erbij en laat het deeg onder een doek op een warm plaatsje minstens een uur lang rijzen. Wanneer het deeg tot het dubbele van zijn omvang is gerezen kneedt u het nog een keer goed door en verdeelt het in twee gelijke delen (stollen). Beide helften vormt u eerst tot een bol en daarna tot een langwerpig puntmodel. Nu drukt u ze met een stokje of de steel van een zeer lange pollepel in het midden in de breedte goed in en klapt ze zo dubbel dat de onderste helft verder uitsteekt dan de bovenste. prik hier en daar met een vork in de broden, om te voorkomen dat ze tijdens het bakken openbarsten. Nadat u de stollen nog een keer heeft laten rijzen, worden ze één voor één, eerst bij warme en daarna bij matig warme temperatuur in 1 - 1¼ uur goudgeel en gaar gebakken. Wanneer de stollen uit de oven komen besmeert u ze met gesmolten boter en bestrooit de oppervlakte met een dikke laag poedersuiker.
En wanneer u tenslotte de afgekoelde stollen in cellofaanpapier verpakt dan blijven ze maandenlang vers.

4 personen

gebied : Dresden, Sachsen, Duitsland
gerechtsoort : gebak

bron : De wereld la carte : 160 Recepten uit 37 landen / G. Willinski

Pikante kokosgehaktballetjes (Verre Oosten)

PIKANTE KOKOSGEHAKTBALLETJES

Flinke, gekruide gehaktballetjes met een kokoslaagje. Koud zijn ze ook erg lekker op brood.

5 eetlepels geraspte kokos
1 eetlepel ketjap manis
2 sneetjes oud wittebrood
1 kleine ui
1 stukje verse gemberwortel (2 centimeter) *
250 gram mager rundergehakt
1 ei
1 theelepel sambal oelek
½ theelepel ketoembar (koriander)
zout
peper
1 teentje knoflook


* In plaats hiervan kunt u ook 1 theelepel gemberpoeder nemen.

Op bord kokos strooien. In kom ketjap doen. Korstjes van brood af snijden. Boven ketjap brood verkruimelen. Ui pellen en fijn snipperen. Gemberwortel schillen en heel fijn snipperen. Aan brood toevoegen: ui, gember, gehakt, ei, sambal, ketoembar, zout en peper. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar mengen. Hiervan 6 balletjes vormen. Balletjes door kokos rollen.
Gehaktballetjes in kring op schaal leggen. In magnetron verhitten tot bijna gaar (7 min., half/hoog). Lekker met rijst en satésaus.

2 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip maart 1987

Rijst koken : Basisrecept 2 (Oost-Azië)

RIJST KOKEN : BASISRECEPT 2

Rijst op deze manier gekookt, is geschikt voor Chinese gerechten, Indiase kerrieschotels en andere Zuid-Aziatische recepten. De rijstkorrels moeten stevig blijven.

3 kopjes rijst
3 - 3,4 kopjes water


De rijst wassen tot het water betrekkelijk helder is, afgieten en ongeveer een uur laten staan. De rijst in een pan met een goed sluitend deksel doen, de aangegeven hoeveelheid water bijgieten, afsluiten en snel aan de kook brengen op een zo heet mogelijk vuur. Het vuur uitdraaien en de pan 3 minuten laten staan. De pan weer op half draaien, de rijst ongeveer 15 minuten doorkoken en tenslotte nog eens 10 minuten op de spaarbrander zetten. Voor het serveren goed roeren.

4 personen

gebied : Oost-Azië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Rijstgerechten uit alle windstreken / Tomi Egami