zondag 23 juni 2024

Rundvlees met gombo's (Midden-Afrika)

RUNDVLEES MET GOMBO’S

700 gram gombo’s (okra’s)
800 gram runderentrecôte
1 deciliter arachideolie
2 tomaten
1 teentje knoflook
3 deciliter runderbouillon
1 grote ui
tijm
laurier
1 hele chilipeper
zout


Verwijder de stelen van de gombo’s en snijd ze in dikke schijven. Leg ze even opzij. Snijd het vlees in blokjes. Snipper de knoflook en de ui. Ontvel en ontpit de tomaten en hak ze in blokjes. Leg ze even opzij. Bak de stukken vlees bruin en leg ze opzij. Bewaar de olie en bak daarin de uien en de knoflook bruin. Voeg daarbij de tomaten en de gombo’s. Roer goed, kruid met wat zout en laat alles 5 minuten stoven op een zacht vuur. Voeg nu het vlees, de chilipeper, de bouillon, de tijm en de laurier toe. Laat het geheel nog 30 minuten zachtjes doorkoken.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 35 minuten

gebied : Midden-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Afrikaanse keuken van Marie Louise / Marie Louise Borremans

Rosbief met salade van aardappelen en sperzieboontjes (België)

ROSBIEF MET SALADE VAN AARDAPPELEN EN SPERZIEBOONTJES

boter
600 gram rosbief
1 wortel
2 uien
1 takje tijm
1 blaadje laurier
2 teentjes knoflook
300 gram vastkokende aardappelen, bijvoorbeeld Charlotte
150 gram sperzieboontjes
2 augurken in azijn
peper
zout
olijfolie
bieslook
4 lente-uitjes
enkele groene olijven
12 ansjovisfilets


Smelt wat boter in een pan en braad de rosbief rondom aan. Maak de wortel en 1 ui schoon, snijd ze in stukken en voeg ze bij de rosbief. Doe er de tijm, laurier en gepelde knoflook bij. Zet het vlees in een voorverwarmde oven op 180°C en laat het enkele minuten bakken. Schep er regelmatig wat van het braadvocht over.
Boen de aardappelen schoon en kook ze in de schil gaar. Laat ze wat afkoelen, pel ze en snijd ze in kleinere dobbelsteentjes.
Maak de boontjes schoon en kook ze gaar in gezouten water. Snijd ze in kleine stukjes. Laat de augurken goed uitlekken en snijd ze in kleine stukjes. Snipper de tweede ui fijn. Meng de augurken met de ui, de boontjes en de aardappelen en kruid met peper, zout, 2 eetlepels braadjus en 2 eetlepels olijfolie.
Neem het vlees uit de pan en giet het vet weg. Blus de pan met 1 deciliter water, laat goed opkoken en giet door een zeef.
Snijd de rosbief in fijne plakken en verdeel hem over borden. Leg er wat van de groenten bij en kruid met versgemalen zwarte peper, grof zout en gesnipperde bieslook. Doe er ten slotte wat gesnipperde lente-uitjes, enkele olijven en een paar ansjovisfilets bij.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gebied : België
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Een Belgisch kookboek / Geert Van Hecke

Steak Berliner Art mit Apfel (Berlijn, Duitsland)

STEAK BERLINER ART MIT APFEL (BERLINER BIEFSTUKSANDWICH MET APPEL EN UI)

8 dunne sneden Graubrot of zuurdesembrood
2 takjes citroentijm
2 uien
2 rode appels
4 scharrelbiefstukken van elk 100 – 125 gram, op kamertemperatuur
50 gram boter
grof zeezout
peper

Rooster het brood goudbruin in de broodrooster of onder het grillelement van de oven. Was de takjes tijm, schud ze droog en trek de blaadjes los. Pel de uien en snijd in mooie ringen. Was de appels (schil ze niet), verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appels vervolgens in 8 plakken in totaal.
Dep de biefstukken droog. Smelt 25 gram boter in een ruime koekenpan. Bak de biefstukken in twee porties (afhankelijk van de grootte van je koekenpan) 2½ minuut per kant; breng op smaak met zout en peper. Neem uit de pan, wikkel in aluminiumfolie en laat rusten: bak de overige biefstukken in nogmaals 25 gram boter op dezelfde wijze en laat rusten.
Bak de appelringen in het nog hete vet van de biefstukken 2 minuten per kant. Breng op smaak met wat peper en neem uit de pan; houd warm. Bak nu de uienringen goudbruin.
Snijd de biefstukken doormidden, leg op elke boterham 2 biefstukjes, en verdeel er vervolgens de appel en de uienringen over. Bestrooi met citroentijm en druk er een snee brood op: snijd doormidden. Serveer

4 personen

gebied : Berlijn, Duitsland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Koch : Duitse keuken anno nu / Liesbeth & Marijne Thomas

Pittige gehaktballen met adzjika en yoghurt (Centraal-Azië)

PITTIGE GEHAKTBALLEN MET ADZJIKA EN YOGHURT

Adzjieka, letterlijk ‘rood zout’, is een pittige, aromatische chilipeperpasta uit Abchazië (een separatistische Georgische regio). Hij is verslavend lekker en als je hem eenmaal geproefd hebt, zul je hem overal bij op en tussen willen eten. Dat doen ze in Abchazië ook. Je kunt de adzjieka een paar dagen bewaren in de koelkast.

1 sneetje witbrood, korts verwijderd
6 eetlepels melk
500 gram half-om-halfgehakt
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel zuurbessen
1 eetlepel sumak
½ theelepel cayennepeper
½ theelepel korianderpoeder
½ theelepel zwarte peper
2 theelepels zeezout
olijfolie, om te bakken
Griekse yoghurt, voor erbij

ADZJIEKA
4 rode chilipepers, zaadjes verwijderd
4 tomaten, zaadjes verwijder
4 tenen knoflook, grof gehakt
½ stengel bleekselderij, grof gehakt
15 gram korianderblaadjes
15 gram basilicumblaadjes
15 gram dilletakjes
2 eetlepels walnootolie
2 eetlepels olijfolie
3 eetlepels rode wijnazijn
1 theelepel suiker
1 theelepel zeezout


Maak de adzjieka. Doe alle ingrediënten voor de adzjieka in een keukenmachine en laat hem met korte intervallen draaien tot je een grove pasta hebt. Maak de adzjieka gerust van tevoren, want als je hem een tijdje laat staan, wordt de smaak wat meer uitgebalanceerd en milder.
Maak de gehaktballen. Week het brood 10 minuten in de melk. Doe intussen alle overige ingrediënten voor de gehaktballen in een grote kom en meng ze met de hand tot een homogene massa. Prak het brood door de melk en kneed het geheel door het gehaktmengsel. Draai ballen van het gehaktmengsel, ongeveer ter grootte van een golfbal.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballen in porties. Braad ze eerst rondom aan op hoog vuur, zet het vuur vervolgens lager en laat het vlees gaar worden.
Serveer de gehaktballen met de adzjieka en een schep yoghurt.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Kalbsrahmgulasch mit Butternockerl (Wenen, Oostenrijk)

KALBSRAHMGULASCH MIT BUTTERNOCKERL (KALFSGOULASH MET SPÄTZLE)

600 gram kalfsvlees
3 grote uien
2 eetlepels zonnebloemolie
500 milliliter kalfsfond
3 eetlepels mild paprikapoeder
sap van 1 citroen
4 eetlepels tarwebloem
100 gram zure room
zout
peper
3 eetlepels boter
500 gram verse spätzle
1 eetlepel peterselie, fijngehakt


Snijd het kalfsvlees in blokjes van 3 x 3 centimeter. Pel en snipper de uien. Verhit de zonnebloemolie in een pan en bak hierin de uien glazig. Voeg de kalfsfond en het paprikapoeder toe en roer goed. Voeg het citroensap en het kalfsvlees toe, roer goed en laat 1 uur met het deksel op de pan op laag vuur garen. Roer af en toe door.
Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan. Meng de tarwebloem met de zure room, roer door de saus en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper, pureer de saus met een staafmixer en voeg het vlees weer toe.
Verhit de boter in een pan en bak de spätzle er kort in. Serveer de goulash met de spätzle, bestrooid met de peterselie.

4 personen

gebied : Wenen, Oostenrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Recepten uit Wenen / Antonia Kögl

Gheymeh Nazir (Perzië)

GHEYMEH NAZIR (RIJST MET JUWEELTJES EN VLEESVULLING)

500 gram Perzische of basmatirijst
15 gram zuurbessen, 5 minuten geweekt, afgegoten

VULLING
1 grote rode ui, gesnipperd
roomboter, om in te bakken
olijfolie, om in te bakken
1 eetlepel kurkuma
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel kaneel
½ theelepel gemalen kardemom
280 gram tomatenpuree
1 kilogram runderstoofvlees van de schouder, in blokjes van 3 centimeter
zeezout
versgemalen zwarte peper

‘JUWEELTJES’
125 milliliter water
1 ½ eetlepel suiker
½ theelepel gemalen kardemom
½ theelepel gemalen saffraan
1 eetlepel goed rozenwater
schil van 1 sinaasappel, in smalle reepjes
20 gram pistachenoten, in de lengte gehalveerd
20 gram amandelreepjes


Fruit voor het maken van de vulling de ui zachtjes in wat boter en olijfolie. Roer de specerijen erdoor en bak 2 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 5 minuten. Roer het vlees erdoor, breng op smaak met zout en peper, leg het deksel op de pan en laat 1 ½ uur zacht sudderen; roer af en toe (voeg GEEN water toe). Houd warm.
Breng voor de ‘juweeltjes’ het water aan de kook en voeg e suiker, kardemom en saffraan toe. Laat 5 minuten zacht koken, roer het rozenwater en de sinaasappelschil erdoor met de pistachenoten en amandelreepjes. Haal de pan van het vuur en zet weg.
Spoel de rijst af in koud water en vervang het water 3 – 4 keer. Als je tijd hebt, laat de rijst dan 4 uur in ruim, iets gezouten water staan. Giet de rijst af, laat in een pan glijden en bedek met water. Breng aan de kook en kook de rijst in 5 minuten al dente. Laat de rijst vervolgens op laag vuur in 20 minuten gaar stomen.
Dien op: schep het stoofvlees midden op een grote platte schaal. Schep de gestoomde rijst erop zodat het vlees er helemaal mee bedekt is. Bestrooi met de zuurbessen en besprenkel met het amandel-pistachemengsel.

6 personen

gebied : Perzië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Pardiz : Een culinaire reis door Perzië / Manuela Darling-Gansser

Koolrabisalade met peultjes en champignons

KOOLRABISALADE MET PEULTJES EN CHAMPIGNONS

150 gram peultjes
2 koolrabi’s (500 gram)
1 (rode) ui
½ citroen
100 gram champignons


Peultjes afhalen en wassen. In pan met weinig water en zout peultjes 3 minuten koken. In zeef afgieten. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Koolrabi schillen en wassen. Met schaaf in heel dunne plakken schaven. Grote plakken halveren. Ui pellen en in heel dunne ringen snijden. Citroen uitpersen. Met keukenpapier champignons schoonvegen. In heel dunne plakjes snijden. In kom doen. 2 Eetlepels citroensap erdoor scheppen. Toevoegen: koolrabi, peultjes en ui. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Door salade sausje naar keuze scheppen. Salade over 4 schaaltjes verdelen.
Lekker bij gepaneerde schnitzel.

4 personen

voedingswaarde : 60 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 1 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip juni 1989

Venkelsalade met nectarine

VENKELSALADE MET NECTARINE

1 venkel (300 gram)
1 prei (200 gram)
50 gram taugé
1 nectarine


Venkel wassen. Stronk en steeltjes verwijderen. In dunne reepjes snijden. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In dunne ringen snijden. In zeef wassen. In vergiet taugé wassen en laten uitlekken. Nectarine wassen, halveren en pit verwijderen. In blokjes snijden. In kom doen: venkel, prei, taugé en nectarine. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Door salade sausje naar keuze scheppen. Over 2 schaaltjes verdelen.
Lekker bij gestoofde vis.

2 personen

voedingswaarde : 90 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 1 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip juni 1989

Salade van rode bietjes, rettich, maïs en komkommer

SALADE VAN RODE BIETJES, RETTICH, MAÏS EN KOMKOMMER

2 gekookte rode bietjes (400 gram)
1 kleine komkommer (150 gram)
1 kleine rettich (150 gram)
1 blik maïs (nettogewicht 300 gram)


Bietjes ontvellen en in plakken snijden. Plakken in blokjes snijden. Komkommer wassen. Overlangs halveren. Met theelepel zaad verwijderen. In blokjes snijden. Rettich schillen, wassen en in blokjes snijden. In zeef maïs laten uitlekken. Op eenpersoonsschaaltje naast elkaar rangschikken. ¼ deel van bietjes, ¼ deel van komkommer, ¼ deel van maïs en ¼ deel van rettich. Op zelfde manier over nog drie schaaltjes rest van groenten verdelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Over salade sausje naar keuze verdelen.
Lekker bij hartige taart.

4 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 1 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip juni 1989