woensdag 14 oktober 2020

Csokoládés Rizs (Hongarije)

CSOKOLÁDÉS RIZS (CHOCOLADERIJST)

1 liter melk
150 gram rijst
3 repen bittere chocolade (à 100 gram)
50 gram gemalen amandelen
200 gram suiker


Breng de melk met de suiker aan de kook, laat de chocolade er in smelten, strooi de gewassen rijst en de gemalen amandelen er in. Kook alles zachtjes tot de rijst gaar is, maar ook heel gebleven is.
Serveer de rijst warm of koud. Geef er vanillevla bij.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : nagerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Zöldborsó Fözelék (Hongarije)

ZÖLDBORSÓ FÖZELÉK (GROENE ERWTENPUREE)

400 gram groene erwten
2 eetlepels bloem
stukje margarine
uitje
peterselie


Was en week de groene erwten. Kook ze gaar, laat ze enigszins uitlekken en druk ze door een zeef. Maak een witte roux van de margarine en de bloem, doe het gesnipperde uitje en de fijn gesneden peterselie er in. Vermeng dit met de erwtenpuree, zout het en breng het aan de kook.
Gekookte of gebraden worst, of casselerrib, maar ook een karbonade of gepaneerd vlees smaakt er goed bij.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Lencse (Hongarije)

LENCSE (LINZEN) 

400 gram linzen 
stukje margarine 
2 eetlepels bloem 
uitje 
azijn 

Was en week de linzen, kook ze gaar en giet ze af. Maak een donkergele roux van de margarine en bloem, doe het fijngesnipperde uitje erin, dan de uitgelekte linzen, zout en zoveel water dat het - nadat alles weer aan de kook gebracht is - een mooie dikke massa is. Voeg naar smaak een scheut azijn toe. 
Gekookte worst, casselerrib, maar ook gehakt smaakt er goed bij. Op vastendagen kan het vlees bij dit gerecht heel goed vervangen door wentelteefjes. 

4 personen 

gebied : Hongarije 
gerechtsoort : bijgerecht 

bron : Dat eten wij … Hongaarse recepten / B. Nagy