vrijdag 20 november 2009

Garnalen-avocadosalade

150 gram Noorse garnalen
¼ kleine ui
2 eetlepels olie
2 eetlepels (witte wijn) azijn
zout
½ eetlepel dille (diepvries)
tabasco
1 niet te rijpe avocado
4 slabladeren

In zeef onder koud stromend water garnalen afspoelen. Ui pellen en boven kommetje raspen. Toevoegen: olie, azijn, snufje zout, dille en 4 druppels tabasco. Tot sausje roeren. Avocado schillen en halveren. Pit verwijderen en avocadohelften in dunne plakjes snijden. Avocado en garnalen in kom doen. Sausje erover schenken. Voorzichtig door elkaar scheppen. ½ uur afgedekt in koelkast zetten. Sla wassen en uitslaan.
In 4 schaaltjes slablad leggen. Garnalenavocadosalade erover verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 2 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip november 1987

Gevulde avocado met garnalen

1 citroen
½ kleine ui
200 gram grote Noorse garnalen
2 rijpe avocado’s
4 eetlepels crème fraîche
zout
versgemalen peper
1 eetlepel dille (diepvries)
1 teentje knoflook

Citroen uitpersen. Ui pellen en boven kom raspen. In zeef onder koud stromend water garnalen afspoelen. Met mes op snijplank helft van garnalen kleinsnijden. Aan ui toevoegen. Avocado’s in lengte halveren en pitten verwijderen. Met lepel vruchtvlees eruit scheppen. Op snijplank met vork vruchtvlees fijnprakken. Aan garnalenuimengsel toevoegen. Erdoor roeren: 2 eetlepels citroensap, crème fraîche, zout, peper en dille. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Met lepel goed door elkaar roeren. Avocadomengsel in lege helften scheppen. Rest van garnalen erover verdelen. Op 4 bordjes halve gevulde avocado zetten.

4 personen

voedingswaarde : 205 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip november 1987

Krentenbroodtosti met appel

4 gepelde walnoten
½ citroen
1 kleine appel
2 eetlepels halfvette roomkaas
4 sneetjes krentenbrood
½ eetlepel boter of margarine

Walnoten grof hakken. Citroen uitpersen (voor 1½ eetlepel sap). Appel schillen, klokhuis verwijderen en in schijfjes snijden. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. In kom doen: roomkaas, walnoten en 1 eetlepel citroensap. Door elkaar roeren. Krentenbrood heel dun met boter besmeren. Onbesmeerde kant met roomkaasmengsel besmeren. Appelschijfjes over 2 sneetjes verdelen. Andere sneetjes met onbesmeerde kant erop leggen. Tosti’s in tostiapparaat in 5 minuten bruin bakken. (Of: tosti’s onder voorverwarmde grill in 8 minuten bruin bakken, halverwege keren.) Tosti’s over diagonaal halveren.

4 stuks

voedingswaarde : 115 kcal per stuk
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip november 1987

Gestoofde bleekselderij

2 struiken bleekselderij (800 gram)
1 eetlepel boter
zout
35 gram verse roomkaas*

* Verse roomkaas kunt u onder anderen van de volgende merken kopen: Boursin, Mon Chou, Philadelphia, St. Moret

Van bleekselderij stronk en blad verwijderen. Mooi bladgroen achterhouden. In kopje fijnknippen. Stengels wassen en draden eraf trekken. In stukjes snijden.
In pan boter smelten. Bleekselderij 3 minuten zachtjes bakken. Weinig water en zout toevoegen. Met deksel op pan bleekselderij in 15 minuten zachtjes gaar stoven. Af en toe omscheppen. Afgieten. Selderijblad en kaas erdoor schudden en kaas laten smelten. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 075 kcal. p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1987

Shoarmabroodje gevuld met avocado-garnalensalade

½ citroen
4 takjes dille (½ eetlepel diepvries dille)
200 gram Noorse garnalen
2 avocado’s
zout
peper
1 bekertje zure room (125 milliliter)
2 theelepels Pernod*
4 shoarmabroodjes (pak)

* In plaats van Pernod kunt u ook Pastis of anijslimonadesiroop gebruiken.

Citroen uitpersen. In kopje dille fijnknippen. In zeef garnalen afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Avocado’s schillen, halveren, pitten verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden. Besprenkelen met citroensap. In kom doen: garnalen, avocado en dille. Door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. In kom zure room vermengen met Pernod. In schaaltje scheppen. Tot gebruik in koelkast zetten.
Oven voorverwarmen op 175°C. Broodjes volgens gebruiksaanwijzing verwarmen. Broodjes aan één kant insnijden tot een zakje. Salade in broodjes scheppen. Sausje apart erbij geven.

4 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip november 1987

Wortelsoufflé

1 ui
1 eetlepel margarine
1 winterwortel (300 gram)
½ eetlepel kerriepoeder
100 gram verse roomkaas*
3 eieren
2 takjes peterselie

* Verse roomkaas is onder anderen verkrijgbaar van de merken St. Moret, Mon Chou, Samos, Rederijkertje en Boursin.

Terwijl deze soufflé van wortel, kerrie en Mon Chou in de oven rijst, kunt u de tafel alvast gaan dekken. Ieder krijgt z’n eigen soufflé; zelfs opscheppen is dus niet nodig.

Oven voorverwarmen op 225°C. Ui pellen en snipperen. In braadpan margarine verhitten. Ui 2 minuten zachtjes bakken. Intussen wortel schrappen, wassen en raspen. Wortel en kerriepoeder door ui scheppen en 3 minuten meebakken. Intussen in kom verse roomkaas fijnprakken. Boven 2 kommen eieren splitsen. Dooiers door roomkaas roeren. Peterselie erboven fijnknippen. Wortelmengsel erdoor scheppen. Eiwitten stijfkloppen. Door wortelkaasmengsel scheppen. Twee ovenvaste schaaltjes (inhoud ½ liter) invetten. Wortelmengsel erin scheppen. In midden van oven souffleetjes in 15 minuten goudbruin en gaar laten worden. Lekker met patates frites.

2 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : eigerecht

bron : Tip november 1987