woensdag 22 juli 2020

Kikkererwtenpasta met spinazie & chili-knoflookkruim

KIKKERERWTENPASTA MET SPINAZIE & CHILI-KNOFLOOKKRUIM

200 gram volkorenspaghetti
2 - 3 sneetjes speltbrood, zonder korst
4 eetlepels olijfolie
3 tenen knoflook, fijngesneden
rasp van 1 (bio)citroen
gedroogde chilipeper
1 blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt of van tevoren geweekte en gekookte kikkererwten
600 gram spinazie, gewassen


Kook de spaghetti in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maal het brood fijn in de keukenmachine. Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak het broodkruim goudbruin en krokant. Voeg 1 fijngesneden teen knoflook en de citroenrasp toe en bak nog 1 minuut. Voeg gemalen chilipeper en zout naar smaak toe en schud op een bord.
Schenk de rest van de olijfolie in de koekenpan. Bak 2 tenen knoflook zachtjes 1 minuut. Voeg de kikkererwten toe en bak ze 3 minuten mee. Voeg de spinazie in porties toe en laat de bladeren al omscheppend op hoger vuur slinken. Giet de pasta af. Meng de spaghetti door de kikkererwten met de spinazie. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel e spaghetti over 4 borden. Strooi het krokante chili-knoflookkruim over de spaghetti.

4 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Delicious. april 2016

Nasi Koening (Indonesië)

NASI KOENING

1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
2 laurierblaadjes
2 theelepels koenjit (kurkumapoeder)
600 milliliter kokosmelk
400 gram droogkokende rijst (bijvoorbeeld basmatirijst)


Voeg de sereh met de laurierblaadjes en kurkuma toe aan de kokosmelk en breng aan de kook. Roer de rijst erdoor en kook zachtjes 25 minuten (of volgens de aanwijzingen op de verpakking). Verwijder voor het serveren de sereh en laurier.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Boodschappen april 2016

Bagel plantaardige roomkaas met aardbei en munt

BAGEL PLANTAARDIGE ROOMKAAS MET AARDBEI EN MUNT

4 bagels sesam
250 gram aardbeien
8 blaadjes munt
1 theelepel poedersuiker
200 gram Violife creamy original (plantaardige roomkaas)


Rooster 4 bagels sesam volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder de kroontjes van 250 gram aardbeien en snijd het fruit in kleine stukjes. Haal 8 blaadjes munt van hun takjes en snijd fijn. Meng de aardbeien en munt met 1 theelepel poedersuiker. Halveer de bagels overlangs en besmeer beide zijden met 200 gram creamy original (plantaardige roomkaas). Verdeel de aardbeien erover.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Allerhande april 2020

Lauwwarme volkorennoedels, paksoi & edamame

LAUWWARME VOLKORENNOEDELS, PAKSOI & EDAMAME

200 gram volkorennoedels
2 centimeter verse gember
15 gram koriander
1 struik paksoi
1 komkommer
375 gram tofu
2 eetlepels sojasaus less salt
½ eetlepel sesamolie
1 eetlepel arachideolie
300 gram edamame bonen


Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af onder koud stromend water.
Schil de gember en snijd fijn. Snijd de koriander fijn.
Verwijder 1 centimeter van de onderkant van de paksoi en snijd in stukken van 2 centimeter. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder met een theelepel de zaadlijsten en snijd de helften in dunne plakjes van een ½ centimeter breed.
Laat de tofu uitlekken en verkruimel met je handen tot een grof kruim. Breng op smaak met de sojasaus, sesamolie en versgemalen peper.
Verhit de arachideolie in een wok of ruime koekenpan op middelhoog vuur en roerbak hierin de gember 1 minuut. Voeg de paksoi en tofu toe en bak 3 minuten. Voeg de komkommer en edamame toe en bak 2 minuten.
Schep de noedels door het groente-tofumengsel. Verdeel over 4 kommen. Bestrooi met koriander.

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Allerhande april 2020

Traybake met kikkererwten, gnocchi & aubergine

TRAYBAKE MET KIKKERERWTEN, GNOCCHI & AUBERGINE

2 rode uien
2 aubergines
4 puntpaprika’s
2 centimeter verse gember
2 takjes tijm
1 blik kikkererwten (400 gram)
4 eetlepels cremaceto balsamico
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels gembersiroop
500 gram gnocchi
2 eetlepels (olijf)olie


Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de uien in vieren. Snijd de aubergines in reepjes van 6 x 1 centimeter en doe samen met de ui in een kom. Halveer de puntpaprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in de lengte in reepjes van 1 centimeter. Schil de gember en snijd heel fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd fijn. Spoel de kikkererwten in een vergiet onder koud stromend water en laat uitlekken.
Meng de gember met de cremaceto balsamico, sojasaus en gembersiroop. Meng door het ui-auberginemengsel.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Verdeel het ui-auberginemengsel over de bakplaat. Leg de paprika ernaast. Verdeel de kikkererwten en gnocchi over de andere bakplaat. Besprenkel deze met de olie, bestrooi met de tijm en schep om. Breng de ingrediënten op beide bakplaten op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.
Schuif de bakplaat met de kikkererwten en gnocchi onder in de oven en de bakplaat met het ui-auberginemengsel en de paprika daarboven. Bak 25 - 30 minuten tot de kikkererwten en gnocchi knapperig en goudbruin zijn en het ui-auberginemengsel gaar en bruin is. Schep het ui-auberginemengsel en de gnocchi na 15 minuten om en wissel de bakplaten van positie in de oven.

4 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Allerhande april 2020