zaterdag 31 maart 2018

Terrine van zalmforel met kruidige eiersaus

TERRINE VAN ZALMFOREL MET KRUIDIGE EIERSAUS

400 gram zalmforelfilet, in repen
4 eieren
7 blaadjes witte gelatine
4 deciliter koude visbouillon
4 eetlepels fijngesneden kruiden (dille, dragon, kervel en peterselie)
3 deciliter crème fraîche
zout
peper
150 gram gerookte zalm, in dunne plakken

SAUS
3 eieren
mespunt mosterd
zout
peper
2 eetlepels azijn of citroensap
2½ - 3 deciliter olie
50 gram fijngesneden kappertjes en augurken
1 eetlepel fijngesneden verse kruiden (dille, peterselie)


Terrine: Zalmforelfilet in stoompan in 7 minuten gaarstomen. Eieren in 8 minuten hard koken en fijnprakken. Gelatine in ruim koud water 5 minuten weken. 1 Deciliter bouillon verwarmen en van vuur af uitgeknepen gelatine erin oplossen. Gelatinemengsel door rest van bouillon roeren. 1 Deciliter gelei mengen met hardgekookt ei, 1 deciliter gelei met kruiden en 1 deciliter gelei met crème fraîche. Helft van gerookte zalm in vorm schikken. Gelei met ei erover schenken en ½ van zalmforel erop leggen. Vervolgens gelei met kruiden erover schenken, rest van zalmforel erop leggen en gelei met crème fraîche erover schenken. Afdekken met rest van gerookte zalm en laatste deciliter gelei erover schenken. Terrine afgedekt in koelkast 3 uur laten opstijven. Voor gebruik storten. In plakken serveren met saus.
Saus: Eieren in 8 minuten hard koken. Dooiers fijnprakken en met mosterd, zout en peper mengen. Al kloppend druppelsgewijs olie en azijn toevoegen, wanneer saus dikker wordt olie en azijn in dun straaltje toevoegen. Kappertjes, augurken en kruiden door saus roeren.

8 personen

voedingswaarde : 600 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 35 minuten / 3 uur

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair maart 1997

Gemengde kruidensalade

GEMENGDE KRUIDENSALADE

200 gram gemengde sla (frisée, krulsla, rode sla, etcetera)
100 gram plukjes verse kruiden, zoals koriander, peterselie, bieslook, citroenmelisse en dragon)
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels rode wijnazijn
zout
peper


In saladeschaal sla met plukjes kruiden mengen. Dressing kloppen van olijfolie, azijn, zout en peper. Dressing over salade sprenkelen en luchtig erdoor mengen.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : buffetgerecht

bron : Tip Culinair maart 1997

Roerbakmie Java (Java, Indonesië)

ROERBAKMIE JAVA

1 pak Roerbakmie (250 gram)
zout
3 eetlepels olie
200 gram kipfilet, in blokjes
100 gram magere spekreepjes
1 ui, fijngesneden
1 prei, in dunne ringen
1 kleine winterwortel, in dunne reepjes
1 rode paprika, in reepjes
100 gram champignons, in plakjes
1 pak Mix voor Roerbakmie
3 takjes bladselderij, fijngesneden


Roerbakmie volgens gebruiksaanwijzing in ruim kokend water met zout 2 minuten koken. Roerbakmie in vergiet onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken. In wok olie verhitten en kipfilet in 3 minuten al omscheppend goudbruin bakken. Spek en ui 2 minuten meebakken. Prei, wortel, paprika en champignons toevoegen en 2 minuten meebakken. Mix voor Roerbakmie en 1 deciliter water toevoegen en gerecht 1 minuut roerbakken. Roerbakmie toevoegen en gerecht nog enkele minuten op hoog vuur roerbakken tot vocht is verdampt. Gerecht garneren met bladselderij.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Java, Indonesië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair maart 1997