maandag 8 april 2013

Gegratineerde schorseneren (Frankrijk)

GEGRATINEERDE SCHORSENEREN

500 gr schorseneren
2 el azijn
0,5 dl slagroom
30 gr paneermeel
100 gr kaas (gruyere,in plakjes)
1 mp zout
1 mp peper
20 gr boter


Was de schorseneren en laat ze 1 uur in koud water staan. Schil de schorseneren en kook ze 1 uur in water met zout en azijn tot ze gaar zijn. Verdeel ze in stukken, doe ze in een beboterde ovenschaal en giet de room eroverheen. Bestrooi ze met zout en peper, verdeel de kaasplakken eroverheen, en bestrooi met paneermeel. Bak de schorseneren 20 - 30 minuten op 220 ºC.

Voor 4 personen.

voorbereiding : 1 uur, bereiding : 30 min.

land : Frankrijk
gerechtsoort : bijgerecht

bron : DOMUS Franse recepten

Sansafil Maghli (Libië)

SANSAFIL MAGHLI (GEBAKKEN SCHORSENEREN)

675 g schorseneren, uiteinden afgesneden
olie om te frituren

BESLAG
110 g bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
1 ei
1 eetlepel olijfolie
150 ml water
¼ theelepel harissa
½ theelepel komijn
¼ theelepel gedroogde tijm
1 theelepel zout

ERBIJ
partjes citroen


Was de schorseneren onder koud stromend water en borstel indien nodig om al het zand te verwijderen. Snijd elke wortel door midden. Vul een ruime pan met licht gezouten water en breng aan de kook. Voeg de schorseneren toe en houd gedurende 30 minuten tegen de kook. Doe in een vergiet en spoel ze onder koud stromend water af. Pel wanneer ze koel genoeg zijn om te verwerken de schil van de schorseneren en snijd de wortels in stukken van 7,5 cm. Meng voor het beslag alle ingrediënten in een ondiepe kom. Verhit een laag olie van 5 cm in een grote braadpan. Doop meerdere stukken schorseneer in het beslag en bak ze in het vet tot ze krokant en goudbruin zijn. Verwijder met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm terwijl u de resterende schorseneren op dezelfde manier bakt. Serveer warm met de partjes citroen.

6 personen

gebied : Libië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : North African Cookery / Arto der Haroutunian

Lintmacaroni met ham en schorseneren

LINTMACARONI MET HAM EN SCHORSENEREN

Van Anja Boer uit Amsterdam komt deze ovenschotel vol groente, groene lintmacaroni en kaassaus. Hij is heel goed de avond van tevoren te maken. Op de dag zelf hoeft u hem dan alleen nog maar even in de oven te zetten.

1 kg schorseneren*
½ l melk
500 g broccoli
300 g (groene) lintmacaroni
3 el boter of margarine
50 g bloem
2 el crème fraîche
zout
200 g geraspte belegen kaas
150 g gesneden achterham

* U kunt ook 1 blik schorseneren (netto gewicht ± 575 g) gebruiken.


Schorseneren wassen. In ruim water ± 5 min. koken. Afgieten. Iets laten afkoelen. Schil en stronkjes verwijderen. In stukken van ± 5 cm snijden. In ruim water met 3 el melk, schorseneren in ± 20 min. gaar koken. Van broccoli droge uiteinden verwijderen. Wassen. Stronken in stukjes snijden. Stronkjes ± 5 min. koken. Roosjes toevoegen. In nog ± 5 min. gaar koken. Lintmacaroni gaar koken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten. In vergiet onder koud stromend water afspoelen. Ovenschaal (inh. ± 1½ l) invetten. In steelpan boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje rest van melk toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Van vuur af crème fraîche erdoor roeren. Op smaak brengen met zout. Achtereenvolgens in ovenschaal doen: schorseneren, lintmacaroni, broccoli en saus. Met kaas bestrooien. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Plakjes ham oprollen en tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Oven voorverwarmen op 200 ºC. Op rooster in midden van oven macaronischotel in ± 30 min. goudbruin en heet laten worden. (Als kaas te bruin wordt schotel afdekken). Hamrolletjes in stervorm erop leggen. Lekker met kropsla met komkommer.

4 personen

± 810 kcal / 3400 kJ p.p.
voor- / bereiden: ± 1 uur / 40 min.

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip 1990/01 (januari 1990)

Schorseneren-veldslasalade met appel-spekvinaigrette

SCHORSENEREN-VELDSLASALADE MET APPEL-SPEKVINAIGRETTE

3 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel bloem
1 kg schorseneren
zout
1 sjalot
7 tot 8 El ciderazijn
150 ml groentebouillon
1 theelepel agavesiroop
peper
8 eetlepels koolzaadolie
1 kleine rode appel (120 g)
150 g veldsla
50 g Zuid-Tiroler Schüttelbrot
60 g Zuid-Tiroler spek (in 2 mm dikke plakken)
20 g verse mierikswortel


Meng witte wijnazijn, bloem en 1 liter water. Schorseneren zorgvuldig wassen (bij voorkeur met keukenhandschoenen), schillen, beide uiteinden afsnijden en opnieuw wassen. Dikke wortels eventueel in de lengte halveren. Schorseneren diagonaal in 3 cm lange stukjes snijden en onmiddellijk in het azijnwater doen. Gezouten water aan de kook brengen. Uitgelekte schorseneren daarin afgedekt op laag vuur in 20 minuten al dente koken. Voor de vinaigrette de sjalot zeer fijn snipperen. Ciderazijn, groentebouillon, agavesiroop, zout en peper mengen. Sjalot toevoegen en de raapzaadolie er met een garde doorkloppen. Appel in vieren snijden, het klokhuis verwijderen en de appel in kleine blokjes van ongeveer 3 mm snijden. Meng door de vinaigrette en zet apart. Schorseneren afgieten, uit laten lekken en onmiddellijk vermengen met de vinaigrette. Overdekt 1 uur marineren. Veldsla wassen en centrifugeren. Schüttelbrot in een diepvries zakje doen en met een deegroller grof verkruimelen. Snijd de bacon in kleine blokjes. Pel en rasp de mierikswortel. Spek en mierikswortel met de schorseneren mengen. De veldsla er zorgvuldig door scheppen en bestrooid met het verkruimelde Schüttelbrot opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 327 kcal p.p.
bereidings- / kook - marineertijd : 30 / 30 / 60 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Essen & Trinken februari 2012