maandag 8 april 2013

Gegratineerde schorseneren (Frankrijk)

GEGRATINEERDE SCHORSENEREN

500 gr schorseneren
2 el azijn
0,5 dl slagroom
30 gr paneermeel
100 gr kaas (gruyere,in plakjes)
1 mp zout
1 mp peper
20 gr boter


Was de schorseneren en laat ze 1 uur in koud water staan. Schil de schorseneren en kook ze 1 uur in water met zout en azijn tot ze gaar zijn. Verdeel ze in stukken, doe ze in een beboterde ovenschaal en giet de room eroverheen. Bestrooi ze met zout en peper, verdeel de kaasplakken eroverheen, en bestrooi met paneermeel. Bak de schorseneren 20 - 30 minuten op 220 ºC.

Voor 4 personen.

voorbereiding : 1 uur, bereiding : 30 min.

land : Frankrijk
gerechtsoort : bijgerecht

bron : DOMUS Franse recepten

Sansafil Maghli (Libië)

SANSAFIL MAGHLI (GEBAKKEN SCHORSENEREN)

675 g schorseneren, uiteinden afgesneden
olie om te frituren

BESLAG
110 g bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
1 ei
1 eetlepel olijfolie
150 ml water
¼ theelepel harissa
½ theelepel komijn
¼ theelepel gedroogde tijm
1 theelepel zout

ERBIJ
partjes citroen


Was de schorseneren onder koud stromend water en borstel indien nodig om al het zand te verwijderen. Snijd elke wortel door midden. Vul een ruime pan met licht gezouten water en breng aan de kook. Voeg de schorseneren toe en houd gedurende 30 minuten tegen de kook. Doe in een vergiet en spoel ze onder koud stromend water af. Pel wanneer ze koel genoeg zijn om te verwerken de schil van de schorseneren en snijd de wortels in stukken van 7,5 cm. Meng voor het beslag alle ingrediënten in een ondiepe kom. Verhit een laag olie van 5 cm in een grote braadpan. Doop meerdere stukken schorseneer in het beslag en bak ze in het vet tot ze krokant en goudbruin zijn. Verwijder met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm terwijl u de resterende schorseneren op dezelfde manier bakt. Serveer warm met de partjes citroen.

6 personen

gebied : Libië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : North African Cookery / Arto der Haroutunian

Lintmacaroni met ham en schorseneren

LINTMACARONI MET HAM EN SCHORSENEREN

Van Anja Boer uit Amsterdam komt deze ovenschotel vol groente, groene lintmacaroni en kaassaus. Hij is heel goed de avond van tevoren te maken. Op de dag zelf hoeft u hem dan alleen nog maar even in de oven te zetten.

1 kg schorseneren*
½ l melk
500 g broccoli
300 g (groene) lintmacaroni
3 el boter of margarine
50 g bloem
2 el crème fraîche
zout
200 g geraspte belegen kaas
150 g gesneden achterham

* U kunt ook 1 blik schorseneren (netto gewicht ± 575 g) gebruiken.


Schorseneren wassen. In ruim water ± 5 min. koken. Afgieten. Iets laten afkoelen. Schil en stronkjes verwijderen. In stukken van ± 5 cm snijden. In ruim water met 3 el melk, schorseneren in ± 20 min. gaar koken. Van broccoli droge uiteinden verwijderen. Wassen. Stronken in stukjes snijden. Stronkjes ± 5 min. koken. Roosjes toevoegen. In nog ± 5 min. gaar koken. Lintmacaroni gaar koken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten. In vergiet onder koud stromend water afspoelen. Ovenschaal (inh. ± 1½ l) invetten. In steelpan boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje rest van melk toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Van vuur af crème fraîche erdoor roeren. Op smaak brengen met zout. Achtereenvolgens in ovenschaal doen: schorseneren, lintmacaroni, broccoli en saus. Met kaas bestrooien. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Plakjes ham oprollen en tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Oven voorverwarmen op 200 ºC. Op rooster in midden van oven macaronischotel in ± 30 min. goudbruin en heet laten worden. (Als kaas te bruin wordt schotel afdekken). Hamrolletjes in stervorm erop leggen. Lekker met kropsla met komkommer.

4 personen

± 810 kcal / 3400 kJ p.p.
voor- / bereiden: ± 1 uur / 40 min.

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip 1990/01 (januari 1990)