donderdag 17 oktober 2024

Jakobsschelpen met witlof en appels op soba- of eiernoedels met peterselie

JAKOBSSCHELPEN MET WITLOF EN APPELS OP SOBA- OF EIERNOEDELS MET PETERSELIE

Het is ideaal als je verse soba- of eiernoedels hebt voor dit gerecht, maar met gedroogde lukt het ook goed.

4 eetlepels geklaarde boter
3 eetlepels olijfolie, extra vergine
8 – 12 jakobsschelpen, met of zonder kuit
2 appels (liefst granny smith of cox), geschild, uitgeboord en in 8 parten gesneden
16 lofblaadjes
flinke snuf chilipoeder of cayennepeper
2 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel mirin
¼ theelepels vers geraspte nootmuskaat
zout
vers gemalen zwarte peper
175 – 225 gram soba- of eiernoedels, voorgekookt
115 gram bladpeterselie, kleingehakt


Verhit de helft van de geklaarde boter met de olie in een grote pan. Bak zodra dit heet is de jakobsschelpen erin, 8 per kaar, 2 minuten, en draai ze in die tijd twee keer om. Leg ze op een verwarmd bord. Bak de appelpartjes in de pan, 2 minuten op elke zijde. Leg ze daarna op een verwarmd bord. Voeg zo nodig nog wat olie toe en bak de witlof tot deze slap is. Voeg de chilipoeder, sojasaus, mirin en nootmuskaat toe. Doe de vis en de appels terug in de pan. Breng op smaak met zout en peper. Dek de pan af, zet het vuur uit en laat de pan 1 minuut afgedekt staan. Verwarm de noedels en laat ze goed uitlekken. Verwarm de resterende geklaarde boter in een wok, voeg de gehakte peterselie en ¼ theelepel zout toe en roer 1 minuut. Voeg de uitgelekte noedels toe en meng alles door elkaar. Verdeel de noedels met peterselie over 4 voorverwarmde borden en leg er gelijke porties jakobsschelpen, witlof en appel op. Serveer direct.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Chow Mein-garnalen uit Szechuan (Sichuan, China)

CHOW MEIN-GARNALEN UIT SZECHUAN

Chow mein betekent ‘gefrituurde noedels.

24 grote ongekookte scampi’s, gepeld, in de lengte gehalveerd en schoongemaakt
½ theelepel zout
125 milliliter pindaolie, voor het bakken
4 sjalotten, gesnipperd
2 theelepels fijngehakte gemberwortel
1 theelepel suiker
2 tenen knoflook, in zeer dunne plakjes
4 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
1 theelepel szechuanpeper, fijngestampt in een vijzel, of 1 theelepel chilipoeder
½ theelepel zout
1 eetlepel Chinese rijstwijn of droge sherry
1 eetlepel sojasaus
3 rode tomaten, ontveld en kleingehakt
½ theelepel vers gemalen zwarte peper
225 – 350 eiernoedels, voorgekookt
2 eetlepels gehakte korianderblaadjes


Wrijf de halve garnalen in met een halve theelepel zout en bewaar ze in de koelkast terwijl je het kruidenmengsel maakt. Verhit 2 eetlepels pindaolie in een wok. Bak de sjalot en de gember 2 minuten. Voeg de suiker en de knoflook toe, en roerbak dit alles nog 1 minuut. Voeg nu de overige ingrediënten toe, behalve de olie, noedels, garnalen en het zout, naar eigen smaak. Blijf nog 2 minuten roerbakken. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak daar 2 minuten de garnalen in, blijf steeds roeren. Haal ze uit de pan met een zeefschep en leg ze op een met keukenpapier bedekt blad. Warm de noedels op. Roer ze door de inhoud van de wok en meng alles goed door elkaar. Voeg de garnalen en het korianderblad toe, en roerbak nog 1 minuut. Serveer direct.

4 personen

gebied : Sichuan, China
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Pasta voor Laksa (Maleisië)

PASTA VOOR LAKSA

‘Laksa’ staat inmiddels overal bekend als een kruidige noedelsoep, die wordt bereid met kokosmelk. Het oorspronkelijke Maleisische gerecht wordt laksa lemak genoemd, ofwel ‘heerlijke laksa’ of ‘smaakvolle laksa’. Het woord ‘laksa’ zelf duidt op rijstvermicelli, fijne rijstnoedels. Maar veel koks in Australië, Londen en elders kennen deze noedelsoep wel, maar maken hem met eiernoedels, udon of zelfs soba. Misschien vinden ze dit beter bij de westerse smaak passen, of denken de westerse klanten dat zelf. Nu zijn al deze noedelsoorten geschikt voor laksa, maar de voorkeur gaat uit naar de fijnere soorten. Het belangrijkst is dat de kokosmelk de juiste dikte heeft.
Laksapasta kan net als currypasta van tevoren worden gemaakt en 7 dagen in de koelkast worden bewaard. Je kunt hem invriezen in een ijsblokjesvorm of in kleine diepvrieszakjes. Schrijf de datum er duidelijk en onuitwisbaar op – vooral als je diverse pasta’s in de vrieskist bewaart.

4 – 6 grote rode chilipepers, zonder zaadlijsten en kleingehakt
6 sjalotten, kleingehakt
3 tenen knoflook, kleingehakt
6 kemirinoten of 10 witte amandelen, gehakt
2 theelepels gemberwortel, gehakt
2 theelepels gehakte galanga
2 eetlepels korianderzaadjes, grof geplet
½ theelepel garnalenpasta (desgewenst)
1 theelepel zeezout
3 eetlepels tamarindewater
2 eetlepels pinda- of plantaardige olie


Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en laat deze 1 minuut draaien. Voeg dan 175 milliliter koud water toe en laat het nog 2 minuten draaien. Giet de gladde pasta over in een steelpan en laat het net boven het kookpunt 40 minuten zachtjes koken. Laat de pasta afkoelen en bewaar hem in de koelkast of diepvriezer.

Voor 300 milliliter.

gebied : Maleisië
gerechtsoort : specerijenmengsel

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen