donderdag 17 oktober 2024

Pasta voor Laksa (Maleisië)

PASTA VOOR LAKSA

‘Laksa’ staat inmiddels overal bekend als een kruidige noedelsoep, die wordt bereid met kokosmelk. Het oorspronkelijke Maleisische gerecht wordt laksa lemak genoemd, ofwel ‘heerlijke laksa’ of ‘smaakvolle laksa’. Het woord ‘laksa’ zelf duidt op rijstvermicelli, fijne rijstnoedels. Maar veel koks in Australië, Londen en elders kennen deze noedelsoep wel, maar maken hem met eiernoedels, udon of zelfs soba. Misschien vinden ze dit beter bij de westerse smaak passen, of denken de westerse klanten dat zelf. Nu zijn al deze noedelsoorten geschikt voor laksa, maar de voorkeur gaat uit naar de fijnere soorten. Het belangrijkst is dat de kokosmelk de juiste dikte heeft.
Laksapasta kan net als currypasta van tevoren worden gemaakt en 7 dagen in de koelkast worden bewaard. Je kunt hem invriezen in een ijsblokjesvorm of in kleine diepvrieszakjes. Schrijf de datum er duidelijk en onuitwisbaar op – vooral als je diverse pasta’s in de vrieskist bewaart.

4 – 6 grote rode chilipepers, zonder zaadlijsten en kleingehakt
6 sjalotten, kleingehakt
3 tenen knoflook, kleingehakt
6 kemirinoten of 10 witte amandelen, gehakt
2 theelepels gemberwortel, gehakt
2 theelepels gehakte galanga
2 eetlepels korianderzaadjes, grof geplet
½ theelepel garnalenpasta (desgewenst)
1 theelepel zeezout
3 eetlepels tamarindewater
2 eetlepels pinda- of plantaardige olie


Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en laat deze 1 minuut draaien. Voeg dan 175 milliliter koud water toe en laat het nog 2 minuten draaien. Giet de gladde pasta over in een steelpan en laat het net boven het kookpunt 40 minuten zachtjes koken. Laat de pasta afkoelen en bewaar hem in de koelkast of diepvriezer.

Voor 300 milliliter.

gebied : Maleisië
gerechtsoort : specerijenmengsel

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Geen opmerkingen: