dinsdag 28 juni 2016

Wafels van selderijknol met gerookte zalm, mierikswortelroom en kaviaar

WAFELS VAN SELDERIJKNOL MET GEROOKTE ZALM, MIERIKSWORTELROOM EN KAVIAAR

300 gram selderijknol
6 deciliter volle melk, gekookt
2 scharreleieren
dooier van 1 scharrelei
40 gram bloem
1 eetlepel slagroom
versgeraspte nootmuskaat
25 gram boter
250 gram gerookte zalm, in dunne plakken
15 gram kaviaar
zout
versgemalen zwarte peper

MIERIKSWORTELROOM
5 eetlepels slagroom, half stijf geklopt
1 eetlepel verse bieslook, gesnipperd
1 eetlepel verse mierikswortel, fijn geraspt
1 theelepel citroensap


Schil de selderijknol en snijd hem in blokjes. Kook ze in 20 - 25 minuten gaar in de gekookte melk. Laat de blokjes uitlekken en bewaar de melk. Wrijf de blokjes knolselderij door een zeef of prak ze fijn. Roer er de eieren, de eierdooier, de bloem, 1,5 deciliter van de melk en de slagroom door. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat en laat het een uur rusten. Maak intussen de mierikswortelroom: spatel zorgvuldig de room, bieslook en mierikswortel door elkaar, voeg zout en peper naar smaak toe en roer er het citroensap door. Verhit een wafelijzer tot het bijna rookt en leg in elke helft een kwart van de boter. Giet er een lepel van het beslag in, sluit het ijzer en bak de wafel op de gewone manier. Schep op de warme wafels een flinke lepel mierikswortelroom en leg daar de gerookte zalm en de kaviaar op. Serveer het gerecht meteen.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Wereldse groenten / Paul Gayler