vrijdag 10 februari 2023

Beef Teriyaki (Japan)

BEEF TERIYAKI

125 milliliter sojasaus
125 milliliter mirin (rijstwijn)
50 milliliter sake
1 eetlepel rietsuiker
240 gram pandanrijst
1 salade-ui
1 eetlepel arachideolie
4 biefstukken (op kamertemperatuur)


Breng een pan met de sojasaus, mirin, sake en suiker aan de kook. Laat de saus op middelhoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt 10 minuten. Zet het vuur iets lager als de saus te veel schuimt en dreigt over te koken. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de salade-ui in flinterdunne schuine plakjes.
Verhit de olie in een grote koekenpan. Doe dit op hoog vuur. Dep de biefstukken droog en bestrooi met peper. Bak ze 3 minuten op hoog vuur. Keer halverwege.
Voeg de helft van de saus (tare) toe en bak nog 1 minuut op middelhoog vuur. Blijf intussen de biefstukken met de tang omkeren zodat het vlees karamelliseert. Haal uit de pan en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 10 minuten rusten.
Voeg ondertussen de rest van de saus toe aan de koekenpan. Breng aan de kook en laat op laag vuur inkoken tot een lichtstroperige saus. Dit duurt 5 minuten. Roer regelmatig. Zet het vuur uit. De saus dikt na afkoelen verder in.
Snijd de biefstukken in dunne plakken en schenk de saus erover. Serveer de rijst ernaast en bestrooi met de salade-ui.
Lekker met gestoomde broccoli.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 15 / 10 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : AllerHande 3 – 30 mei 2021

Biefstukpuntjes met groene groenten

BIEFSTUKPUNTJES MET GROENE GROENTEN

300 gram zilvervliesrijst
300 gram (diepvries)sperziebonen, gebroken
300 gram peultjes
2 eetlepels zonnebloemolie
300 gram biefstukpuntjes
2 teentjes knoflook, geperst
2 lente-uitjes, in ringen
3 eetlepels ketjap manis
½ bosje koriander, fijngehakt


Kook de rijst. Kook de sperziebonen en peultjes in 8 minuten beetgaar.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak hierin de biefstukpuntjes 1 minuut op een hoge stand. Voeg de sperziebonen, peultjes, knoflook, bosui en ketjap toe en verwarm 2 minuten.
Bestrooi de biefstukpuntjes en groenten op het bord met de koriander. Serveer met rijst.

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen oktober 2022

Noedelsoep met shiitakes en rosbief

NOEDELSOEP MET SHIITAKES EN ROSBIEF

1 pot runderbouillon
1 eetlepel olie
200 gram shiitakes, in plakjes
1 groene paprika, in reepjes
1 eetlepel oestersaus
1 centimeter verse gember, geschild
300 gram mienestjes
200 gram rosbief, in reepjes
4 lente-uitjes, in ringetjes


Leng de pot bouillon met water aan tot 1 liter en breng in een pan aan de kook. Verhit intussen de olie in een koekenpan en roerbak hierin de shiitakes en paprika 1 minuut op een hoge stand. Voeg samen met de oestersaus en gember toe aan de bouillon.
Knijp de mienestjes tussen de handen kapot en voeg toe aan de bouillon. Laat afgedekt 5 minuten garen op een lage stand.
Verdeel de rosbief over 4 kommen en schenk de noedelsoep erop. Bestrooi met de bosui en serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Boodschappen februari 2022

Volkorentosti met kaas en ui

VOLKORENTOSTI MET KAAS EN UI

2 rode uien
4 eetlepels milde olijfolie
2 theelepels natuurazijn wit
8 sneetjes volkorenbrood
100 gram zuivelspread naturel
150 gram geraspte kaas mild 30+


Snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak de ui 10 minuten op laag vuur zacht, roer regelmatig. Voeg de azijn toe en bak nog 5 minuten.
Besmeer 4 sneetjes brood met de zuivelspread. Bestrooi met de kaas en verdeel de ui erover. Breng op smaak met peper. Dek af met de rest van de sneetjes brood.
Verhit 2 koekenpannen met elk 1 ½ eetlepel olie op laag vuur en bak de tosti’s 8 minuten. Keer halverwege. Of bak de tosti’s zonder olie of boter in een tosti-ijzer. Snijd de tosti’s diagonaal door en serveer.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : AllerHande 2 januari – 26 februari 2023