maandag 31 december 2018

Aardappel-vermicelli (Joegoslavië)

AARDAPPEL-VERMICELLI

1 kilogram aardappelen
½ kilogram meel
2 eieren
melk
water
zout


De rauwe aardappelen worden geschild, gewassen en in water gaargekookt. Dan legt men ze op een plank, drukt ze goed fijn, voegt een weinig melk en water en 2 eieren toe en zoveel meel als ze kunnen opnemen. Men kneedt de massa als brooddeeg en als brooddeeg moet de massa glad en stevig zijn. Men maakt hieruit enige vormen. Dan rolt men iedere vorm op de met meel bedekte plank tot worst van duimdikte, snijdt ze dan tot 4 - 5 centimeter dikke gelijke stukken. Men brengt het water aan de kook en men drukt de stukken met één kant op een rasp, zodat het patroon op één kant van het aardappeldeeg blijft en kookt ze zo lang in kokend zout water tot ze aan de oppervlakte komen.
Aardappel-vermicelli is zeer smakelijk bij vleesgerechten met jus of saus en bestrooid met geraspte kaas.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel

Bonen (Joegoslavië)

BONEN

bonen
water
uien
knoflook
peterselie
selderij
2 lepels meel


Geselecteerd, gewassen en een dag in water geweekte bonen worden in water aan de kook gebracht. Wanneer ze gaargekookt zijn kan men ze gebruiken voor bonensla, groente en soep. Voor sla en groente neemt men de bonen uit de pan, voor puree en Faggioli laat men meelgerechten verder meekoken. Voor bonen als groente braadt men gehakte uien aan, voegt fijngehakte knoflook, peterselie en selderij toe, en bruint 2 lepels meel mee. De benodigde hoeveelheid bonen in dit meelmengsel wentelen, met het kooknat van de bonen opvullen en het geheel nog een korte tijd laten koken tot het gaar wordt. Bonen als groente kan men bij alle vleesgerechten serveren. In het geval dat men bonen uit blik neemt, maakt men eerst een meelmengsel met de ingrediënten zoals boven vermeld, voegt de bonen uit blik toe en laat de groente nog een korte tijd gaarkoken.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel

Meelgerechten (Joegoslavië)

MEELGERECHTEN (MACARANO, SPAGHETTI)

macaroni of spaghetti
zout
water


Macaroni of spaghetti laat men in zout water gaar koken, waarna men het water afgiet en met koud water begiet, opdat ze niet gaan kleven.
Om dit gerecht warm te houden raad ik u aan de pan met de afgegoten meelgerechten op een pan met heet water te plaatsen.
Deze meelgerechten serveert men als bijgerecht bij goulash, gebraden gerechten, paprikavis (Brodetto), vlees en saus. Op de schaal of op het bord bestrooit men deze meelgerechten met Parmezaanse kaas en begiet ze met de jus van het vlees, waarbij deze als bijgerecht opgediend worden.

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel

Zoute aardappelen (Joegoslavië)

ZOUTE AARDAPPELEN

1 kilogram aardappelen

Rauwe aardappelen worden geschild en in zijn geheel of in twee helften gesneden in water, goed afgedekt, gekookt. De aardappelen worden zo lang gekookt, tot ze zacht zijn, maar toch heel blijven en hun vorm behouden. Het water afgieten en de aardappelen bij goulash, schnitzel in jus en bij alle vleesgerechten met jus of saus serveren. Gekookte aardappelen kan men ook in het vet leggen en ongeveer 10 minuten bakken. De pan schudden, opdat ze niet aanbranden. De gebakken aardappelen bij gebakken vlees en vis serveren. Ze worden altijd warm opgediend.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel

Aardappelpuree (Joegoslavië)

AARDAPPELPUREE

rauwe aardappelen
water
boter
hete melk


Men schilt de rauwe aardappelen en laat ze in een pan met water met deksel koken. Wanneer ze geheel gaar zijn, het water afgieten. Dan stampt men ze, voegt boter en hete melk toe, en stampt en roert zo lang tot men een gladde massa krijgt.
Aardappelpuree past als bijgerecht bij alle vleesgerechten.
Als versiering kan men de puree aardig golf- of trappenvormig opdienen en wanneer de puree met vlees en jus geserveerd wordt, kan men deze nog met een weinig jus begieten.

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel

Busara (Joegoslavië)

BUSARA (KREEFTENBRODETTO)

1 kilogram langoustine (Noorse kreeft)
250 gram uien
5 teentjes knoflook
peterselie
100 gram olijfolie
zout
peper
4 tomaten
40 gram paneermeel
3 deciliter witte wijn
paprikapoeder
water


Voor de bereiding wast men de kreeft zeer goed. In een hete pan worden uienringen in de hete olie geel geroosterd, tomaten toegevoegd, dan de fijngehakte knoflook en peterselie erdoor mengen, het paneermeel 1 minuut mee bruinen, kreeft, wijn en water toevoegen en kruiden. Het geheel moet een half uur gaarkoken. Als bijgerecht worden aardappelpuree, spaghetti of rijst extra opgediend. Kreeft kan men met de handen losmaken en eten. Daarom moet men altijd een schaal water en servetten op de tafel plaatsen voor de handen, opdat de gast zich aangenamer voelt en dit pikante gerecht met groter genoegen eten kan.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel

Inktvisrisotto (Joegoslavië)

INKTVISRISOTTO

600 gram inktvis
400 gram rijst
100 gram uien
peterselie
zout
olie


Inktvis moet goed schoongemaakt worden, de ogen aan e bovenkant en de tand aan de onderkant van de kop wegsnijden, de ingewanden verwijderen, weer zeer goed wassen en in repen snijden. Eerst de uien in de hete olie fruiten tot ze goudgeel worden, dan de inktvis en peterselie bijvoegen en wanneer alles halfgaar is, doet men de rijst erbij. Daarna giet men warm water op en roert voortdurend voorzichtig gedurende de kooktijd. Indien nodig nog een beetje warm water bijvoegen.
In geval wij zwarte inktvisrisotto willen hebben, dan moet men de inktvis zo voorzichtig uit elkaar nemen, dat de inkt (sepie) in het zakje blijft, dan het in een kopje bewaren en later met alle ingrediënten samen laten stoven. Voor de fijnproever bestrooit men dit gerecht met geraspte Parmezaanse kaas of een andere soort geraspte kaas.
Men serveert hierbij salade.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel