zaterdag 7 januari 2017

Tomatenrijst met doperwtjes (Vietnam)

TOMATENRIJST MET DOPERWTJES

250 gram rijst
5 deciliter water
zout
2 eetlepels olie
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
2 uitgeperste teentjes knoflook
2 eetlepels tomatenpuree
200 gram gare doperwtjes
35 gram boter


Breng de rijst met het water en wat zout in een pan aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de rijst 20 minuten zachtjes koken tot hij gaar is. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui en de uitgeperste teentjes knoflook 2 minuten. Roer de tomatenpuree door het uimengsel. Voeg de gare rijst toe en bak alles onder voortdurend omscheppen 3 minuten. Voeg de doperwtjes en de boter toe. Schep alles goed dooreen en laat het gerecht door en door warm worden.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Vietnamees koken / Wiebe Andringa

Rijst met krab en doperwtjes (Vietnam)

RIJST MET KRAB EN DOPERWTJES

250 gram rijst
5 deciliter water
stukje santen van 2 centimeter
zout
2 eetlepels olie
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
2 uitgeperste teentjes knoflook
250 gram in stukjes verdeeld krabvlees
150 gram gare doperwtjes
2 theelepels sojasaus
mespuntje ve-tsin
2 eieren


Breng de rijst met het water, het stukje santen en wat zout in een pan aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de rijst 20 minuten zachtjes koken tot hij gaar is. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden ui en de uitgeperste teentjes knoflook 2 minuten. Voeg de stukjes krabvlees, de doperwtjes, de sojasaus en de ve-tsin toe. Fruit alles onder voortdurend omscheppen nog 2 minuten. Voeg de gare rijst toe en laat het geheel onder regelmatig omscheppen door en door warm worden. Klop de eieren los. Schenk de losgeklopte eieren bij het rijstmengsel en laat alles onder voortdurend omscheppen nog 2 minuten doorwarmen tot de eieren zijn gestold. Maak het gerecht eventueel nog op smaak met wat zout.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Vietnamees koken / Wiebe Andringa

Taugésalade (Vietnam)

TAUGÉSALADE

100 gram taugé
2 eetlepels olie
1 eetlepel azijn
2 theelepels suiker
1 theelepel geraspte verse gemberwortel
zout
peper


Was de taugé en laat hem uitlekken. Roer van de olie met de azijn, de suiker, de geraspte gemberwortel en wat zout en peper in een kommetje een sausje. Doe de uitgelekte taugé in een schaal en schenk er de saus over. Schep alles goed dooreen en serveer de salade daarna onmiddellijk.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : salade

bron : Vietnamees koken / Wiebe Andringa

Vietnamese garnalenpasteitjes (Vietnam)

VIETNAMESE GARNALENPASTEITJES

1 schoongemaakte en kleingesneden ui
2 eetlepels kleingesneden bieslook
150 gram bloem
2 eieren
2½ deciliter water
1 eetlepel sojasaus
zout
peper
olie voor het frituren
24 grote Chinese garnalen, gepeld


Vermeng de kleingesneden ui en bieslook, de bloem en de eieren in een schaal. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje het water toe tot een glad beslag is ontstaan. Maak het beslag op smaak met de sojasaus en wat zout en peper. Verhit de olie voor het frituren tot 190°C. Doop de garnalen in het beslag en bak ze in de hete olie mooi bruin en krokant. Laat de garnalen uitlekken op keukenpapier. Serveer de garnalenpasteitjes zo warm mogelijk.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Vietnamees koken / Wiebe Andringa

Garnalentoast (Vietnam)

GARNALENTOAST

1 schoongemaakte n in stukken gesneden ui
250 gram gepelde garnalen
2 eiwitten
1 eetlepel sojasaus
1 mespuntje gemberpoeder
1 mespuntje ve-tsin
zout
peper
12 sneetjes stokbrood
olie voor het frituren


Pureer de stukken ui met de gepelde garnalen in een mixer-blender. Vermeng de puree met de eiwitten, de sojasaus, het gemberpoeder, de ve-tsin en wat zout en peper. Besmeer de sneetjes stokbrood vrij dik met het garnalenmengsel. Verhit de olie voor het frituren tot 190°C en bak de garnalentoasts in de hete olie mooi bruin en knapperig. Lat de garnalentoasts uitlekken op keukenpapier en serveer ze daarna onmiddellijk.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Vietnamees koken / Wiebe Andringa