zondag 5 maart 2023

Paprikatortilla's met gehakt en avocadosaus

PAPRIKATORTILLA’S MET GEHAKT EN AVOCADOSAUS

1 limoen
15 gram koriander
2 avocado’s
1 ui
2 tenen knoflook
2 tomaten
3 eetlepels (olijf)olie
500 gram rundergehakt
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel paprikapoeder
400 gram Hollandse roerbak zoete puntpaprika
8 paprika-chilitortilla’s
150 gram biet julienne


Halveer de limoen en pers de vrucht uit. Snijd de koriander fijn en bewaar de steeltjes. Snijd de avocado’s doormidden, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees uit de schil. Pureer het vruchtvlees met de koriandersteeltjes, het limoensap, peper en eventueel zout in een hoge beker met een staafmixer tot een gladde saus.
Snipper de ui en snijd de knoflook heel fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg het gehakt, de komijn, paprikapoeder en de tomaatblokjes toe en bak dit 5 minuten op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een andere pan en bak de roerbakgroente 8 minuten. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de roerbakgroente, het gehakt en de biet over de tortilla’s. Verdeel de avocadosaus over de tortilla’s en bestrooi met de koriander.

4 personen

voedingswaarde : 815 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : AllerHande 9 maart – 13 april 2020

Gehakt met broccoli en een aardappeldakje

GEHAKT MET BROCCOLI EN EEN AARDAPPELDAKJE

800 gram broccoli
125 gram gerookte spekblokjes
300 gram gemengd gehakt
350 gram vastkokende aardappels, schoongeboend
2 theelepels kerriepoeder
200 gram crème fraîche


Verdeel de broccoli in roosjes, schil de steel en snijd in plakjes. Kook de broccoli in water met zout in 6 minuten beetgaar. Snijd de ui en knoflook fijn.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Verhit de olijfolie in de koekenpan. Bak de spekblokjes met e knoflook en ui 3 – 4 minuten op halfhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak rul in 4 minuten.
Schaaf intussen de aardappels op een mandoline of snijd ze met de hand in heel dunne plakjes van 1 – 2 millimeter.
Schep het kerriepoeder door het gehakt. Voeg de crème fraîche met 75 milliliter water toe en roer tot een saus. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de broccoli met de gehaktsaus in de ovenschaal. Leg dakpansgewijs de aardappelschijfjes erop. Verdeel de boter in vlokjes erover en bestrooi met (zee)zout.
Bak in 25 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

4 personen

voedingswaarde : 794 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 30 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Delicious. maart 2020

Dandan-noedels met gehakt en paksoi (Sichuan, China)

DANDAN-NOEDELS MET GEHAKT EN PAKSOI

6 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel Chinese 5 spice
4 struiken Shanghai paksoi
2 centimeter verse gember
2 tenen knoflook
2 bosuitjes
200 gram Egg noodles organic
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels tahin
300 gram half-om-halfgehakt
1 eetlepel honing


Breng in een steelpan de zonnebloemolie met de chilivlokken aan de kook. Zet het vuur uit, voeg de 5 spice toe en laat 5 minuten trekken.
Snijd ondertussen een stukje van de onderkant van de paksoi en snijd de paksoi in kwarten. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de knoflook fijn. Snijd de bosui in zo dun mogelijke ringen. Bereid de eiermie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer een dressing van de chili-olie, sojasaus, tahin en 4 eetlepels water.
Roerbak het gehakt in een droge wok of koekenpan in 8 minuten rul. Voeg de honing toe en roerbak 1 minuut mee. Voeg de gember en knoflook toe en bak 2 minuten. Voeg de paksoi toe, zet het vuur hoog en bak nog 2 minuten.
Voeg de noedels toe. Giet de dressing erover en meng zodat alle noedels een laagje dressing krijgen. Verdeel de noedels over 4 kommen en bestrooi met de bosui.

4 personen

voedingswaarde : 715 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Sichuan, China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : AllerHande 9 maart – 13 april 2020

Pandan daiquiri

PANDAN DAIQUIRI

60 milliliter arak (anijslikeur)
5 milliliter citroengrassiroop
10 milliliter Bandoeng ’22 pandanlikeur
20 milliliter vers limoensap
pandanblad
limoenschijfje


Schenk de arak, citroengrassiroop, pandanlikeur en het limoensap in een cocktailshaker. Vul de cocktailshaker vol ijsblokjes en shake hard. Strain het drankje in een voorgekoeld coupeglas. Garneer met een pandanblaadje dat je aan de rand van het glas ‘clipt’ met het limoenschijfje.

1 persoon

voedingswaarde : 185 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gerechtsoort : cocktail

bron : Delicious. maart 2020

Ultieme beefburger met hummus en spinazie

ULTIEME BEEFBURGER MET HUMMUS EN SPINAZIE

4 ultimate beefburgers
4 hamburgerbroodjes
200 gram hummus gegrilde groente
100 gram babyspinazie
310 gram gegrilde rode en gele paprikareepjes


Verhit 1 eetlepel (olijf)olie in een koekenpan en bak 4 ultimate beefburgers op middelhoog vuur in 12 minuten bruin en gaar, keer halverwege. Snijd 4 hamburgerbroodjes doormidden en gril de beide kanten 3 minuten in een grillpan. Besmeer de broodjes met 200 gram hummus gegrilde groente. Verdeel 100 gram babyspinazie erover en leg de burgers erop. Leg de inhoud van 1 potje gegrilde rode en gele paprikareepjes (310 gram) erop en dek af met de andere helft van het broodje.

4 personen

voedingswaarde : 575 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 9 maart – 13 april 2020

Lentestamppot van zoete aardappel, tuinerwten en tartaar

LENTESTAMPPOT VAN ZOETE AARDAPPEL, TUINERWTEN EN TARTAAR

1 kilogram zoete aardappelen
750 gram zachtzoete tuinerwtjes extra fijn (diepvries), ontdooid
100 milliliter halfvolle melk
100 gram botersla
15 gram munt
2 eetlepels (olijf)olie
4 rundertartaartjes


Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 3 centimeter. Kook ze in een pan met ruim water met eventueel zout in 10 minuten gaar. Doe de erwten in een vergiet. Giet de aardappelen af boven het vergiet, zodat de erwten opwarmen.
Verwarm de melk in een pan. Stamp de aardappelen en de warme melk met een pureestamper tot een smeuïge stamppot. Schep de tuinerwtjes en botersla erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Haal de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn.
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de tartaartjes in 6 minuten gaar, keer halverwege en bestrooi met peper. Verdeel de stamppot over 4 borden en leg de tartaartjes erop. Bestrooi met de fijngesneden munt.

4 personen

voedingswaarde : 625 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 9 maart – 13 april 2020

Biefreepjes met cashewnoten, basilicum en kokosrijst (Thailand)

BIEFREEPJES MET CASHEWNOTEN, BASILICUM EN KOKOSRIJST

300 gram (basmati)rijst
170 milliliter kokosmelk
170 milliliter kippenbouillon
½ theelepel koenjit (kurkuma)
1 rode peper
4 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel gember, fijngehakt
3 sjalotjes, in dunne ringen
5 teentjes knoflook, geperst
2 eetlepels bruine basterdsuiker
275 gram biefreepjes
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel Thaise vissaus
2 bosjes basilicum
100 gram cashewnoten
1 limoen, in partjes


Kook de rijst 10 minuten in de kokosmelk, kippenbouillon en kurkuma op middelhoge stand. Neem de pan van de warmtebron en laat 10 minuten staan, tot de rijst al het vocht heeft opgenomen. Hak de helft van de rode peper fijn en snijd de andere helft in ringetjes. Verhit intussen de olie en bak hierin de fijngehakte rode peper en de gember 2 minuten. Voeg de sjalot toe en bak lichtbruin. Voeg de knoflook, basterdsuiker en biefreepjes toe en roerbak 4 minuten. Voeg de soja- en vissaus toe en roer goed door. Houd 3 eetlepels basilicum apart voor de garnering. Voeg de rest van de basilicum en cashewnoten toe en bak 1 minuut mee. Vul een ingevet kommetje tot de rand met de rijst. Druk iets aan en keer vervolgens om op een bord, zodat de rijst als een bolletje op het bord ligt. Verwijder het kommetje en herhaal met de rest van de porties. Lepel de biefreepjes en cashewnoten om de rijst heen en garneer met de rest van de basilicum, rode peper en limoen.

4 personen

voedingswaarde : 645 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen maart 2020

Noedels in runderbouillon met paddenstoelen en biefstuk (China)

NOEDELS IN RUNDERBOUILLON MET PADDENSTOELEN EN BIEFSTUK

1 liter runderbouillon
4 eetlepels sojasaus
2 kaneelstokjes
2 steranijs
2 gedroogde chilipepers
4 centimeter gemberwortel, in dunne plakjes
200 gram biefstuk
300 gram gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld shiitake en enoki)
270 gram gedroogde sobanoedels
2 struikjes boksoi, in 8 centimeter-stukken
150 gram sugarsnaps, in de lengte gehalveerd


Doe de bouillon met de sojasaus, kaneelstokjes, steranijs, pepers en gember in een grote pan, schenk er 500 milliliter water bij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 5 minuten trekken.
Voeg de biefstuk toe en pocheer hem 7 minuten voor medium-rare; pocheer de laatste 2 minuten de paddenstoelen mee. Schep de biefstuk en paddenstoelen op een bord, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Houd de bouillon warm op heel laag vuur. Breng intussen een grote pan met licht gezouten water aan de kook en kook hierin de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Voeg 30 seconden voor het einde van de kooktijd de boksoi en sugarsnaps toe. Giet af.
Snijd voor het serveren de biefstuk in dunne plakjes en verdeel samen met de noedels, boksoi, sugarsnaps en paddenstoelen over kommen. Schep de bouillon erover.

4 personen

voedingswaarde : 412 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Delicious. maart 2020

Couscous met gewokte broccoli

COUSCOUS MET GEWOKTE BROCCOLI

300 gram broccoli
300 gram couscous
1 zakje couscouskruiden
2 rode puntpaprika’s
4 runderchipolataworstjes
3 eetlepels olijfolie


Breng een pan water aan de kook voor de broccoli en kook 350 milliliter water voor de couscous. Schep de couscous in een kom om met de couscouskruiden en 350 milliliter kokend water. Dek af met een deksel en laat 5 minuten wellen. Roer de couscous los met een vork.
Blancheer de broccoli in 3 minuten beetgaar. Verwijder intussen de steel en zaadlijsten van de paprika’s en snijd in reepjes.
Verhit intussen een hapjespan met 2 eetlepels olijfolie en bak de runderchipolataworstjes met de paprikareepjes in 5 – 7 minuten rondom gaar. Giet de broccoli af, laat uitlekken in een vergiet. Bak de broccoli al omscheppend bij de worstjes. Neem de worstjes uit de pan en houd warm op een bord onder een deksel. Meng de couscous door de groente en warm al omscheppend door. Verdeel de couscous met groente over 4 borden en leg er de worstjes op. Serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 507 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Dirk maart/april 2020