zondag 9 juni 2019

Witlofsalade met bleekselderij en abrikozen

WITLOFSALADE MET BLEEKSELDERIJ EN ABRIKOZEN

4 struikjes witlof
2 appels met rode schil
2 eetlepels citroensap
3 stengels bleekselderij
1 rode ui
100 gram gedroogde abrikozen
100 gram ongezouten cashewnoten

DRESSING
1 deciliter yoghurt
1 eetlepel milde currypasta (of ½ eetlepel kerriepoeder)
1 deciliter kookroom
versgemalen peper


Verwijder de stronkjes uit het witlof en snijd de struikjes in smalle reepjes. Was de appels, verdeel ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de parten in dunne plakjes. Besprenkel ze met citroensap. Verdeel de bleekselderij in smalle boogjes. Pel de ui, snipper deze of schaaf de ui in smalle ringen. Hak de abrikozen fijn. Rooster de noten in een droge koekenpan. Meng de ingrediënten voor de dressing.
Schep de ingrediënten voor de salade met de helft van de noten door elkaar. Spatel de dressing er luchtig door. Garneer de salade met de rest van de noten.

4 personen

voedingswaarde : 356 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Boodschappen juni 2004

Tzatziki (Frankrijk)

TZATZIKI

1 komkommer à 300 gram
250 gram Griekse yoghurt
blaadjes van ½ bos munt, fijngehakt
blaadjes van 2 - 3 takjes bladpeterselie, fijngehakt + fijne reepjes als garnering
mespunt piment d’espelette + extra voor de garnering
sap van ½ citroen
geroosterd brood, voor erbij


Schil de komkommer niet, maar snijd hem in de lengte doormidden en schraap met een lepeltje de zaadlijsten eruit. Snijd de halve komkommers daarna in fijne blokjes (brunoise). Bestrooi ze royaal met zout en laat 15 minuten intrekken. Spoel de blokjes onder de koude kraan en dep ze droog met een theedoek.
Doe de komkommerblokjes, de yoghurt, gehakte munt en peterselie, piment d’espelette en het citroensap in een kom. Voeg zout en peper naar smaak toe en schep alles goed door elkaar. Zet de tzatziki minstens 1 uur in de koelkast; je serveert hem heel koud. Bestrooi met wat piment en peterselie en serveer met geroosterd brood.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 070 kcal p.p.
bereidings- / marineer- / koeltijd : 20 / 15 / 60 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : hapje

bron : Delicious. juni 2013

Mango Apple Dream (Brazilië)

MANGO APPLE DREAM

½ mango
1 groene appel
60 milliliter volle yoghurt
crushed ice


Mix in een blender het vruchtvlees (zonder schil) van ½ mango en 1 groene appel met 60 milliliter volle yoghurt tot een romige shake. Giet in een glas en vul af met crushed ice.

1 persoon

voedingswaarde : 190 kcal p.p.

gebied : Brazilië
gerechtsoort : drank

bron : Boodschappen juni 2014

Slimpie supersmoothie

SLIMPIE SUPERSMOOTHIE

1 eetlepel Slimpie limonadesiroop sinaasappel
1 kiwi, geschild
4 gedroogde abrikozen
2 eetlepels havermout
1 eetlepel walnoten of amandelen
200 milliliter magere yoghurt


Pureer de limonadesiroop met de kiwi, abrikozen, havermout en noten. Giet de yoghurt erbij en mix nog even. Schenk de smoothie in een glas en serveer direct.

1 persoon

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Boodschappen juni 2015

Pizza met tuinbonen & courgette

PIZZA MET TUINBONEN & COURGETTE

225 gram zelfrijzend bakmeel + wat extra
475 gram Griekse yoghurt
100 gram tuinbonen, geblancheerd, dubbelgedopt
2 kleine courgettes
1 ½ eetlepel olijfolie extra vergine
1 teen knoflook, geperst
1 theelepel za’atar


Verwarm de oven op de hoogste stand. Meng in een kom het bakmeel met 225 gram van de yoghurt en een snuf zout. Kneed op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een glad en soepel deeg. Voeg zo nodig wat water toe als het deeg te droog is. Rol uit tot een deeglap van 5 millimeter dik en breng deze over op een met bloem bestoven bakplaat. Bak in 9 - 10 minuten gaar en knapperig. Prik na 5 minuten met een vork als het deeg gaat opbollen.
Verhit een geribbelde grillpan op matig vuur. Snijd de courgettes in dunne lange repen, schep om met ½ eetlepel olijfolie en gril ze in delen in 1 - 2 minuten per kant gaar. Leg op keukenpapier.
Meng de rest van de yoghurt en ½ eetlepel olijfolie met de knoflook. Bestrijk de pizzabodem ermee. Verdeel de bonen en courgette erover, besprenkel met olijfolie en bestrooi met za’atar en peper en zout.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Delicious. juni 2016

Filet à la minute met courgettesalade en muntdressing

FILET À LA MINUTE MET COURGETTESALADE EN MUNTDRESSING

75 gram gemengde jonge bladsla
1 courgette, in dunne lange plakken
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels limoen- of citroensap
3 eetlepels yoghurt of mayonaise
1 eetlepel gehakte munt
1 sinaasappel, in partjes
25 gram walnoten of pijnboompitten, geroosterd
1 eetlepel arachideolie
2 Valess Filets à la Minute (vleesvervanger op basis van melk)


Verdeel de bladsla over 2 borden. Verhit een grillpan. Bestrijk de courgetteplakken met olijfolie gemengd met 1 eetlepel van het limoensap en zout en peper. Rooster de courgette 1 minuut per kant in de hete grillpan. Meng de yoghurt met de rest van het limoensap, de munt en zout en peper tot een dressing. Verdeel de courgette, sinaasappel en walnoten over de sla en sprenkel de dressing erover. Verhit de arachideolie en bak hierin de Valess Filets à la Minute in 2 minuten per kant goudbruin. Serveer deze, eventueel in repen gesneden, op of bij de salade.

2 personen

voedingswaarde : 570 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Boodschappen juni 2016

Romige yoghurtijsjes met roodfruit-swirl & kokos

ROMIGE YOGHURTIJSJES MET ROODFRUIT-SWIRL & KOKOS

250 gram aardbeien
2 eetlepels poedersuiker
2 theelepels citroensap
600 gram roomyoghurt aardbei
150 gram witte chocolade, in blokjes
3 eetlepels ongezouten pistachenootjes
2 eetlepels kokos (geraspt)


Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes. Pureer de aardbeien met e staafmixer.
Meng de poedersuiker en het citroensap door de aardbeienpuree. Schep de yoghurt in 2 - 3 slagen erdoor zodat een marmereffect ontstaat.
Schenk het yoghurtmengsel in 8 ijslollyvormpjes (à 100 milliliter). Steek 8 ijslollystokjes in de vormpjes en sluit deze af. Laat de ijsjes in de ijskast minimaal 4 uur invriezen.
Smelt de chocolade au bain-marie. Hak de noten grof.
Neem de ijsjes uit de vormpjes en leg ze op een vel bakpapier. Schep de gesmolten chocolade over de ijsjes en bestrooi direct met de pistachenootjes en geraspte kokos. (De chocolade wordt door de koude ijsjes snel weer hard).
Serveer de ijsjes meteen of leg ze tot gebruik terug in de diepvries.

8 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 20 minuten / 4 uur

gerechtsoort : tussendoortje

bron : Boodschappen juni 2016

Platbrood met kruidenolie

PLATBROOD MET KRUIDENOLIE

400 gram zelfrijzend bakmeel
300 milliliter yoghurt
1 theelepel gedroogde rozemarijn
4 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
1 handje koriander
1 handje peterselie
grof zeezout


Meng het bakmeel met de yoghurt, rozemarijn en 1 theelepel zout en kneed tot een glad deeg. Verdeel het deeg in 8 bolletjes en druk deze plat. Meng in een keukenmachine de olie met de knoflook, koriander, peterselie, zout en peper. Voeg eventueel een scheutje water toe. Leg de broodjes aan de zijkant van de barbecue en bak ze in 6 - 10 minuten knapperig en gaar. Bestrijk de broodjes met de kruidenolie en besprenkel met zeezout.

4 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Boodschappen juni 2016

Mediterrane kruidenrub voor groente (Middellandse zeegebied)

MEDITERRANE KRUIDENRUB VOOR GROENTE

1 sinaasappel
2 - 3 takjes (verse) rozemarijn
4 - 6 takjes (verse) oregano
2 tenen knoflook
1 volle eetlepel paprikapoeder
3 - 4 eetlepels olijfolie


Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers ½ sinaasappel uit. Ris de blaadjes van de kruidentakjes. Hak de tenen knoflook fijn.
Doe de sinaasappelrasp met de rozemarijnnaaldjes, tijm- en oreganoblaadjes, knoflook, paprikapoeder en versgemalen zwarte peper in de keukenmachine. Voeg 1 - 2 eetlepels sinaasappelsap en olijfolie toe en meng alles tot een fijne rub.

4 personen

voedingswaarde : 135 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Middellandse zeegebied
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Dirk juni 2018

Geroosterde slakropjes (Middellandse zeegebied)

GEROOSTERDE SLAKROPJES

4 kropjes little gemsla
Mediterrane kruidenrub
125 milliliter Griekse yoghurt


Halveer de kropjes sla in de lengte en bestrijk ze rondom met ¾ van de Mediterrane kruidenrub. Meng in een schaaltje de yoghurt met de resterende kruidenrub tot een sausje.
Leg de slakropjes aan de zijkant op de barbecue en rooster ze 3 - 5 minuten aan alle kanten tot ze bruine strepen krijgen en beginnen te slinken.
Leg de kropjes op borden en schep er een lepel van het yoghurtsausje over.

4 personen

voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 3 - 5 minuten

gebied : Middellandse zeegebied
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Dirk juni 2018

Komkommersoep met radijs en munt

KOMKOMMERSOEP MET RADIJS EN MUNT

2 komkommers
1 bosje radijs, schoongemaakt
300 milliliter Griekse yoghurt
1 eetlepel geraspte mierikswortel
2 eetlepels muntblaadjes


Was de komkommers en snijd ze in stukken. Snijd 8 radijsjes in dunne plakjes en houd apart. Pureer de rest van de radijsjes met de komkommer, yoghurt, mierikswortel en 1 eetlepel muntblaadjes in een blender of met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout en peper. Schenk de soep in glazen en zet eventueel in de koelkast. Garneer de komkommersoep met radijsplakjes en munt.

4 personen

voedingswaarde : 125 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : tussengerecht

bron : Boodschappen juni 2018