woensdag 13 januari 2016

Stoofschotel van vis (Ghana)

STOOFSCHOTEL VAN VIS

1 liter water
250 g aubergine, kleingesneden
2 chilipepers, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt
2 uien, fijngehakt
250 g oker, fijngehakt
4 tomaten, fijngehakt
700 g meerval of gerookte makreel, ontveld en gefileerd.


Breng een deel van het water aan de kook in een grote pan en kook de aubergines en de chilipepers 10 minuten tot ze zacht zijn. Laat het auberginemengsel goed uitlekken (bewaar het kookvocht), doe het in een kom en stamp het met een aardappelstamper.
Breng het kookvocht weer aan de kook, voeg de uien, oker, tomaten en gefileerde vis toe, zet de warmtebron wat lager en laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken tot de vis gaar is.
Schep de groenten uit de pan en stamp ze tot puree. Doe deze, samen met de aubergine puree, terug in de pan, roer alles goed door elkaar en laat het geheel doorwarmen in de afgedekte pan.
Dien de gestoofde vis op met fufu, gekookte rijst of aardappelpuree.

Voor 4 personen

land : Ghana
gerechtsoort : visgerecht

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Gebakken vis met pikante saus (Louisiana, Verenigde Staten)

GEBAKKEN VIS MET PIKANTE SAUS

1 ei
4 eetlepels olijfolie
wat vers citroensap
½ theelepel gehakte verse dille of peterselie
4 meerval- of kabeljauwfilets, elk 175 gram
50 gram bloem
25 gram boter of margarine
zout
versgemalen zwarte peper
gemengde salade voor het serveren

SAUS
1 eierdooier
2 eetlepels Dijonmosterd
2 eetlepels witte-wijnazijn
2 theelepels paprikapoeder
1,2 deciliter olijfolie of plantaardige olie
2 eetlepels romige mierikswortelsaus
½ theelepel uitgeperste knoflook
50 gram gehakte bleekselderij
2 eetlepels tomatenketchup
½ theelepel versgemalen zwarte peper
½ theelepel zout


Meng in een kom de eierdooier met de mosterd, azijn en het paprikapoeder. Klop er met een garde geleidelijk de olie in een straaltje bij. Klop er wanneer het mengsel dik en glad is de rest van de saus-ingrediënten door. Dek de kom af en zet in de koelkast. Meng in een ondiepe schaal voor de vis het ei met 1 eetlepel olijfolie, wat citroensap, de kruiden en wat zout en peper. Klop tot alles goed gemengd is. Doop beide kanten van de visfilet in het eimengsel en haal dan door de bloem. Schud overtollige bloem af. Verhit de boter of margarine met de rest van de olijfolie in een zware koekenpan. Doe er de visfilets in en bak ze in 8 tot 10 minuten aan beide kanten goudbruin. Schik de gebakken visfilet op een voorverwarmde dienschaal en schep wat saus over elke filet. Geef bij deze gebakken vis een gemengde salade.

4 personen

gebied : Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : visgerecht

bron : Cajun : Pikante en kruidige schotels uit Louisiana / Linda Fraser

Vismoten met mosterd-dillesaus (Louisiana, Verenigde Staten)

VISMOTEN MET MOSTERD-DILLESAUS

2 eetlepels melk
4 meerval- of kabeljauwmoten, elk 175 gram
2 eetlepels bloem
2 theelepels mosterdpoeder
50 gram boter
zout
versgemalen zwarte peper
partjes citroen, ter garnering
takjes verse dille, ter garnering

SAUS
2 eetlepels Dijonmosterd
1½ deciliter mayonaise
2 eetlepels gesnipperde verse dille


Meng alle ingrediënten voor de saus in een kom en zet weg tot gebruik.
Doe de melk in een soepbord en leg er de moten vis in. Doe de bloem, het mosterdpoeder en zout en peper in een ander soepbord en schep om.
Verhit de boter in een koekenpan. Keer de vis in de melk en haal dan door het bloemmengsel; schud overtollige bloem af.
Doe de vis in de sissende boter en bak elke kant 2 tot 3 minuten tot de buitenkant knapperig, goudgeel en gaar is en u het visvlees makkelijk met een vork kunt losmaken van de graat. Bak de vis zo nodig in twee porties en houd de eerste portie warm in een lauwe oven.
Garneer de vis met partjes citroen en takjes verse dille en dien onmiddellijk op. Geef er de saus apart bij.

4 personen

gebied : Louisiana, Verenigde Staten
gerechtsoort : visgerecht

bron : Cajun : Pikante en kruidige schotels uit Louisiana / Linda Fraser