PASTEITJE GEVULD MET PAPRIKA EN ROOMKAAS
Dit knapperige pasteitje met z’n romige vulling is bedoeld als hoofdgerecht, maar kan natuurlijk ook bij de lunch worden gegeten. Als voorgerecht is het echter aan de zware kant. De ragoût is gemaakt met de nieuwe halfvetter roomkaas èn met groene-peperkaas.
25 gram blanke hazelnoten
2 eetlepels paprikazoetzuur (pot)
1 blik ananas (nettogewicht 220 gram)
2 takjes peterselie
300 gram halfvette roomkaas*
50 gram groene peperkaas**
4 pasteibakjes
zout
peper
1 bakje tuinkers
* Halfvette roomkaas wordt verkocht van de merken Frisdam en Linera. In plaats hiervan kunt u ook gewone verse roomkaas gebruiken zoals bijv. Mon Chou, Rederijkertjes, Samos Naturel, Philadelphia.
** Groene peperkaas is te koop onder de naam Botanica, Pompadour en Subenhara.
Hazelnoten fijnhakken. Paprika in kleine stukjes snijden. Boven kom ananas afgieten. In zeef laten uitlekken. In stukjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen. In pan doen: roomkaas, 3 eetlepels ananassap, hazelnoten, paprika, ananas en peterselie. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Peperkaas fijnraspen.
Oven voorverwarmen op 175°C. Pasteibakjes op bakplaat zetten. (Dekseltjes worden niet gebruikt.) In midden van oven in 10 minuten verwarmen. Pasteibakjes uit oven nemen. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Intussen kaasmengsel al roerende verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Over pasteibakjes verdelen. Geraspte kaas erop strooien. Pasteibakjes op rooster vlak onder grill schuiven. Kaas in 3 minuten laten smelten. Intussen tuinkers van bedje knippen. Over 4 borden verdelen. Pasteibakjes op tuinkers zetten. Lekker met sperziebonen.
Variatie: Pasteitje gevuld met paprika en roomkaas zonder suiker. In plaats van ananas 1 potje abrikozen op water gebruiken (nettogewicht 180 gram). In plaats van ananassap, 3 eetlepels abrikozennat gebruiken.
4 personen
voedingswaarde : 390 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten
gerechtsoort : kaasgerecht
bron : Tip mei 1987
woensdag 15 mei 2019
Doperwten-paprikasalade
DOPERWTEN-PAPRIKASALADE
1 ui
2 rode paprika’s
1 dunne prei
4 slabladeren
½ literblik doperwten
4 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1 theelepel mosterd
zout
peper
Ui pellen en in ringen snijden. Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In smalle ringen snijden. In vergiet wassen en laten uitlekken. Sla wassen, uitslaan en in stukjes scheuren. Doperwten afgieten. In slakom doen: olie, azijn, mosterd, zout en peper. Tot sausje roeren.
Aan sausje toevoegen: ui, paprika, prei, sla en doperwten. Door elkaar scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 02 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip mei 1981
1 ui
2 rode paprika’s
1 dunne prei
4 slabladeren
½ literblik doperwten
4 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
1 theelepel mosterd
zout
peper
Ui pellen en in ringen snijden. Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In smalle ringen snijden. In vergiet wassen en laten uitlekken. Sla wassen, uitslaan en in stukjes scheuren. Doperwten afgieten. In slakom doen: olie, azijn, mosterd, zout en peper. Tot sausje roeren.
Aan sausje toevoegen: ui, paprika, prei, sla en doperwten. Door elkaar scheppen.
4 personen
voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 02 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip mei 1981
Worst gevuld met Boursin
WORST GEVULD MET BOURSIN
2 takjes peterselie
1 pakje Boursin met kruiden à 80 gram
1 eetlepel bieslook
2 pakjes braadworst à 225 gram
1 tomaat
Grill voorverwarmen op hoogste stand. In kom peterselie fijnknippen. Boursin en bieslook toevoegen en door elkaar mengen. Met scherp es worstjes tot op 1 centimeter van de onderkant overdwars insnijden. Kaasmengsel ertussen smeren. Worstjes op rooster met lekbak eronder, onder grill schuiven. In 5 minuten goudbruin grilleren. Tomaat wassen en in vieren snijden. Worstjes op schaal leggen. Garneren met tomaat.
Groentetip: andijvie.
4 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip mei 1981
2 takjes peterselie
1 pakje Boursin met kruiden à 80 gram
1 eetlepel bieslook
2 pakjes braadworst à 225 gram
1 tomaat
Grill voorverwarmen op hoogste stand. In kom peterselie fijnknippen. Boursin en bieslook toevoegen en door elkaar mengen. Met scherp es worstjes tot op 1 centimeter van de onderkant overdwars insnijden. Kaasmengsel ertussen smeren. Worstjes op rooster met lekbak eronder, onder grill schuiven. In 5 minuten goudbruin grilleren. Tomaat wassen en in vieren snijden. Worstjes op schaal leggen. Garneren met tomaat.
Groentetip: andijvie.
4 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip mei 1981
Eieren met driekleurensaus
EIEREN MET DRIEKLEURENSAUS
8 eieren
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels dille
8 sneetjes licht roggebrood
2 eetlepels boter of margarine
6 deciliter melk
2 zakjes kerriesaus
Eieren in 10 minuten hard koken. In kom tomatenpuree scheppen. In andere kom dille doen. Over 4 borden sneetjes roggebrood verdelen. Besmeren met boter. In steelpan met melk, kerriesaus maken volgens gebruiksaanwijzing op zakjes. Eieren laten schrikken, pellen en in lengte halveren. Met bolle kant naar boven op roggebrood leggen. 1/3 deel van kerriesaus door tomatenpuree roeren en 1/3 deel van kerriesaus door dille mengen. Over midden van eieren kerriesaus schenken. Aan weerszijden tomatensaus en dillesaus schenken.
Groentetip: asperges.
4 personen
voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 17 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip mei 1981
8 eieren
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels dille
8 sneetjes licht roggebrood
2 eetlepels boter of margarine
6 deciliter melk
2 zakjes kerriesaus
Eieren in 10 minuten hard koken. In kom tomatenpuree scheppen. In andere kom dille doen. Over 4 borden sneetjes roggebrood verdelen. Besmeren met boter. In steelpan met melk, kerriesaus maken volgens gebruiksaanwijzing op zakjes. Eieren laten schrikken, pellen en in lengte halveren. Met bolle kant naar boven op roggebrood leggen. 1/3 deel van kerriesaus door tomatenpuree roeren en 1/3 deel van kerriesaus door dille mengen. Over midden van eieren kerriesaus schenken. Aan weerszijden tomatensaus en dillesaus schenken.
Groentetip: asperges.
4 personen
voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 17 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip mei 1981
Gekruide rabarber-appelcompôte
GEKRUIDE RABARBER-APPELCOMPÔTE
1 kilogram rabarber
1 Spaanse peper
2 appels (Granny Smith)
200 gram suiker
1½ theelepel piment
1 theelepel zwarte peperkorrels
Rabarber schoonmaken, wassen en in stukjes van 3 centimeter snijden. Spaanse peper wassen, halveren, zaadlijst verwijderen en in stukjes snijden. Appels wassen, klokhuizen verwijderen en in dunne schijfjes snijden. In pan 2 eetlepels water, suiker en rabarber doen. Zachtjes aan de kook brengen en suiker laten oplossen. In 10 minuten gaar laten worden. Erdoor scheppen: Spaanse peper, appel, piment en peperkorrels. Overdoen in schaal. Laten afkoelen.
4 personen
voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip mei 1981
1 kilogram rabarber
1 Spaanse peper
2 appels (Granny Smith)
200 gram suiker
1½ theelepel piment
1 theelepel zwarte peperkorrels
Rabarber schoonmaken, wassen en in stukjes van 3 centimeter snijden. Spaanse peper wassen, halveren, zaadlijst verwijderen en in stukjes snijden. Appels wassen, klokhuizen verwijderen en in dunne schijfjes snijden. In pan 2 eetlepels water, suiker en rabarber doen. Zachtjes aan de kook brengen en suiker laten oplossen. In 10 minuten gaar laten worden. Erdoor scheppen: Spaanse peper, appel, piment en peperkorrels. Overdoen in schaal. Laten afkoelen.
4 personen
voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip mei 1981
Abonneren op:
Posts (Atom)