dinsdag 15 november 2016

Kruidige koolraappuree

KRUIDIGE KOOLRAAPPUREE

500 gram koolraap
2 aardappelen
25 gram boter
½ eetlepel nasi kruidenmix
1 deciliter melk
zout
peper
½ eetlepel verse tijmblaadjes
1 eetlepel gefruite uitjes


Schil de koolraap en de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes. Smelt de boter in een pan en roer de nasikruiden erdoor. Schep de koolraap en de aardappelen erdoor. Voeg de melk toe en smoor de koolraap en de aardappelen in 15 - 20 minuten zachtjes gaar. Stamp alles fijn en klop het geheel met de handmixer tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper. Roer de tijmblaadjes erdoor. Strooi de gefruite uitjes erover.

2 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Menu 17 november 1993

Gegratineerde bloemkool

GEGRATINEERDE BLOEMKOOL

1 kleine bloemkool (500 gram)
zout
6 groene olijven zonder pit
1 theelepel basilicum
1 deciliter gezeefde tomaten
75 gram geraspte oude kaas
1 bekertje zure room à 125 milliliter
vers gemalen zwarte peper


Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in grote rozetten. Kook de bloemkool in weinig water met zout in 10 minuten gaar. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd de olijven in stukjes en roer ze met de basilicum door de tomaten. Roer de kaas door de zure room en voeg peper naar smaak toe. Vet een kleine lage ovenschaal in. Giet de bloemkool af. Leg de rozetten in de schaal en verdeel de tomatensaus erover. Strijk het kaasroommengsel erover uit. Schuif de schaal 10 centimeter onder de hete grill en laat de bloemkool in 4 - 5 minuten goudbruin worden.

2 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Menu 17 november 1993

Grapefruit-sinaasappelcocktail

GRAPEFRUIT-SINAASAPPELCOCKTAIL

2 grapefruits
2 sinaasappels
1½ eetlepel cream sherry
½ eetlepel witte basterdsuiker


Grapefruits en sinaasappels pellen, witte velletjes verwijderen en in partjes verdelen. In stukjes snijden en in kom doen. Sherry en suiker erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Grapefruitsalade over 4 schaaltjes verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 75 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip november 1981

Gebakken aardappelen met paprika

GEBAKKEN AARDAPPELEN MET PAPRIKA

1 rode paprika
2 groene paprika’s
12 aardappelen
75 gram boter of margarine
1 teentje knoflook
zout
peper
1 eetlepel dille (diepvries)


Paprika’s wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Aardappelen schillen en wassen. Tot gebruik onder water zetten.
Aardappelen in plakjes snijden en met keukenpapier goed droogdeppen. In 2 koekenpannen boter verhitten. Aardappelen met deksels op pannen 7 minuten zachtjes bakken. Af en toe omscheppen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Paprika toevoegen. Zonder deksels nog 12 minuten bakken. Af en toe omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in schaal. Dille erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip november 1981

Rösti met kaas

RÖSTI MET KAAS

1 ui
1 eetlepel boter of margarine
1 foliepak rösti à 500 gram (Hero)
versgemalen peper
½ theelepel oregano
100 gram geraspte oude kaas


Alle ingrediënten klaarzetten. Ui pellen en heel fin snipperen. In koekenpan (met antiaanbaklaag) boter verhitten. Ui 2 minuten fruiten. Aan ui helft van rösti toevoegen. Bestrooien met peper, oregano, en ¾ deel van kaas. Rest van rösti erover verdelen. Zij- en bovenkant goed aandrukken tot platte koek. 5 Minuten op halfhoog vuur bakken tot onderkant goudbruin is. Deksel op koekenpan leggen. Pan met deksel samen keren. Röstikoek voorzichtig van deksel weer in pan laten glijden. Bestrooien met rest van kaas. Nog 5 minuten bakken op halfhoog vuur tot onderkant goudbruin is. Röstikoek op platte schaal laten glijden.
Groentetip: spruitjes met zure room.

2 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 22 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip november 1981

Bloedworst met mangochutney

BLOEDWORST MET MANGOCHUTNEY

4 plakken bloedworst
2 theelepels kerriepoeder
4 eetlepels boter of margarine
1 ui
1 eetlepel zoetzure zilveruitjes
2 eetlepels mango chutney


Alle ingrediënten klaarzetten. Schaal voorverwarmen. Bloedworst inwrijven met kerriepoeder. In koekenpan boter verhitten. Bloedworst 5 minuten aan elke kant gaar en bruin bakken. Ui pellen en in ringen snijden. Zilveruitjes in stukjes snijden. Bloedworst op warme schaal scheppen. In bakvet uiringen 3 minuten bakken. Uiringen op bloedworst scheppen. Door bakvet roeren: 4 deciliter water, mango chutney en zilveruitjes. 1 Minuut verwarmen. Jus overdoen in juskom. Apart opdienen.
Groentetip: bietjes.

4 personen

voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 18 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip november 1981

Vegetarisch gevulde tomaten

VEGETARISCH GEVULDE TOMATEN

8 stevige tomaten
zout
peper
1 pak sojabrokjes met zakje kruiden (Krokamix)
2 eetlepels ketjap manis
½ ui
½ bakje champignons
2 eetlepels margarine
2 takjes peterselie


Tomaten wassen. Kapjes eraf snijden. Met lepeltje tomaten uithollen. Uitholsel in kom doen. Binnenkant van tomaten bestrooien met zout en peper. Omgekeerd op bord laten uitlekken. Aan uitholsel van tomaten toevoegen: sojabrokjes, kruidenzakje, ketjap en 4 deciliters heet water. 10 Minuten weken. Ui fijn snipperen. Champignons wassen en in plakjes snijden. In braadpan margarine verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Sojabrokjesmengsel en champignons 10 minuten meebakken. Kapjes van tomaten in stukjes snijden en erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Ovenschotel invetten.
Oven voorverwarmen op 200°C. Tomaten hoog opvullen met sojabrokjesmengsel. In ovenschotel zetten. In midden van oven in 10 minuten heet laten worden. Peterselie erboven fijnknippen.
Groentetip: gebakken aardappelen met paprika.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip november 1981

Kip met cashewnoten en doperwten

KIP MET CASHEWNOTEN EN DOPERWTEN

1 ui
250 gram kuikenborstfilet
2 stengels bleekselderij
½ bakje champignons
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels olie
zout
peper
1 pak doperwten à 300 gram (diepvries)
2 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels sherry
50 gram cashewnoten


Ui pellen en fijn snipperen. Kipfilet in dobbelsteentjes snijden. Bleekselderij wassen en in stukjes snijden. Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap.
In braadpan olie verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Kip bestrooien met zout en peper. Aan ui toevoegen en 5 minuten meebakken. Toevoegen: doperwten, bleekselderij, champignons, ketjap en sherry. Door elkaar scheppen. Met deksel op pan 10 minuten laten stoven. Noten erdoor scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip november 1981