TOMAAT GEVULD MET KRUIDENPUREE
4 grote stevige tomaten
zout
peper
50 gram spinazie
3 takjes peterselie
1 takje selderij
6 sprietjes bieslook
1 zakje aardappelpuree (à 125 gram)
¼ liter melk
knoflookpoeder
Tomaten wassen. Van tomaten kapje afsnijden. met lepeltje tomaten uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. Omgekeerd op bord laten uitlekken. Spinazie wassen. In zeef laten uitlekken. In kopje peterselie, selderij en bieslook fijn knippen. Ovenschotel invetten.
Oven voorverwarmen op 200°C. Intussen in pan puree maken van zakje aardappelpuree, ½ liter water, melk en zout volgens gebruiksaanwijzing op zakje. Op smaak brengen met zout, peper en knoflookpoeder. Spinazie grof snijden. Door puree roeren: peterseliemengsel en spinazie. Tomaten hoog opvullen met pureemengsel. (Rest van pureemengsel apart opdienen.) In ovenschotel zetten met bodempje water. Op tomaten kapjes zetten. In midden van oven in 5 minuten heet laten worden. Direct opdienen.
4 personen
voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip juli 1980
maandag 18 juli 2016
Marinated Three Bean Salad (Verenigde Staten)
MARINATED THREE BEAN SALAD (GEMARINEERDE DRIE-BONENSALADE)
1 grote ui
1 grote rode paprika
1 blik haricots verts (nettogewicht 400 gram)
1 blik kidneybonen (nettogewicht 400 gram)
1 blik flageolets (nettogewicht 400 gram)
1 deciliter (witte wijn)azijn
50 gram suiker
1 theelepel zout
½ theelepel zwarte peper
4 eetlepels olie
Ui pellen en fijn snipperen. Paprika wassen, schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Haricots verts afgieten en halveren. In zeef kidneybonen en flageolets onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. In slakom azijn, suiker, zout, peper en olie tot sausje roeren. Ui, paprika, haricots verts, kidneybonen en flageolets erdoor scheppen. Salade 12 uur afgedekt in koelkast zetten. Salade af en toe omscheppen.
Salade voor serveren nogmaals goed omscheppen.
8 personen
voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidings- / wachttijd : 15 / 1 minuten / 12 uur
gebied : Verenigde Staten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Allerhande juli 1993
1 grote ui
1 grote rode paprika
1 blik haricots verts (nettogewicht 400 gram)
1 blik kidneybonen (nettogewicht 400 gram)
1 blik flageolets (nettogewicht 400 gram)
1 deciliter (witte wijn)azijn
50 gram suiker
1 theelepel zout
½ theelepel zwarte peper
4 eetlepels olie
Ui pellen en fijn snipperen. Paprika wassen, schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Haricots verts afgieten en halveren. In zeef kidneybonen en flageolets onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. In slakom azijn, suiker, zout, peper en olie tot sausje roeren. Ui, paprika, haricots verts, kidneybonen en flageolets erdoor scheppen. Salade 12 uur afgedekt in koelkast zetten. Salade af en toe omscheppen.
Salade voor serveren nogmaals goed omscheppen.
8 personen
voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidings- / wachttijd : 15 / 1 minuten / 12 uur
gebied : Verenigde Staten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Allerhande juli 1993
Taugésalade met sperziebonen
TAUGÉSALADE MET SPERZIEBONEN
300 gram sperziebonen
500 gram taugé
1½ theelepel kokosmelk
5 eetlepels appelsap
1½ eetlepel suiker
4 eetlepels geroosterd sesamzaad
Sperziebonen wassen. Afhalen en breken. In 15 minuten gaarkoken. Afspoelen tot groente koud is. Laten uitlekken. In vergiet taugé afspoelen. ½ liter kokend water erover schenken. Laten uitlekken. Kokosmelk, appelsap en citroensap door elkaar roeren. Sperziebonen en taugé door elkaar scheppen.
Door salade sausje scheppen. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Sesamzaad erover strooien.
8 personen
voedingswaarde : 095 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 2 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Tip juli 1990
300 gram sperziebonen
500 gram taugé
1½ theelepel kokosmelk
5 eetlepels appelsap
1½ eetlepel suiker
4 eetlepels geroosterd sesamzaad
Sperziebonen wassen. Afhalen en breken. In 15 minuten gaarkoken. Afspoelen tot groente koud is. Laten uitlekken. In vergiet taugé afspoelen. ½ liter kokend water erover schenken. Laten uitlekken. Kokosmelk, appelsap en citroensap door elkaar roeren. Sperziebonen en taugé door elkaar scheppen.
Door salade sausje scheppen. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Sesamzaad erover strooien.
8 personen
voedingswaarde : 095 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 2 minuten
gerechtsoort : salade
bron : Tip juli 1990
Aardappelspies met paddenstoelen
AARDAPPELSPIES MET PADDENSTOELEN
400 gram geschrapte krielaardappelen van gelijke grootte
1 kruidenbouillontablet
100 gram kleine champignons
100 gram shiitake (8 stuks)
1 deciliter witte wijn
2 uien
16 kerstomaatjes
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels olie
½ theelepel basilicum
Aardappelen met kruidenbouillontablet 10 minuten koken. Afgieten en laten afkoelen. Paddenstoelen schoonvegen. In pan wijn met 1 deciliter water aan de kook brengen. Paddenstoelen 2 minuten koken. Afgieten. Ui in vieren snijden. Van elke kwart uirokken losmaken zodat losse stukjes ontstaan. Aan 1 spies rijgen: aardappel, stukje ui, kerstomaatje, champignon, ui, aardappel, ui, shiitake, ui, kerstomaatje en aardappel. Op plat bord leggen. Op zelfde manier nog 7 spiezen maken. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Citroensap, olie en basilicum door elkaar roeren.
Op ingevet rooster spiezen leggen. Bestrijken met oliemengsel. In 12 minuten goudbruin roosteren. Af en toe keren.
8 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 12 minuten
gerechtsoort : barbecuegerecht
bron : Tip juli 1990
400 gram geschrapte krielaardappelen van gelijke grootte
1 kruidenbouillontablet
100 gram kleine champignons
100 gram shiitake (8 stuks)
1 deciliter witte wijn
2 uien
16 kerstomaatjes
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels olie
½ theelepel basilicum
Aardappelen met kruidenbouillontablet 10 minuten koken. Afgieten en laten afkoelen. Paddenstoelen schoonvegen. In pan wijn met 1 deciliter water aan de kook brengen. Paddenstoelen 2 minuten koken. Afgieten. Ui in vieren snijden. Van elke kwart uirokken losmaken zodat losse stukjes ontstaan. Aan 1 spies rijgen: aardappel, stukje ui, kerstomaatje, champignon, ui, aardappel, ui, shiitake, ui, kerstomaatje en aardappel. Op plat bord leggen. Op zelfde manier nog 7 spiezen maken. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Citroensap, olie en basilicum door elkaar roeren.
Op ingevet rooster spiezen leggen. Bestrijken met oliemengsel. In 12 minuten goudbruin roosteren. Af en toe keren.
8 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 12 minuten
gerechtsoort : barbecuegerecht
bron : Tip juli 1990
Kiwisalade op meloen
KIWISALADE OP MELOEN
2 kiwi’s
1 bakje selderijsalade à 250 gram
4 eetlepels gepelde gemengde gezouten noten (60 gram)
1 kleine honingmeloen
4 slabladeren
Kiwi’s dun schillen. ½ Kiwi in 4 plakjes snijden. Rest in stukjes snijden en in kom doen. Selderijsalade erdoor scheppen. Noten grof hakken. Aan beide zijden van meloen kapje afsnijden. Met lepel pitjes eruit scheppen. Meloen in 4 plakken snijden en schillen. Slabladeren wassen en uitslaan.
Noten door selderijsalade scheppen. Op 4 bordjes slablad leggen. Plak meloen erop leggen. Hierover selderijsalade verdelen. Garneren met een plakje kiwi.
4 personen
voedingswaarde : 310 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip juli 1981
2 kiwi’s
1 bakje selderijsalade à 250 gram
4 eetlepels gepelde gemengde gezouten noten (60 gram)
1 kleine honingmeloen
4 slabladeren
Kiwi’s dun schillen. ½ Kiwi in 4 plakjes snijden. Rest in stukjes snijden en in kom doen. Selderijsalade erdoor scheppen. Noten grof hakken. Aan beide zijden van meloen kapje afsnijden. Met lepel pitjes eruit scheppen. Meloen in 4 plakken snijden en schillen. Slabladeren wassen en uitslaan.
Noten door selderijsalade scheppen. Op 4 bordjes slablad leggen. Plak meloen erop leggen. Hierover selderijsalade verdelen. Garneren met een plakje kiwi.
4 personen
voedingswaarde : 310 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip juli 1981
Sperziebonen-rammenassalade
SPERZIEBONEN-RAMMENASSALADE
300 gram sperziebonen
zout
1 kleine ui
1 rode paprika
1 witte rammenas
4 eetlepels olie
1 ½ eetlepel citroensap
1 eetlepel sherry
versgemalen peper
2 takjes peterselie
Sperziebonen wassen en afhalen. In pan sperziebonen met weinig water en zout in 20 minuten gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. In stukjes van 3 centimeter snijden. Ui pellen en snipperen. Paprika wassen, halveren en zaadlijsten verwijderen. In reepjes snijden. Rammenas schillen, wassen en in blokjes snijden. In slaschaal doen: olie, citroensap, sherry, zout en peper. 1 takje peterselie erboven fijn knippen. Tot sausje roeren. Toevoegen: sperziebonen, ui, paprika en rammenas. Door elkaar scheppen.
Salade nogmaals door elkaar scheppen. Garneren met toefjes van rest van peterselie
4 personen
voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 1 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip juli 1981
300 gram sperziebonen
zout
1 kleine ui
1 rode paprika
1 witte rammenas
4 eetlepels olie
1 ½ eetlepel citroensap
1 eetlepel sherry
versgemalen peper
2 takjes peterselie
Sperziebonen wassen en afhalen. In pan sperziebonen met weinig water en zout in 20 minuten gaarkoken. Afgieten en laten afkoelen. In stukjes van 3 centimeter snijden. Ui pellen en snipperen. Paprika wassen, halveren en zaadlijsten verwijderen. In reepjes snijden. Rammenas schillen, wassen en in blokjes snijden. In slaschaal doen: olie, citroensap, sherry, zout en peper. 1 takje peterselie erboven fijn knippen. Tot sausje roeren. Toevoegen: sperziebonen, ui, paprika en rammenas. Door elkaar scheppen.
Salade nogmaals door elkaar scheppen. Garneren met toefjes van rest van peterselie
4 personen
voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 1 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip juli 1981
Tartaresaus
TARTARESAUS
1 kleine ui, fijngesneden
1 augurk, fijngesneden
½ eetlepel kappertjes
½ pot mayonaise (à 350 gram)
7 takjes peterselie
zout
worcestershiresaus
In een kommetje doen: ui, augurk, kappertjes en mayonaise. Peterselie erboven fijn knippen. Door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en enkele druppels worcestershiresaus.
4 personen
voedingswaarde : 350 kcal
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip juli 1992
1 kleine ui, fijngesneden
1 augurk, fijngesneden
½ eetlepel kappertjes
½ pot mayonaise (à 350 gram)
7 takjes peterselie
zout
worcestershiresaus
In een kommetje doen: ui, augurk, kappertjes en mayonaise. Peterselie erboven fijn knippen. Door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en enkele druppels worcestershiresaus.
4 personen
voedingswaarde : 350 kcal
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip juli 1992
Gerookte mosselcocktail met kerriesaus
GEROOKTE MOSSELCOCKTAIL MET KERRIESAUS
1 zakje saffraan (Silvo)
½ bosje bosuitjes
2 eetlepels azijn
2 eetlepels kerriepoeder
3 eetlepels olie
zout
(versgemalen) peper
2 blikjes gerookte mosselen (nettogewicht 105 gram)
½ krop frisée
½ bakje alfalfa (à 100 gram)
In kopje saffraan met 4 eetlepels warm water 10 minuten laten weken. Intussen bosuitjes wassen, schoonmaken en witte gedeelte in dunne ringetjes snijden (groene gedeelte wordt niet gebruikt). In kom geweekte saffraanvocht, azijn, kerriepoeder en olie tot sausje roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Blikjes mosselen afgieten en samen met bosuitjes door sausje scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Frisée wassen, in kleine reepjes scheuren en uitslaan. 4 Glazen coupes bekleden met frisée. Alfalfa erover verdelen. Mosselmengsel op alfalfa scheppen.
Serveren met geroosterd wit brood.
4 personen
voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Allerhande juli 1991
1 zakje saffraan (Silvo)
½ bosje bosuitjes
2 eetlepels azijn
2 eetlepels kerriepoeder
3 eetlepels olie
zout
(versgemalen) peper
2 blikjes gerookte mosselen (nettogewicht 105 gram)
½ krop frisée
½ bakje alfalfa (à 100 gram)
In kopje saffraan met 4 eetlepels warm water 10 minuten laten weken. Intussen bosuitjes wassen, schoonmaken en witte gedeelte in dunne ringetjes snijden (groene gedeelte wordt niet gebruikt). In kom geweekte saffraanvocht, azijn, kerriepoeder en olie tot sausje roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Blikjes mosselen afgieten en samen met bosuitjes door sausje scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Frisée wassen, in kleine reepjes scheuren en uitslaan. 4 Glazen coupes bekleden met frisée. Alfalfa erover verdelen. Mosselmengsel op alfalfa scheppen.
Serveren met geroosterd wit brood.
4 personen
voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Allerhande juli 1991
Garnalencocktail met komkommer en dille
GARNALENCOCKTAIL MET KOMKOMMER EN DILLE
2 blikjes garnalen (nettogewicht 200 gram)
½ komkommer
5 eetlepels slagroom
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels droge witte vermouth
1½ eetlepel dille
zout
peper
½ kropje lollo rosso
In zeef garnalen laten uitlekken. Komkommer wassen, in de lengte halveren en zaadlijst verwijderen. Helften in dunne plakjes snijden. In kom slagroom half stijf kloppen. Mayonaise, vermouth en 1 eetlepel dille erdoor roeren. Saus op smaak brengen met zout en peper. Garnalen met komkommerplakjes door saus roeren. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Lollo rosso wassen en uitslaan. 4 Glazen coupes bekleden met lollo rosso. Garnalenmengsel erop scheppen. Garneren met rest van dille.
Serveren met stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Allerhande juli 1991
2 blikjes garnalen (nettogewicht 200 gram)
½ komkommer
5 eetlepels slagroom
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels droge witte vermouth
1½ eetlepel dille
zout
peper
½ kropje lollo rosso
In zeef garnalen laten uitlekken. Komkommer wassen, in de lengte halveren en zaadlijst verwijderen. Helften in dunne plakjes snijden. In kom slagroom half stijf kloppen. Mayonaise, vermouth en 1 eetlepel dille erdoor roeren. Saus op smaak brengen met zout en peper. Garnalen met komkommerplakjes door saus roeren. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Lollo rosso wassen en uitslaan. 4 Glazen coupes bekleden met lollo rosso. Garnalenmengsel erop scheppen. Garneren met rest van dille.
Serveren met stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Allerhande juli 1991
Gemengde salade met mosselen en dillesaus
GEMENGDE SALADE MET MOSSELEN EN DILLESAUS
1 ei
¼ ui
3 eetlepels droge witte wijn
2 eetlepels mayonaise
1 deciliter yoghurt
1 eetlepel dille
zout
peper
4 radijsjes
2 kropjes roodlof
¼ kropsla
100 gram spinazie
1 pot zure mosselen (nettogewicht 220 gram)
Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en heel fijn prakken. Ui fijn raspen. Toevoegen: ei, wijn, mayonaise, yoghurt en dille. Op smaak brengen met zout en peper. Tot sausje roeren. Radijsjes wassen. In stukjes snijden. Roodlof en kropsla wassen en uitslaan. In stukken scheuren. Spinazie wassen en uitslaan. In repen snijden.
Mosselen afgieten. In slaschaal doen: radijs, roodlof, kropsla, spinazie en mosselen. Door elkaar scheppen. Sausje erover schenken.
Lekker met volkorenbrood.
… personen
voedingswaarde : 180 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Tip juli 1990
1 ei
¼ ui
3 eetlepels droge witte wijn
2 eetlepels mayonaise
1 deciliter yoghurt
1 eetlepel dille
zout
peper
4 radijsjes
2 kropjes roodlof
¼ kropsla
100 gram spinazie
1 pot zure mosselen (nettogewicht 220 gram)
Ei in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en heel fijn prakken. Ui fijn raspen. Toevoegen: ei, wijn, mayonaise, yoghurt en dille. Op smaak brengen met zout en peper. Tot sausje roeren. Radijsjes wassen. In stukjes snijden. Roodlof en kropsla wassen en uitslaan. In stukken scheuren. Spinazie wassen en uitslaan. In repen snijden.
Mosselen afgieten. In slaschaal doen: radijs, roodlof, kropsla, spinazie en mosselen. Door elkaar scheppen. Sausje erover schenken.
Lekker met volkorenbrood.
… personen
voedingswaarde : 180 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Tip juli 1990
Komkommer-wortelsalade
KOMKOMMER-WORTELSALADE
200 gram geschrapte worteltjes
2 eetlepels citroensap
½ komkommer
1½ eetlepel olie
zout
peper
1 eetlepel vinaigrettesaus
worcestershiresaus
1 eetlepel dille
Worteltjes wassen en grof raspen. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. Komkommer wassen en in plakjes snijden. In kom sausje roeren van: olie, 1 ½ eetlepel citroensap, zout, peper en vinaigrettesaus. Op smaak brengen met worcestershiresaus.
In schaal worteltjes en komkommer doen. Sausje erover schenken. Omscheppen. Bestrooien met dille.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 2 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip juli 1980
200 gram geschrapte worteltjes
2 eetlepels citroensap
½ komkommer
1½ eetlepel olie
zout
peper
1 eetlepel vinaigrettesaus
worcestershiresaus
1 eetlepel dille
Worteltjes wassen en grof raspen. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. Komkommer wassen en in plakjes snijden. In kom sausje roeren van: olie, 1 ½ eetlepel citroensap, zout, peper en vinaigrettesaus. Op smaak brengen met worcestershiresaus.
In schaal worteltjes en komkommer doen. Sausje erover schenken. Omscheppen. Bestrooien met dille.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 2 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip juli 1980
Abonneren op:
Posts (Atom)