zondag 29 september 2024

Som Tam Esan met ansjovissaus (Het Noordoosten, Thailand)

SOM TAM ESAN met ansjovissaus (PAPAJASALADE)

Deze salade is lekker met Khao Neow (Gestoomde kleefrijst). De papaja moet donkergroen zijn en stevig aanvoelen.

1 middelgrote donkergroene papaja
4 tenen knoflook
6 groene Thaise chilipepers
2 tomaten, in partjes gesneden
75 gram sperziebonen, in stukjes van 3 centimeter gesneden
2 eetlepels ansjovissaus
½ theelepel zout
4 eetlepels vers limoensap of tamarindesap


Pel de papaja en spoel onder de koude kraan om het zuur te verwijderen. Verwijder de zaden en rasp de papaja. Zet weg.
Doe de knoflook en chilipepers in een vijzel en stamp alles grof. Roer er de papaja en de rest van de ingrediënten door tot alles goed gemengd is. Dien koud op.

4 personen

gebied : Het Noordoosten, Thailand
gerechtsoort : salade

bron : Thailand : Een culinaire reis / Panurat Poladitmontri en Judy Lew

Khao Man (Bangkok en het Centrale Laagland, Thailand)

KHAO MAN (KOKOSRIJST)

Gewoonlijk wordt dit chique lunchgerecht vergezeld door Som Tam Esan (Papajasalade) en door een garnituur van gedroogde garnalen.

800 gram jasmijnrijst
3 deciliter water
7 ½ deciliter kokosmelk
1 theelepel zout
2 eetlepels suiker


Spoel de rijst onder de koude kraan tot het water helder wordt. Doe het water, de kokosmelk, het zout en de suiker in een grote pan. Voeg de rijst toe en breng alles op een hoog vuur aan de kook, waarbij u roert zodat de rijst los blijft. Leg het deksel op de pan en laat de rijst gaar koken.

4 personen

gebied : Bangkok en het Centrale Laagland, Thailand
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Thailand : Een culinaire reis / Panurat Poladitmontri en Judy Lew

Nam Prik Gaeng Ped (Thailand)

NAM PRIK GAENG PED (RODE KERRIEPASTA)

Rode en groene kerriepasta’s zijn de basis voor de meeste Thaise kerrieschotels.

60 gram gehakte ui
8 tenen knoflook
10 gedroogde rode chilipepers
4 dunne plakken verse galanga
2 eetlepels gehakt citroengras
1 eetlepel gehakte korianderwortel of steeltjes
½ theelepel komijn
1 theelepel gapi (garnalenpasta)
1 theelepel zout
3 eetlepels olie


Meng alle ingrediënten behalve de olie in een blender en draai tot een gladde pasta. Verhit een kleine koekenpan op een matig vuur en doe er de olie in. Bak de kerriepasta 5 minuten zachtjes tot hij geurt en bewaar hem daarna in potjes.

Voor 6¼ deciliter

gebied : Thailand
gerechtsoort : saus

bron : Thailand : Een culinaire reis / Panurat Poladitmontri en Judy Lew

Mee Grob (Bangkok en het Centrale Laagland, Thailand)

MEE GROB (KNAPPERIGE MIE)

Dit is een van die oorspronkelijk landelijke gerechten die populair zijn geworden in de steden.

1 liter olie
200 gram sen lek (rijstmie)
2 eieren, losgeklopt (desgewenst)
4 eetlepels gehakte lente-uitjes
4 eetlepels gehakte rode paprika
2 eetlepels bieslook, in stukken van 3 centimeter
125 gram gebakken tofu, in stukjes
1 eetlepel gehakte verse koriander

SAUS
1¼ deciliter azijn
125 gram suiker
1 theelepel zout
1 theelepel tomatenpuree
3 eetlepels kratiem dong (knoflookpickle)


Verhit de olie tot 190°C in een friteuse. Frituur er de mie in tot die gesouffleerd is. Schep uit en zet weg.
Meng de ingrediënten voor de saus in een grote koekenpan en laat 4 minuten op een middelhoog vuur tot een stroop inkoken.
Bak desgewenst de eieren in een kleine koekenpan. Neem voorzichtig uit de pan en snijd in smalle repen. Zet weg.
Doe de mie in de saus en schep alles goed om. Doe over op een dienschaal en bestrooi met het garnituur. Dien direct op.

4 personen

gebied : Bangkok en het Centrale Laagland, Thailand
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Thailand : Een culinaire reis / Panurat Poladitmontri en Judy Lew

Goong Neung Kratiem (Het Zuiden, Thailand)

GOONG NEUNG KRATIEM (GESTOOMDE KNOFLOOKGARNALEN)

Door garnalen in hun schaal te stomen, blijven ze zeer sappig. Dit en de toevoeging van knoflook en verse koriander maakt deze manier van bereiding een typisch Thaise specialiteit.

500 gram rauwe, ongepelde garnalen
2 eetlepels olie
½ theelepel zout
½ theelepel witte peper
1 eetlepel Maggi
8 tenen knoflook, fijngehakt
3 eetlepels verse koriander


Spoel de garnalen af en laat ze uitlekken. Leg ze op een bord dat in een stoommand past. Meng de rest van de ingrediënten met de garnalen. Leg het bord met de garnalen en saus in de stoommand. Breng aan de kook en draai dan het vuur middelhoog. Laat 10 minuten stomen en dien onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Het Zuiden, Thailand
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Thailand : Een culinaire reis / Panurat Poladitmontri en Jude Lew