vrijdag 3 februari 2017

Tamme eend uit Pommern (Pommeren, Duitsland)

TAMME EEND UIT POMMERN

1 panklare eend van 2 kilogram
zout
zwarte peper uit de molen
125 gram gedroogde pruimen, ontpit
½ liter rode wijn
2 zure appels, geschild, van de klokhuizen ontdaan en in parten gesneden
citroensap
75 gram gepelde hazelnoten, grof gehakt
2 uien, gepeld en grofgesneden
500 gram gekookte aardappelen
1/8 liter crème fraîche


Wrijf de eend vanbinnen en van buiten met zout en peper in. Week de pruimen 1 uur in ¼ liter rode wijn. Besprenkel de appelparten met wat citroensap. Vul de eend met de pruimen, de appels en de hazelnoten. Naai de opening van de eend met keukengaren dicht. Leg de eend in een met water omgespoelde braadslede en voeg er de uien aan toe. Laat de eend 1½ - 2 uur braden in de op 225°C voorverwarmde oven. Prik af en toe met een vork in het vel onder de vleugels en de bouten, zodat het vet er uitlopen kan. Schep 15 minuten voor het einde van de braadtijd wat braadvocht uit de braadslede en schenk er de rest van de wijn in. Voeg de aardappelen toe en laat ze mee smoren. Haal de eend en de aardappelen uit de braadslede en houd ze warm. Roer de aanbaksels los met wat water, zeef het braadvocht en roer er de crème fraîche door. Breng de saus op smaak met wat zout en peper. Geef de saus apart bij de eend.

4 personen

gebied : Pommeren, Duitsland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee