maandag 17 juli 2023

Indiase schaapscurry (Maleisië)

INDIASE SCHAAPSCURRY

Onder zowel de Indiërs als de Maleiers is schapenvlees erg populair. Deze curry is typisch Zuid-Indiaas; de aardappels voegen een aangenaam contrast in textuur en smaak toe.

500 gram lamsfilet of schapenvlees, in blokjes
5 kopjes water
4 eetlepels peperpoeder
1 theelepel kurkuma
4 aardappels, geschild en in blokjes
½ kopje olie
25 sjalotjes, gesneden
1 centimeter gember, gesneden
7 teentjes knoflook, gesneden
2 takjes curryblaadjes
2 theelepels zout
2 theelepels suiker


Breng vlees, water, peper- en kurkumapoeder aan de kook en sudder 25 minuten. Voeg de aardappels toe en laat deze koken tot ze gaar zijn en het kookvocht met de helft is verminderd.
Verhit de olie in een aparte steelpan en bak de sjalotjes, gember en knoflook goudbruin. Laten uitlekken en met de curryblaadjes aan het vlees toevoegen. Koken tot de saus dikker wordt. Voeg zout en suiker naar smaak toe.

4 - 6 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni

Nasi Kemuli (Maleisië)

NASI KEMULI (NONYA BRUILOFTSRIJST)

Nasi Kemuli is een must op Nonya-bruiloften. Het is eenvoudig te bereiden en goed van smaak.

1 kopje korianderzaadjes
5 centimeter kaneel
2 hele steranijs
2 kruidnagels
1 kardemompeul
4 kopjes water
1 eetlepel boter of boter van buffelmelk
1½ kopje langkorrelige rijst, gewassen en uitgelekt
1 theelepel donkere sojasaus
1 theelepel zout
2 eetlepels rozijnen

KRUIDENPASTA
3 sjalotjes
1 centimeter gember
2 teentjes knoflook


Meng alle hele kruiden met het water. Zonder deksel laten sudderen tot 2 kopjes kookvocht overblijven.
Stamp of maal de kruidenpasta-ingrediënten en bak het geheel vervolgens zachtjes in de boter. Haal van het vuur en voeg rijst, sojasaus en zout toe. Goed mengen en 2 kopjes van het kookvocht met e hele kruiden toevoegen. Goed roeren, deksel op de pan en laten koken tot de rijst gaar is. Vlak voor het opdienen de rozijnen toevoegen.

4 - 6 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni

Roti Jala (Maleisië)

ROTI JALA (INDIASE PANNENKOEKJES)

Deze heerlijke ‘opengewerkte’ pannenkoekjes zijn een heerlijk bijgerecht voor elk gerecht met veel jus. Ze zijn met name populair gedurende de ramadan, de vastenmaand van de moslims.

500 gram bloem
2 kopjes verse melk
2 eieren
1 theelepel zout
½ theelepel kurkuma
1 eetlepel olie
1 eetlepel boter van buffelmelk of gewone boter


Zeef de bloem in een grote schaal. Klop de melk en eieren en meng met de bloem, zout en kurkuma. Roer tot het beslag glad is. Haal het beslag door een zeef, voeg olie toe en zet apart.
Verhit een pan met antiaanbaklaag en smelt de boter van buffelmelk. Schenk een beslaglepel beslag in een speciale Roti Jala-trechter en draai de trechter snel boven de pan rond om het doorzichtige effect te krijgen. Wanneer de pannenkoek klaar is, uit de pan halen en in een driehoek vouwen. Herhalen tot het beslag op is.
Tip: De Roti Jala-trechter is een kopje met vier tuitjes; een beslagspuitzak met een redelijk breed gat voldoet prima.

4 - 6 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni

Nasi Kerabu (Kelantan, Maleisië)

NASI KERABU (RIJST KELANTAN)

Wonderlijk geurende kruiden worden in dit populaire gerecht uit Kelantan gecombineerd met rijst; het wordt traditioneel geserveerd bij Ayam Percik, Kokos- of Runderserunding en Pepersambal. Rijst met veel verse kruiden is in de andere noordelijke staten van het schiereiland bekend onder de naam Nasi Ulam. Veel van de gebruikte kruiden hebben geen Nederlandse naam en zijn buiten Maleisië zeer moeilijk verkrijgbaar.

1 kopje rijst
1½ kopje water
2 steeltjes citroengras, geplet
2 centimeter laos, geplet
2 pandanblaadjes
2 geurende limoenblaadjes
2 eetlepels dikke kokosmelk
½ theelepel zout

BIJGERECHTEN
2 daon maduk
1 cekur-blaadje
2 geurende limoenblaadjes
1 takje basilicum
1 blaadje turmeriek
1 takje daun kesum
1 steeltje daun renganga
3 daum salam
1 takje daun selum
1 steeltje citroengras
1 sjalotje
1 wilde gemberknop
1 komkommer


Was de rijst goed en doen hem in de rijstkoker of pan samen met het water, citroengras, laos, pandanblaadje, limoenblaadje, kokosmelk en zout. Breng aan de kook, roer een of twee keer.
Snijd alle ingrediënten van de bijgerechten zeer dun en leg ze op een grote schaal. Stapel de gekookte rijst in het midden en laat iedere gast zelf de rijst met de kruiden mengen.
Tip: Andere kruiden en groenten die men kan gebruiken zijn ongekookte sperziebonen, basilicum, navelkruid of kottu kala (in Maleisië bekend als daun pegaga), korianderblaadjes, munt, waterkers, selderijblaadjes, kool of sla. In enkele toko’s zijn pakjes kruidenmix te koop onder de naam ulam, speciaal geschikt voor dit gerecht.

4 - 6 personen

gebied : Kelantan, Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Maleisië : Oorspronkelijke recepten uit de smeltkroes van Azië / Recepten van de koks van het Bon Ton Restaurant, Kuala Lumpur en Jonkers Restaurant, Malakka, gefotografeerd door Luca Invernizzi Tettoni