vrijdag 7 november 2008
Gepocheerde prei met truffelvinaigrette (Australië)
8 mooie dunne preien
1 kippenbouillontablet
3 eetlepels tomatenblokjes uit blik
3 eetlepels olijfolie mild (fles, AH)
4 eetlepels olijfolie met truffel (Monini)
3 eetlepels balsamicoazijn
½ bakje rucolacress
(versgemalen) peper
In grote pan ¾ liter water aan de kook brengen. Intussen preien schoonmaken en in 20 stukjes van ca. 12 cm snijden (rest bewaren voor soep of saus). Bouillontablet boven kokend water verkruimelen. Prei toevoegen en ca. 15 minuten koken. Prei uit kookvocht nemen en in zeef afspoelen onder koud stromend water.
Prei in schaal leggen. Tomatenblokjes over prei strooien. Olijfolie mild, 3 eetlepels olijfolie met truffel en 2 eetlepels azijn mengen en over prei sprenkelen. Ca. 30 minuten laten staan.
Op vier borden elk 2 stukken prei en tomatenblokjes leggen. Rest van olijfolie met truffel en azijn mengen met achtergebleven marinade in schaal en rond prei druppelen. Rucolacress klein knippen en in plukjes rond prei strooien. Bestrooien met peper.
4 personen
voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 30 / 30 / 5 minuten
land : Australië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Allerhande januari 2000
Gemarineerd lamsvlees met rivierkreefteschalen (Australië)
Een ongebruikelijke combinatie van vlees en schaaldieren, en beide zijn in Australië in overvloed verkrijgbaar.
1 kg lamsbout, uitgebeend
1 mespuntje versgeraspte nootmuskaat
½ tl kaneel
4 yabbie’s (Australische rivierkreeften, elk 120 g)
MARINADE
1 ui, in ringen gesneden
1 uitgeperst knoflookteentje
3 kruidnagels
1 laurierblaadje
40 g bruine suiker
½ l wijnazijn
160 ml water om later te verdunnen
SAUS
½ l warme vleesbouillon
zout
versgemalen witte peper
1 el bloem
GEVULDE TOMATEN
4 vleestomaten
zout
versgemalen witte peper
30 g paneermeel
15 g peterselie, fijngehakt
15 g tijm
3 el olie
2 knoflookteentjes
De lamsbout zorgvuldig wassen, afdrogen en het vel en de pezen verwijderen. Nootmuskaat en kaneel vermengen en het vlees daarmee inwrijven. De bodem van een grote kom met een paar uieringen beleggen, het vlees erop leggen, de knoflook, de kruidnagels en het laurierblaadje toevoegen en alles met de rest van de uieringen bedekken. De suiker in de azijn oplossen en over het vlees gieten. De hele nacht afgedekt in de koelkast marineren, enkele malen omkeren.
Het vlees uit de kom halen en in een grote braadpan doen. De marinade zeven, met het water verdunnen en over het vlees gieten. Deksel op de braadpan doen en in de op 190 ºC voorverwarmde oven schuiven, het vlees in 2 tot 2 ½ uur stoven tot het zachtis geworden. Indien nodig wat vleesbouillon toevoegen. Het vlees uit de pan halen en warm houden.
Voor de saus de braadsappen met de warme vleesbouillon loskoken en zeven. Zout en peper toevoegen. Met de bloem binden.
In de tussentijd de yabbie’s in hard kokend water doen en 10 tot 12 minuten koken. Uit de pan halen, de scharen afbreken en warmhouden.
De tomaten wassen, van elke tomaat het deksel eraf snijden, uithollen, van binnen met zout en peper bestrooien. Het paneermeel met de gehakte kruiden vermengen en de olie erdoor roeren. De knoflookteentjes uitpersen, toevoegen en vermengen. Hiermee de tomaten vullen en met een beetje olie besprenkelen. In de voorverwarmde oven op 180 ºC in 10 minuten gaar laten worden.
Het vlees in schijven snijden, op borden opdienen en de saus erover gieten. Met de gevulde tomaten en de rivierkreeftescharen serveren. Een extra kleurcontrast zijn in water met een snuifje zout geblancheerde broccoliroosjes.
4 personen
land : Australië
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De 100 beste recepten uit de hele wereld : Typische recepten en culinaire hoogtepunten uit alle delen van de wereld / Christian Teubner
Garden peas (Australië)
1 pak diepvries tuinerwten*
zout
zwarte peper
1 el boter of margarine
* U kunt hiervoor ook doperwten nemen.
In pan met weinig water en zout, tuinerwten koken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten. Overdoen in schaal. Snufje peper erover strooien. Boter erdoor schudden.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 min.
land : Australie
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip februari 1988
Diane Holigue's okra op Australische wijze (Australië)
Di Holuigue heeft een kookschool in Melbourne. Ze geeft daar zelf les en
haalt leraren uit de hele wereld. Degenen onder ons die het geluk hebben
gehad om daar les te mogen geven, zijn vaak onthaald op een maaltijd met
het gezin in haar prachtige rode eetkamer. Dit okragerecht werd snel in
elkaar geflanst op een avond waarop het gezin bij elkaar zat. Het recept
weerspiegelt de invloeden van ingrediënten uit het Verre Oosten, die in
het Australië van vandaag de dag gemeengoed beginnen te worden.
2 el plantaardige olie
2 gedroogde rode pepers
2 teentjes knoflook, gepeld en in lange snippers
450 g jonge, zachte okra, afgehaald
1½ - 2 el sojasaus
ruim 1 tl sesamolie
een snuf poedersuiker
Verhit de olie in een koekenpan op een middelhoge warmtebron. Voeg de
pepertjes toe. Laat ze heel even bakken tot ze uitzetten. Voeg de
knoflook toe en roer het mengsel één keer door. Schep dan de okra erdoor
en laat dit alles ongeveer 2 minuten bakken tot de okra heldergroen van
kleur wordt. Zet de warmtebron laag en laat het nog e10 - 15 minuten
zonder deksel pruttelen, of tot de okra zacht is. U hoeft de pan alleen
maar even af en toe te schudden of het mengsel even te roeren. Voeg ten
slotte de sojasaus, sesamolie en suiker toe. Laat dit nog een 2 - 3
minuten al roerend pruttelen. Dien heet op.
4 - 6 personen
land : Australië
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten : Een standaardwerk met
meer dan 600 recepten uit de hele wereld / Madhur Jaffrey
Carrot soup (Australië)
1 aardappel (± 100 g)
1 kleine ui
2 sjalotjes
500 g geschrapte worteltjes
2 bleekselderijstengels
50 g boter of margarine
1 teentje knoflook
zout
1 tl suiker
2 takjes peterselie
2 takjes kruizemunt*
3 el slagroom
* U kunt ook 1 el gedroogde kruizemuntblaadjes nemen.
Aardappel schillen en wassen. In stukjes snijden. Ui en sjalotjes
pellen. In stukjes snijden. Worteltjes wassen en in plakjes snijden.
Bleekselderij wassen (en draden eraf trekken). In stukjes snijden. In
braadpan boter smelten. Toevoegen: aardappel, ui, sjalot, wortel en
bleekselderij. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar
scheppen. ± 5 min. zachtjes bakken. Regelmatig roeren. Toevoegen: ½ l
water, 2 tl zout en suiker. Aan de kook brengen. Met deksel op pan,
aardappel in ± 15 min. zachtjes gaar koken. Intussen in kopje peterselie
en 1½ takje kruizemunt fijnknippen. Door soepmengsel roeren. In
mengbeker in gedeelten soepmengsel pureren. Overdoen in pan.
Soep in ± 10 min. zachtjes verhitten. Slagroom erdoor roeren. Over 4
diepe borden verdelen. Garneren met rest van blaadjes kruizemunt.
4 personen
voedingswaarde : 210 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 10 min.
land : Australie
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip februari 1988
Australische tournedos (Australië)
4 plakken geitenkaas (Chèvre), 1 cm dik
½ dl crème fraîche
4 (water)buffeltournedos (of rund) à 160 g
3 dl kalfsbouillon (kant-en-klaar)
500 g pompoenvlees, (geschild, in blokjes)
2 sjalotten, gehakt
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 eetl. verse tijm
1 borrelmaatje Cognac
boter
peper
zout
Braad de tournedos (om en om) aan in boter en leg ze in een ovenschaal.
Smoor in het braadvocht van de tournedos de sjalotjes, knoflook en
pompoen aan. Voeg tijm en peper en zout toe en blus af met de Cognac.
Voeg de kalfsbouillon en crème fraîche toe, kook even door en pureer dan
de saus met mixer of blender. Breng op smaak met peper en zout en hou
warm in een voorverwarmde oven op 100 ºC.
Bedek de tournedos met de plakken geitenkaas en laat 10 tot 15 minuten
in een voorverwarmde oven op 180 ºC doorgaren en gratineren. Serveer met
de saus apart.
Geef er Oostenrijkse kaas-groentestrudel bij (chique!) of haricotverts
met uitgebakken spekjes.
4 personen
land : Australië
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : 30 Wereldrecepten met kaas / Henk Prins en Jon Eykens