woensdag 27 november 2019

Paling met romige courgettecoulis

PALING MET ROMIGE COURGETTECOULIS

1 vleestomaat
1 ui
2 eetlepels boter of margarine
1 grote courgette (400 gram)
zout
(versgemalen) zwarte peper
1 deciliter visfond
200 gram gerookte palingfilet
125 milliliter bekertje crème fraîche


In pan ruim water aan de kook brengen. Tomaat inkruisen, enkele seconden in kokend water onderdompelen, afspoelen onder koud water en ontvellen. Tomaat in vieren snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. Ui pellen en snipperen. In pan boter verhitten, ui 3 minuten op laag vuur bakken. Intussen courgette schillen, schoonmaken en in blokjes snijden. Courgette aan uit toevoegen en afgedekt 5 minuten stoven. 4 Eetlepels van courgette-uimengsel uit pan scheppen en door tomatenblokjes scheppen, bestrooien met zout en peper. Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt wegzetten. Aan rest van courgetteblokjes in pan visfond toevoegen, aan de kook brengen en 5 minuten afgedekt stoven. Gestoofde courgette in keukenmachine pureren (of boven kom door zeef wrijven). Courgettepuree in pan terug doen, laten afkoelen en tot gebruik afgedekt bewaren. Palingfilets halveren en in lengte in repen snijden. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
(Paling filet 1 uur van tevoren op kamertemperatuur laten komen.) Vier diepe borden voorverwarmen. Crème fraîche door courgettepuree roeren en op laag vuur verwarmen (= coulis). Coulis op smaak brengen met zout en peper. Coulis in borden scheppen. Palingfilets met groente in midden scheppen. Serveren met driehoekjes geroosterd brood.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande 21 november 1996