maandag 19 augustus 2019

Framboise Belle-Vue sorbet (België)

FRAMBOISE BELLE-VUE SORBET

150 gram suiker
1 citroen
2 deciliter warm water
1 fles Gueuze Framboise Belle-Vue van 75 centiliter


Los 150 gram suiker op in de 2 deciliter warm water en laat het mengsel afkoelen. Voeg dan de inhoud van een fles Framboise Belle-Vue van 75 centiliter toe en het sap van de citroen. Meng alles in de ijsmachine totdat het ijs een lichte samenstelling krijgt.
Onmiddellijk opdienen.

4 personen

gebied : België
gerechtsoort : nagerecht

bron : Vandaag Belgisch / Jacques Morleghem

Middeleeuwse gevulde aubergines met Witte van Hoegaarden (België)

MIDDELEEUWSE GEVULDE AUBERGINES MET WITTE VAN HOEGAARDEN

6 aubergines
frituurolie
6 sjalotten
1 teentje knoflook
2 grote uien
50 gram boter
500 gram mager varkensgehakt
1 fles Hoegaarden
zout
peper
1 eetlepel gehakte peterselie
2 eetlepel broodkruim
Parmezaanse kaas
paneermeel


Halveer 6 aubergines overlangs, kerf ze in het midden in, frituur ze in hete olie. Laat de aubergines uitlekken en afkoelen, hol de auberginehelften ui, hak het “vlees” fijn en houd dat apart. Fruit 6 fijngehakte sjalotjes en een teentje knoflook zachtjes in boter; voeg het magere varkensgehakt toe (losmaken met een vork) en overgiet met de inhoud van een fles Hoegaarden. Zout en peper erbij en een half uur laten stoven. De saus is dan volledig ingekookt. Doe er een eetlepel gehakte peterselie bij en 2 eetlepels broodkruim. Voeg aan dit geheel de gehakte groenten toe en vul met dit mengsel de gefrituurde aubergines. De bovenkanten mooi afplatten. Bestrooi de gevulde aubergines met Parmezaanse kaas en paneermeel en laat ze met een klontje boter in een warme oven (200°C) gratineren (15 minuten). Garneer de aubergines voor het opdienen tenslotte met goudbruin gefrituurde uienringen.

4 personen

land : België
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Vandaag Belgisch / Jacques Morleghem

Vlaamse eend (Vlaanderen, België)

VLAAMSE EEND

1 jonge eend
75 gram boter
3 uien
zout
peper
2 kleine laurierbladeren
snufje tijm
handjevol fijngehakte peterselie
1 flesje donker bier
25 gram boter
1 eetlepel bloem


Zout en peper de eend van binnen en buiten en braad hem in de boter snel aan alle kanten bruin. Snipper de uien en doe die bij de braadboter. Laat ze even mee bruinen en giet dan langzaam het bier bij de eend. Voeg de kruiden toe en laat alles een klein uurtje stoven. Keer de eend regelmatig en bedruip hem met de saus. Haal de eend uit de pan en leg hem op een verwarmde schotel. Roer de boter zacht, meng de bloem erdoor, wrijf alle klontjes weg en bind de braadsaus met dit boter-bloemmengsel. Haal de laurier eruit. Giet de saus over de eend en dien op met appelmoes en aardappelen.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Vandaag Belgisch / Jacques Morleghem

Eendenfilets met Kriek Belle-Vue (België)

EENDENFILETS MET KRIEK BELLE-VUE

1 doos zure krieken van ¾ liter
100 gram boter
100 gram mirepoix (mengsel van fijngesneden worteltjes, uien, selderij, raapjes)
1 teentje knoflook
1 bouquet garni (tijm, laurier, peterselie)
2 flesjes Kriek Belle-Vue
4 eendenfilets
1 glas Maraskijn
zout
peper
zetmeel (eventueel)


Laat de boter bruin worden in de pan en voeg er de mirepoix, het teentje knoflook en het bouquet garni aan toe. Laat alles onder voortdurend omroeren een mooi kleurtje krijgen. Giet er vervolgens anderhalve fles Kriek Belle-Vue en het sap van de zure krieken over. Laat alles 15 minuten koken en haal de massa door een zeef. Bak ondertussen de eendenfilets. Breng ze op smaak met zout en peper en begiet ze met de maraskijn. Snijd vervolgens de eendenfilets in 2 of 3 stukken en schik ze op een schaal. Blus het bakvet met de rest van de Kriek Belle-Vue en giet deze saus bij de reeds gemaakte saus. Voeg indien nodig zout en peper toe bij de saus en verdik de saus eventueel met wat zetmeel. Giet de saus over de eendenfilets en garneer het geheel met de krieken.

4 personen

gebied : België
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Vandaag Belgisch / Jacques Morleghem

Eendenborst 'Verboden vrucht' (België)

EENDENBORST ‘VERBODEN VRUCHT’

600 gram eendenborst
400 gram gekookte bruine bonen (bijvoorbeeld kidneybonen)
100 gram boter
1 fles Hoegaarden ‘Verboden vrucht’
zeezout
versgemalen peper
2 takjes koriander
20 gram gemalen koffie


Braad de eendenborst in de oven tot het vlees rosé is. Warm de bonen op en verdeel ze over de borden. Leg hierop dunne plakjes eendenborst. Laat het bonennat inkoken, klop op met boter en leng aan met Hoegaarden ‘Verboden vrucht’ tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en zout. Schep de saus over de eendenborst en garneer met gehakte koriander en koffie.
Warm serveren.

4 personen

gebied : België
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Vandaag Belgisch / Jacques Morleghem

Vlaamse kabeljauw (Vlaanderen, België)

VLAAMSE KABELJAUW

4 moten kabeljauw
50 gram boter
2 grote uien
1 citroen in schijfjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 glas droge witte wijn
bloem
paneermeel
boter
zout
peper


Zorg dat de moten kabeljauw goed droog zijn, zout en peper ze, haal ze door de bloem en bak ze in de boter aan alle kanten snel bruin. Haal de moten uit de koekenpan en leg ze naast elkaar in een vuurvaste schaal. Fruit in het braadvet van de vis de gesnipperde uien. Bedek de moten vis met dunne schijfjes citroen en strooi de peterselie erover. Verdeel hierover de gefruite uien en het vet. Doe de witte wijn erbij. Breng het gerecht aan de kook. Neem de schotel van het vuur en bestrooi het geheel met paneermeel. Leg bovenop wat klontjes boter en zet de schaal 20 minuten in de oven (180°C).

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : visgerecht

bron : Vandaag Belgisch / Jacques Morleghem

Verse zalm met Hoegaarden (België)

VERSE ZALM MET HOEGAARDEN

4 sjalotten
4 porties zalm van 150 gram elk
½ fles Hoegaarden
2 eetlepels boter
1 grote tomaat
¼ liter room
gehakte kervel
gehakte peterselie


Bak de fijngehakte sjalotten in de boter zonder de sjalotten te laten verkleuren. Voeg er de medaillons zalm aan toe en giet er het Hoegaarden witbier bij. Breng op smaak met zout en peper. Zonder het geheel te laten koken, de zalm gedurende 7 à 8 minuten pocheren, naargelang de dikte van de zalm. Schik de zalmmedaillons op een schaal en houd ze warm. Giet vervolgens het kooknat door een vergiet en laat voor de helft inkoken. Voeg er tenslotte de room aan toe. Indien nodig kan de saus aangedikt worden met wat zetmeel. Breng de saus op smaak met zout en peper en giet de saus over de zalm. Bestrooi met de gehakte kervel, de peterselie en de in stukjes gesneden tomaat.

4 personen

gebied : België
gerechtsoort : visgerecht

bron : Vandaag Belgisch / Jacques Morleghem

Zalmsalade met Hoegaarden Witbier (België)

ZALMSALADE MET HOEGAARDEN WITBIER

100 gram gerookte zalm
100 gram caramboles
1 fles Hoegaarden Witbier
roze peperkorrels
zeezout
versgemalen peper
het sap van een grapefruit
tijm
citroen


Snipper de gerookte zalm fijn en snijd de caramboles in dunne plakjes. Hol de grapefruit uit, snijd het vruchtvlees in blokjes en vang het sap op. Maak een mengsel van het grapefruitsap en het Hoegaarden Witbier. Breng op smaak met zout en peper. Maak hapjes van een plakje carambole met wat bier-vinaigrette, leg daarop zalmsnippers, grapefruit-blokjes, roze peperkorrels en toefjes tijm. Elk hapje krijgt een paar druppels citroensap en wordt bestrooid met zeezout en peper.

4 personen

gebied : België
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Vandaag Belgisch / Jacques Morleghem

Biersoep (Vlaanderen, België)

BIERSOEP

1 deciliter donker bier
2½ deciliter water
50 gram bruine suiker
50 gram rijst
kaneel


Zet het water op met suiker en de rijst en kook tot de rijst gaar is. Schenk het bier erbij en voeg een mespuntje kaneel toe. Roer door en laat goed koken.
Vlaamse biersoep wordt heet opgediend.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : soep

bron : Vandaag Belgisch / Jacques Morleghem

Groseille (Vlaanderen, België)

GROSEILLE

3 liter rode bessensap
2 kilogram suiker
1 kilogram morellen
1 diep bord frambozen


Voor groseille te maken moet men op 6 pinten bessensap 2 kilogram suiker, 1 kilogram krieken en een telloor frambozen doen. Alles doorduwen, een nacht laten staan en ’s anderendaags door een kleed (doek) laten verleken (uitlekken) en gedurende 5 minuten laten koken.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : drank

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Appelgelei (Vlaanderen, België)

APPELGELEI

‘Op den boerenbuiten’ vind je in Vlaanderen nog vaak van die oude appelboomgaarden, met prachtige grillige appelbomen die in het voorjaar bloeien als zachtroze boeketten. De appeltjes stellen niet veel voor, maar je kunt er wel heerlijke appelgelei van maken. Het lekkerste voor deze gelei zijn onrijpe, afgevallen appeltjes.

appels
¾ kilogram suiker per liter sap


Snijd slechte plekjes weg, was de appeltjes en snijd ze in vieren. Leg ze in een pan met dikke bodem, giet er zoveel water op dat ze net onderstaan en kook ze gaar en zacht. Laat ze zo in de pan met het deksel erop een nachtje staan. Leg een van water uitgewrongen flanellen doek in een zeef, schep de appelmassa erin en laat die rustig uitlekken. Meet het sap, voeg er per liter sap ¾ kilogram suiker bij en laat dit 15 à 20 minuten flink doorkoken. Schep het dan in potten die met heet sodawater zijn omgespoeld en met heet water nagespoeld.

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : nagerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Appelsoep (Vlaanderen, België)

APPELSOEP

Volgens traditie eet men hierbij reepjes witbrood zonder korst, beboterd en bestrooid met suiker en kaneel en even in de oven knapperig gebakken. Véél lekkerder dan kaneelbeschuitjes.

2 grote goudrenetten
1 liter water
80 gram suiker
kaneel
stukje citroenschil


Schil de appelen, snijd ze in stukjes en kook ze gaar in het water met de suiker en de citroenschil. Druk alles door een zeef, voeg wat kaneel toe en bind eventueel met een beetje aangemaakte maïzena. Goed gekoeld is dit een heerlijk dessert.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : nagerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Hoppescheuten (Poperinge, West-Vlaanderen, België)

HOPPESCHEUTEN

In de omgeving van Poperinge ziet men in het veld de hoge stellages met ijzerdraad. Hierlangs gaan de hopplanten omhoogklimmen in de loop van de zomer, waarna er de ‘bellen’ aan komen, die het bier zo heerlijk kruiden.
In het vroege voorjaar, in maart, verschijnen aan de voet van de stellages de eerste jonge uitlopers, de hoppescheuten. Dit is een heel bijzondere primeur, die maar enkele weken in maart verkrijgbaar is. Althans - zo was het. Deze zeer fijne groente, een ware Vlaamse specialiteit uit het land van Poperinge, is zo geliefd (vooral in de restaurants), dat men hem al veel vroeger ‘trekt’; tegen Kerstmis zijn er vaak al jonge hopscheutjes te koop. In Nederland ziet men ze niet of nauwelijks, maar ze zijn in België wel in blik te koop. Omdat deze groente zo bijzonder is, en zozeer bij West-Vlaanderen hoort, geef ik hier toch maar het recept - wie in het vroege voorjaar in Vlaanderen of Brussel komt zou ze eens als heel exclusief souvenir kunnen meebrengen. Elke goede groente-delicatessenzaak heeft ze.

hopscheutjes
zout
citroensap


Snijd het onderste, zandige stukje weg en was de scheutjes zorgvuldig, maar laat ze nooit in water staan - daar worden ze taai van. Breng water aan de kook met wat zout en citroensap en kook ze daarin tot ze meegeven als men erop drukt, circa 10 minuten of zelfs nog wat minder. Men kan ze opdienen met gepocheerde of zachtgekookte eieren en gesmolten boter ofwel met een botersaus met room of een veloutésaus.

gebied : Poperinge, West-Vlaanderen, België
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born