maandag 19 augustus 2019

Hoppescheuten (Poperinge, West-Vlaanderen, België)

HOPPESCHEUTEN

In de omgeving van Poperinge ziet men in het veld de hoge stellages met ijzerdraad. Hierlangs gaan de hopplanten omhoogklimmen in de loop van de zomer, waarna er de ‘bellen’ aan komen, die het bier zo heerlijk kruiden.
In het vroege voorjaar, in maart, verschijnen aan de voet van de stellages de eerste jonge uitlopers, de hoppescheuten. Dit is een heel bijzondere primeur, die maar enkele weken in maart verkrijgbaar is. Althans - zo was het. Deze zeer fijne groente, een ware Vlaamse specialiteit uit het land van Poperinge, is zo geliefd (vooral in de restaurants), dat men hem al veel vroeger ‘trekt’; tegen Kerstmis zijn er vaak al jonge hopscheutjes te koop. In Nederland ziet men ze niet of nauwelijks, maar ze zijn in België wel in blik te koop. Omdat deze groente zo bijzonder is, en zozeer bij West-Vlaanderen hoort, geef ik hier toch maar het recept - wie in het vroege voorjaar in Vlaanderen of Brussel komt zou ze eens als heel exclusief souvenir kunnen meebrengen. Elke goede groente-delicatessenzaak heeft ze.

hopscheutjes
zout
citroensap


Snijd het onderste, zandige stukje weg en was de scheutjes zorgvuldig, maar laat ze nooit in water staan - daar worden ze taai van. Breng water aan de kook met wat zout en citroensap en kook ze daarin tot ze meegeven als men erop drukt, circa 10 minuten of zelfs nog wat minder. Men kan ze opdienen met gepocheerde of zachtgekookte eieren en gesmolten boter ofwel met een botersaus met room of een veloutésaus.

gebied : Poperinge, West-Vlaanderen, België
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Geen opmerkingen: