zondag 9 november 2014

Morgado de Figos (Portugal)

MORGADO DE FIGOS (VIJGENSNOEP)

250 gram blanke amandelen
250 gram gedroogde vijgen
250 gram suiker
1 deciliter water
50 gram cacaopoeder
½ theelepel kaneelpoeder
geraspte schil van ½ citroen
poedersuiker of rietsuiker


Maal de amandelen tot poeder in een koffiemolen of keukenmachine. Knip de steeltjes van de vijgen en leg ze 10 - 15 minuten in heet water. Doe het water met de suiker in een pan met dikke bodem en breng het aan de kook. Al roerend laten koken tot de suiker goed is opgelost. Haal de vijgen uit het water en maal ze fijn in de keukenmachine. Doe ze in een kom en meng er de amandelen, cacao, citroenrasp en kaneel doorheen. Doe het vijgenmengsel in de siroop en laat het onder voortdurend roeren indikken tot het een logge massa is die van de zijwanden en bodem van de pan loslaat. Strooi wat rietsuiker op de bodem van een platte schaal of bakplaat en spreid de vijgenpasta er egaal over uit. Goed laten afkoelen en hard laten worden. Snijd er dan ruitjes van of rol de pasta tot bolletjes. Strooi er poedersuiker overheen of rol ze door de rietsuiker.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : snoep

bron : Het rijk van kwee en vijg / Ria Loohuizen

Kruidige mosselen met feta (Middellandse Zeegebied)

KRUIDIGE MOSSELEN MET FETA

Serveer de mosselen met een glas ouzo en dunne sneetjes geroosterd stokbrood die je in het heerlijke vocht kunt dippen.

1½ kilogram (liefst kleine) mosselen
60 gram boter
1 kaneelstokje
160 milliliter droge witte wijn
(zee)zout
peper
sap van ½ citroen
2 eetlepel fijngesneden verse basilicum
2 eetlepel fijngesneden bladpeterselie
2 - 3 gedroogde pepertjes (kruidenvak supermarkt)
½ eetlepel tomatenpuree
3 teentjes knoflook, waarvan 2 fijngesneden
300 gram feta
4 - 6 sneetjes landbrood


Spoel de mosselen schoon onder koud stromend water. Als openstaande schelpen na een ferme tik op het aanrecht niet dichtgaan, gooi ze dan weg. Laat de mosselen ± 1 uur in een bak met licht gezouten, koud water staan. Laat de mosselen uitlekken en vang 150 ml van het mosselvocht op. Verhit een antiaanbakpan en laat 1 el boter smelten. Voeg het kaneelstokje, de mosselen en wijn toe. Kook de mosselen ± 5 minuten of tot ze opengaan en kook ze dan nog ± 1 minuut langer. Doe de mosselen met het kookvocht in een kom. Schenk het kookvocht door een fijne zeef en verwijder het kaneelstokje. Haal de mosselen uit hun schelp en breng ze op smaak met peper en citroensap. Veeg de pan schoon met keukenpapier en verhit hierin 1 el boter. Bak hierin op middelhoog vuur de helft van het basilicum, de helft van de peterselie en de pepertjes ± 1 minuut. Roer goed om. Voeg de tomatenpuree, het bewaarde mosseluitlekvocht en -kookvocht toe en daarna de fijngesneden knoflook. Neem de pan van het vuur, voeg de mosselen toe en laat afkoelen. Als de feta erg zout is, week ‘m dan ± 15 minuten in water. Laat de kaas uitlekken, dep droog met keukenpapier en snijd in niet te kleine blokjes. Snijd de rest van de boter in kleine stukjes. Verdeel de boter en feta over de mosselen en breng op middelhoog vuur weer bijna aan de kook. Roer de saus ± 5 minuten door, tot hij iets bindt en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Rooster de sneetjes brood onder de grill of in een broodrooster goudbruin en wrijf ze in met het hele teentje knoflook. Strooi de rest van het basilicum en peterselie over de mosselen en serveer met de knoflookbroodjes.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip november 2006

Mediterrane saladedressing (Middellandse Zeegebied)

MEDITERRANE SALADEDRESSING

2 eetlepels sinaasappelsap
½ theelepel sinaasappelschilrasp
100 gram zure room
1 theelepel zachte honing
mespuntje cayennepeper
snufje zout


Klop de zure room los en schuimig. Meng er peper, zout, honing en sinaasappelsap en -rasp door.
Serveer bij salade van ijsbergsla, krulandijvie of rauwkost van wortel met stukjes sinaasappel of mandarijn en geroosterde pijnboompitten.

4 personen

gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : saus

bron : Odinieuws Fruit 25 augustus 2006

Aardbeien-rodewijnsorbet (Portugal)

AARDBEIEN-RODEWIJNSORBET

500 gram aardbeien, schoongemaakt
150 milliliter Portugese rode wijn, bijvoorbeeld Castelo Rodrigo Touriga nacional, gekoeld
150 gram rietsuiker
2 (bio)citroenen, 1 geperst


Pureer 300 gram van de aardbeien met de wijn, suiker en het sap van een ½ citroen. Bereid een ijsmachine voor volgens de instructies van de handleiding Schep de aardbeien-wijnpuree erin. Laat de ijsmachine volgens de gebruiksaanwijzing van de machine 35 - 40 minuten draaien of tot het sorbetijs mooi compact en luchtig is. Snijd de resterende aardbeien in partjes, zet tot gebruik in de koelkast. Schep het smeuïge ijs in glaasjes, verdeel de aardbeienpartjes erover. Trek met een zesteur schilletjes van de citroen boven de glaasjes en serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 215 kcal p.p.
bereidings- / invriestijd : 30 / 40 minuten

gebied : Portugal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Delicious. juni 2013