maandag 5 juni 2017

Gebackene Forelle (Duitsland)

GEBACKENE FORELLE (GEBAKKEN FORELLEN)

2 forellen, schoongemaakt
zout
peper uit de molen
1 eetlepel + 2 theelepels limoen- of citroensap
2 eetlepels bloem
2½ eetlepel (zonnebloem)olie
30 gram boter
2 bosuitjes, gesnipperd
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 theelepel fijngesneden dragonblaadjes


Spoel de vissen onder stromend koud water. Dep ze vanbinnen en buiten droog met keukenpapier. Wrijf ze in met het mengsel van 2 theelepels limoen- of citroensap en wat zout en peper. Haal ze door de bloem. Schud overtollige bloem eraf. Verhit de olie en bak de vissen in 8 à 10 minuten aan weerszijden goudbruin. Neem ze uit de pan en houd ze warm. Verwijder de olie uit de pan. Laat de boter in de pan even uit bruisen en roer de bosuitjes erdoor. Voeg na 1 minuut limoen- of citroensap toe en roer de tuinkruiden erdoor. Leg de forellen op een voorverwarmde schaal. Schenk de hete saus erover.
Men geeft er doorgaans groene sla en gekookte aardappelen bij.

2 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : visgerecht

bron : Koken met Europa : Heerlijke menu’s en recepten uit twaalf Europese landen / Hans Belterman

Wit voorgerechtje in een glas (België)

WIT VOORGERECHTJE IN EEN GLAS

200 gram victoriabaars (of andere witvis)
een bussel asperges
4 bloemkoolroosjes
enkele sprieten bieslook
100 gram zure room
50 gram gerookte forel
1 lepel mayonaise
1 lepel yoghurt


De asperges schoonmaken, in stukken snijden en krokant stomen of koken. De vis in blokjes snijden en stomen. Een romig sausje bereiden door zure room, yoghurt, mayonaise en gesneden forel te pureren. Kruiden met peper en zout. De ingrediënten stapelen in grote wijnglazen: eerst de aspergestukken, dan de witvis, het romig sausje en vervolgens een toefje gestoomde bloemkool en aspergepunten. Versieren met een weinig gesnipperde bieslook: het groen maakt het wit nog witter! Dit stapelgerecht kan aan tafel worden opgediend, of als aperitiefhapje of lepelgerecht tijdens een receptie.

4 personen

land : België
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Weekend Knack, via Marc Palmans [lekkererecepten]

Trotte alle Erbette (Italië)

TROTTE ALLE ERBETTE (FOREL MET TUINKRUIDEN)

2 verse forellen, schoongemaakt
1 eetlepel (kruiden)azijn
2 theelepels zout
½ eetlepel (olijf)olie
peper uit de molen
2 eetlepels droge witte vermout
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 theelepels fijngehakte bladselderij
½ theelepel gedroogde tijm, fijngewreven
½ theelepel gedroogd basilicum
½ theelepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
2 eetlepels grappa


Spoel de forellen onder stromend koud water vanbinnen en buiten af. Voeg aan ½ liter koud water azijn en zout toe. Blijf zolang roeren tot het zout is opgelost. Laat de forellen er 20 à 30 minuten in weken. Bestrijk intussen de glimmende zijden van twee vellen aluminiumfolie met een kwastje met olie. Leg de forellen erop, besprenkel ze met wat vermout en ga er even met de pepermolen over. Verpak de forellen in de folie en leg ze op het rooster in de reeds tot 225°C voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 18 à 20 minuten. Keer de forellen na 10 minuten om. Schep intussen verse en gedroogde tuinkruiden luchtig door elkaar en voeg (weinig) zout en wat peper toe. Neem na het verstrijken van de oventijd de forellen uit de verpakking en leg ze op voorverwarmde borden. Verdeel de tuinkruiden over de vissen. Maak de grappa in een grote (saus)lepel warm. Schenk die over de forellen en steek de alcoholdamp erboven aan. Dien de gerechten onmiddellijk daarna op.
Geef er een royale hoeveelheid stokbrood bij.

2 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Koken met Europa : Heerlijke menu’s en recepten uit twaalf Europese landen / Hans Belterman

Gegratineerde spinazieschotel met zalmforel

GEGRATINEERDE SPINAZIESCHOTEL MET ZALMFOREL

1 kilogram aardappelen
zout
peper
1 deciliter melk
1 deciliter slagroom
50 gram boter
100 gram geraspte belegen Goudse kaas
1 kilogram verse spinazie
2 eetlepels sesamzaad
400 gram gefileerde zalmforel


Schil en was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout gaar in 20 minuten. Giet ze af en stamp ze fijn met een pureestamper. Breng de melk en de slagroom aan de kook in een klein pannetje en klop dit mengsel beetje bij beetje door de aardappelen. Roer de boter en de helft van de geraspte kaas erdoor en breng de puree op smaak met zout en peper. Maak de spinazie schoon en schep de groente met het aanhangend water in een grote pan en strooi er wat zout over. Laat de spinazie op een hoog vuur slinken in 3 minuten; schep de groente regelmatig om. Laat de geslonken spinazie goed uitlekken in een vergiet. Verwarm de oven voor op 200°C. Roer de sesamzaadjes en wat peper door de uitgelekte spinazie en verdeel de groente over de bodem van een grote ovenschaal. leg de zalmforelfilets erop en bestrooi de vis met zout en peper. Bedek de groente en de vis met de aardappelpuree en strooi de rest van de kaas erover. Zet de schaal 1 richel boven het midden in de oven en laat het gerecht lichtbruin en gaar worden in 20 minuten.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Eénpans Eetplezier / Irene van Blommestein