woensdag 20 februari 2019

Sjlada bel Faouakih (Marokko)

SJLADA BEL FAOUAKIH (FRUITSALADE)

1 mango
100 gram aardbeien
1 kiwi
1 appel
1 banaan
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel citroensap
3 theelepels sinaasappelsap


Snijd het fruit in stukjes van verschillende grootte en doe alles in een kom. Doe de vanillesuiker en het sap erbij en de salade is klaar.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : nagerecht

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Elaasir dial Lbanan ou Loz (Marokko)

ELAASIR DIAL LBANAN OU LOZ (MILKSHAKE VAN BANAAN EN AMANDEL)

250 milliliter melk
1 banaan, in stukjes gesneden
1 appel, geschild en in stukjes gesneden
100 gram amandelen


Doe de melk, de stukjes banaan, de stukjes appel en de amandelen in een keukenmachine en draai alles tot een gladde massa. Serveer dit drankje koud.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : drank

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Elaasir dial Tafah ou Lbanan (Marokko)

ELAASIR DIAL TEFAH OU LBANAN (MILKSHAKE VAN APPEL EN BANAAN)

Je kunt heel veel variaties op deze milkshake maken door steeds andere fruitsoorten te gebruiken, zoals aardbei, druiven en peer. Ook kun je de melk vervangen door sinaasappelsap.

250 milliliter melk
1 banaan, in stukjes
1 appel, geschild en in stukjes gesneden
scheutje sinaasappelsap


Doe de melk, de stukjes banaan, de stukjes appel en het sinaasappelsap in een keukenmachine en draai alles tot een gladde massa. Serveer het drankje koud als dessert of als tussendoortjes.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : drank

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Elqahwa (Marokko)

ELQAHWA (MAROKKAANSE KOFFIE)

Serveer deze koffie als je dat lekker vindt met warme melk of melkpoeder. Soms wordt er kaneel of peper aan de koffie toegevoegd.

1 liter water
3 eetlepels gemalen koffie
6 eetlepels suiker


Breng het water aan de kook. Doe de koffie en suiker in een (metalen) vuurvaste koffiepot. Voeg het kokende water toe en laat alles nog 20 minuten op laag vuur staan. Schenk de koffie door een filter in de kopjes.

6 personen

land : Marokko
gerechtsoort : drank

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Atay maa Chiba (Marokko)

ATAY MAA CHIBA (MAROKKAANSE THEE MET CHIBA)

Atay maa chiba wordt veel gedronken als alternatief voor muntthee en is echt een winterdrankje. Verse munt is namelijk ’s winters niet zo makkelijk te krijgen. Je kunt munt en chiba ook combineren. Beide zijn verkrijgbaar in Marokkaanse winkels.

1 liter water
5 eetlepels suiker
½ eetlepel groente thee
4 kleine takjes chiba, gewassen
1 theelepel oranjebloesemwater


Breng het water aan de kook. Doe de suiker, de groene thee, de chiba en het oranjebloesemwater in een (metalen) vuurvaste theepot. Voeg het kokende water toe. Meng alles goed zodat de suiker oplost. Meng alles goed zodat de suiker oplost. Laat de thee dan nog 5 minuten op laag vuur doorkoken. Vul de glazen tot de helft en serveer meteen.

6 personen

land : Marokko
gerechtsoort : drank

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Atay Benaanaa (Marokko)

ATAY BENAANAA (MUNTTHEE)

De bereiding van de beroemde Marokkaanse muntthee is een heel ritueel. Eerst wordt de Chinese groene thee, die de basis van muntthee vormt, in een metalen theepot gedaan en met een scheut kokend water ‘gewassen’. Daarna gaat de suiker in de pot en wordt het kokende water erop geschonken. Als laatste gaat de verse munt erbij. De thee moet daarna nog 5 minuten doorkoken. Het eerste glaasje thee dat uit de pot geschonken wordt, wordt weer teruggegoten in de pot zodat alle smaken goed door elkaar trekken. Daarna worden de glazen ingeschonken, het liefst vanaf een halve meter hoogte zodat er een laagje schuim op de thee komt. Iets eenvoudiger is het onderstaande recept.
Serveer de thee in Marokkaanse glazen die je tot de helft vult. Naanaa (verse munt) en groene thee (Chinese ‘gunpowder’-thee) kun je kopen bij Marokkaanse en Turkse winkels.

1 liter water
5 eetlepels suiker
½ eetlepel groene thee
½ bosje naanaa (munt)


Breng het water aan de kook. Doe suiker, thee en munt in een (metalen) vuurvaste theepot. Voeg het kokende water toe en roer alles goed door zodat de suiker oplost. Laat de theepot nog 5 minuten op het vuur staan.

6 personen

land : Marokko
gerechtsoort : drank

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Sjlada bel Gizzou (Marokko)

SJLADA BEL GIZZOU (SALADE MET WORTEL EN AUGURK)

3 grote wortels
1 grote augurk
2 eieren, hardgekookt
peper, grof gemalen
5 gram suiker
1 eetlepel azijn


Was en rasp de wortels. Snijd de augurk in blokjes. Haal het eigeel uit de eieren, verkruimel het en snijd de eiwitten in kleine stukjes. Meng de wortels en de augurk in een schaal. Verdeel de suiker en de azijn over de salade, bestrooi met het eigeel, het eiwit en de peper en dien meteen op.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : salade

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Sjlada Adiya (Marokko)

SJLADA ADIYA (GEMENGDE SALADE)

½ komkommer
2 trostomaten
25 gram feta
½ kropsla
1 eetlepel olijfolie
10 zwarte olijven
beetje gemalen komijn
beetje zout


Schil de komkommer en snijd deze in blokjes. Snijd de tomaten in acht partjes. Snijd de feta in blokjes. Was de sla en haal de blaadjes los. Doe alles in een schaal, voeg de rest van de ingrediënten toe en meng de salade goed door elkaar. Serveer meteen.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : salade

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili

Elouarka bel Godra (Marokko)

ELOUARKA BEL GODRA (TORTILLA MET GROENTEN)

scheutje olie
250 gram champignons, in plakjes
1 ui, in halve ringen
½ rode paprika, in blokjes gesneden
½ groene paprika, in blokjes gesneden
1 grote vleestomaat, in blokjes gesneden
kerriepoeder (naar smaak)
½ envelopje saffraan
peper (naar smaak)
zout (naar smaak)
300 - 400 milliliter water
4 kant-en-klare tortillapannenkoeken


Doe wat olie in een wok of koekenpan. Fruit hierin de champignons, voeg de ui toe en bak het geheel 10 minuten. Voeg de in blokjes gesneden paprika’s toe en bak ze niet te lang (de paprika moet knapperig blijven). Voeg de tomaat, kerriepoeder, saffraan en wat peper en zout toe. Roer alles goed door, voeg het water toe en kook het even goed door.
Laat het mengsel in een vergiet uitlekken. Verwarm de tortilla’s in een koekenpan, ongeveer 15 seconden aan elke kant. Verdeel een kwart van de groenten over elke tortilla en rol ze op.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De keuken van Chadia en Latifa : Verhalen en recepten uit het alledaagse Marokkaanse leven / Chadia Dahraoui en Latifa Loukili