zondag 9 februari 2014

Vichyssoise (Frankrijk)

VICHYSSOISE (FRANSE PREISOEP)

Deze romige preisoep met ui en aardappel wordt in Frankrijk gekoeld gegeten, maar warm is hij ook heel lekker.

1 eetlepel boter
2 dunne preien
1 kleine ui
1 aardappel
1 (kippen)bouillontablet
4 eetlepels garderoom
zout
peper
bieslook


In ruime magnetronschaal 1 eetlepel boter smelten (onafgedekt, 30 seconden, 700 Watt). 2 in ringen gesneden dunne preien en 1 gesnipperde kleine ui toevoegen. Gaar laten worden (afgedekt, 5 minuten, 700 Watt). Toevoegen: ½ liter heet water, 1 geraspte aardappel en 1 verkruimeld (kippen)bouillontablet. Soep laten koken (afgedekt, 6 minuten, 700 Watt). Soep iets laten afkoelen. In keukenmachine pureren. 4 eetlepels garderoom toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Enkele sprietjes bieslook er boven fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : Tip februari 1992

Vegetarische balletjes in kruidige fruitsaus

VEGETARISCHE BALLETJES IN KRUIDIGE FRUITSAUS

1 blik kerrieballetjes (Zonnatura)
8 eetlepels tropische fruitcocktail
1 teentje knoflook
1 theelepel kerriepoeder
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel kurkuma


In magnetronschaal kerrieballetjes mengen met tropische fruitcocktail, uitgeperst teentje knoflook, kerriepoeder, gemalen komijn en kurkuma. Verwarmen (afgedekt, 5 minuten, 500 Watt). Lekker met zilvervliesrijst en bleekselderij.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : vegetarisch hoofdgerecht

bron : Tip februari 1992

Kalkoen met groenten in witbier

KALKOEN MET GROENTEN IN WITBIER

200 gram winterwortel
400 gram prei
5 bolletjes gember
400 gram kalkoenfilet
zout
peper
1 theelepel gemberpoeder
1 bosuitje
25 gram boter
1 flesje Hoegaarden witbier
1 kippenbouillontablet
2 eetlepels gembernat
150 gram sperziebonen (diepvries)
1 eetlepel maïzena


Wortel schrappen en in stukjes snijden. Prei in ringen snijden. Bosuitje in ringetjes snijden. Gember in stukjes snijden. Kalkoen in stukjes snijden. Bestrooien met zout, peper en gemberpoeder. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. In braadpan boter verhitten. Kalkoen in 5 minuten rondom lichtbruin bakken. Toevoegen: wortel, prei, gember, bier, 1 deciliter water, bouillontablet en gembernat. Met deksel op pan 5 minuten zachtjes stoven. Sperziebonen toevoegen. Nog 5 minuten zachtjes stoven. Maïzena met 2 eetlepels koud water glad roeren. Al roerende aan stoofpot toevoegen tot licht gebonden saus. Op smaak brengen met zout en peper. Bosui erover strooien. Lekker met gekookte aardappelen.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip februari 1992

Pasteitje met garnalen

PASTEITJE MET GARNALEN

2 eetlepels boter
½ sjalotje
¾ eetlepel bloem
½ deciliter droge witte wijn
3 druppels tabasco
4 druppels worcestershiresaus
zout
peper
75 gram Noorse garnalen
1 eetlepel cognac (of vieux)
6 pasteibakjes
3 sprietjes bieslook


In steelpan 1 eetlepel boter smelten. Fijngesnipperd ½ sjalotje 3 minuten zachtjes bakken. ¾ eetlepel bloem erdoor roeren. Met garde ½ deciliter droge witte wijn erdoor kloppen. Op smaak brengen met 3 druppels tabasco, 4 druppels worcestershiresaus, snufje zout en snufje peper. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. 75 gram Noorse garnalen 5 minuten zachtjes bakken. 1 eetlepel cognac (of vieux) erover schenken. Van vuur af (niet onder afzuigkap) aansteken. Op smaak brengen met zout en peper. Door saus garnalen roeren Over 6 pasteibakjes garnalen mengsel verdelen. Garneren met 3 fijngeknipte sprietjes bieslook.

6 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip februari 1992

Lauw-warme salade van haricots verts

LAUW-WARME SALADE VAN HARICOTS VERTS

1 blik haricots verts (netto 570 gram)
2 eetlepels rozijnen
2 theelepels tijm
1 deciliter droge witte wijn
1 kleine ui
1 kleine smalle rode paprika
1 teentje knoflook
1 eetlepel diepvries dille
zout
peper
3 eetlepels olijfolie
12 zwarte olijven


Haricots verts afgieten. In pan doen: haricots verts, rozijnen, tijm en wijn. In 10 minuten zachtjes warm laten worden. Intussen ui en paprika in dunne ringen snijden. Boven slaschaal knoflook uitpersen. Erdoor roeren: dille, zout, peper en olie. Haricots verts met wijnmengsel erdoor scheppen. Salade over 4 bordjes verdelen. Garneren met uiringen, paprikaringen en olijven.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip februari 1992