woensdag 3 mei 2017

Algerijnse harira met kikkererwten (Algerije)

ALGERIJNSE HARIRA MET KIKKERERWTEN

100 gram kikkererwten
50 gram boter
250 gram in blokjes gesneden kipfilet
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
8 eetlepels fijngehakte peterselie
mespuntje gemalen saffraan
1 theelepel kaneel
2½ liter water
zout
peper
100 gram vermicelli
2 eetlepels bloem
2 eieren
4 eetlepels citroensap


Week de kikkererwten een nachtje in ruim koud water. Laat de ingeweekte kikkererwten uitlekken. Verhit de boter in een grote pan en bak hierin de stukjes kippenvlees lichtbruin. Voeg de kleingesneden ui, de fijngehakte peterselie, de saffraan en de kaneel toe en bak alles onder voortdurend omscheppen nog 3 minuten. Voeg de kikkererwten, het water en wat zout en peper toe. Breng de soep aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles 1 uur zachtjes koken tot de kikkererwten gaar zijn. Voeg de vermicelli toe en laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken. Maak de bloem in een kommetje aan met wat van de warme soep. Voeg het bloemmengsel onder voortdurend roeren aan de soep toe tot een enigszins gebonden geheel in ontstaan. Neem de pan soep van de hittebron af. Klop de eieren los en roer ze door de warme soep. Serveer de soep onmiddellijk en voeg aan iedere kom of aan ieder bord soep wat citroensap toe. Geef bij deze maaltijdsoep vers brood of, wat origineler is, vijgen en dadels.

4 personen

land : Algerije
gerechtsoort : soep

bron : Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / red. Wiebe Andringa

Kokoska u Umaku od Slacice (Kroatië)

KOKOSKA U UMAKU OD SLACICE (KIP IN MOSTERDSAUS)

1 kip van 1 kilogram
100 gram vet of olie
4 eierdooiers
1 deciliter azijn
60 gram mosterd
350 gram zure room
1 eetlepel rum


Wrijf de kip in met zout, bestrijk hem met vet of olie, zet hem in een braadslee in een voorverwarmde oven en laat hem bij een matige temperatuur gaar worden. Keer de kip af en toe om en bedruip hem met braadvocht. Snijd de kip daarna in vier stukken, doe die op een schotel en houd de kip warm. Trek van de maag, de vleugeltjes, de lever en de hals een beetje bouillon. Roer de eierdooiers door de azijn, laat het mengsel op een laag pitje indikken. Breng het beslist niet aan de kook. Doe de kippenbouillon, de mosterd, de zure room en de rum erbij, roer alles goed door, kook het even op en breng het op smaak met zout. Giet wat van de saus over de kip en serveer de rest afzonderlijk in een sauskom. Vaak geeft men er groenteballetjes bij, die ook met de saus worden overgoten.

4 personen

land : Kroatië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Sferia (Algerije)

SFERIA (KIP MET KAASKROKETTEN)

1 panklare jonge kip van 1½ kilogram
1 fijngehakte ui
2 eetlepels boter
¾ theelepel kaneel
1 mespunt peper
1½ theelepel zout
250 gram kikkererwten uit blik
250 gram wittebrood zonder korst
6 eetlepels melk
1 ei
½ theelepel kaneel
½ theelepel zout
100 gram geraspte Emmentaler
1½ theelepel oranjebloesemwater
¼ liter olie
1 eierdooier
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Verdeel de kip in 8 stukken en bak ze met de ui goudbruin in de boter. Voeg de kaneel, de peper, het zout, de uitgelekte kikkererwten en ¼ liter water toe, breng het geheel aan de kook en laat de kip in 60 minuten gaar worden met het deksel schuin op de pan. Snijd voor de kroketten het brood in blokjes, week het in de melk, druk het goed uit en vermeng het met het ei, de kaneel, het zout, de kaas en het oranjebloesemwater. Maak platte koekjes van dit mengsel en bak ze goudbruin in de olie. Leg de stukken kip op een schaal, leg de kaaskroketten eromheen, schep de erwten erover en houd alles warm. Klop de eierdooier los met het citroensap en 1/8 liter stoofnat. Verhit de saus, maar laat hem niet meer koken. Schenk hem over de erwten. Bestrooi de ‘sferia‘ met peterselie.

4 personen

land : Algerije
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het grote boek met de heerlijkste internationale gerechten / Christian Teubner, Annette Wolter en Holger Hofmann

Broodje gevuld met kip en champignons

BROODJE GEVULD MET KIP EN CHAMPIGNONS

300 gram kuikenborstfilets
zout
peper
4½ eetlepel boter of margarine
1 ui
½ bakje champignons
1 theelepel chilipoeder
4 harde broodjes
1 tomaat
1 augurk
50 gram geraspte kaas
4 slabladeren


Alle ingrediënten klaarzetten. Kipfilets inwrijven met zout en peper. In koekenpan 3 eetlepels boter verhitten. Kipfilets 5 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. Ui pellen en snipperen. Champignons wassen. Grote halveren. In pan 1½ eetlepel boter verhitten. Ui 2 minuten fruiten. Toevoegen: champignons, zout, peper en chilipoeder en 4 minuten zachtjes meebakken. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Van broodjes kap afsnijden. Onderste helft tot 2 centimeter van rand uithollen. Tomaat wassen en in stukjes snijden. Augurk in stukjes snijden. Kipfilet in blokjes snijden. Aan uimengsel toevoegen: kip, tomaat en augurk. 1 Minuut meewarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Kipmengsel in broodjes scheppen. Kaas erover strooien. Op rooster onder grill in 2 minuten goudbruin grilleren. Slabladeren wassen en uitslaan. Op 4 bordjes leggen. Broodjes op bordjes zetten. Kapjes er weer op leggen.
Groentetip: kropsla met radijs.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip april 1982

Kippelevertjes met appel

KIPPELEVERTJES MET APPEL

350 gram kippenlevertjes
zout
peper
1 eetlepel mosterd
1 kleine appel
1 deciliter cider*
1 takje peterselie
2 eetlepels boter of margarine
1 eetlepel zilveruitjes
1 eetlepel Calvados (appelbrandewijn)

* In plaats van cider kunt u ook ongezoet appelsap nemen


Levertjes afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Met scherp mesje witte deeltjes verwijderen. Grote kippenlevertjes halveren. Bestrooien met zout en peper. Inwrijven met mosterd. Appel wassen, klokhuis verwijderen en in partjes snijden. In steelpan cider verwarmen. Appelschijfjes 5 minuten tegen de kook aan houden. Uit pan scheppen. Cider bewaren. In kopje peterselie fijnknippen.
Schaal voorverwarmen. In koekenpan boter smelten. Levertjes 10 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: zilveruitjes, ½ deciliter cider en Calvados. 2 Minuten koken. Appel erdoor scheppen. Overdoen in warme schaal. Peterselie erover strooien. Lekker met rode kool en aardappelpuree.

2 personen

voedingswaarde : 390 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip januari 1984

Kaju Murgh Kari (India en Pakistan)

KAJU MURGH KARI (KIPCURRY MET NOTEN)

1 grote verse kip, 1¾ kilogram
3 eetlepels ghee of olie
3 uien, fijngehakt
3 teentjes knoflook, ragfijn gehakt
1½ theelepel fijn geraspte gemberwortel
3 eetlepels kerriepoeder, bij voorkeur een milde soort
1 theelepel chilipoeder, niet noodzakelijk
3 theelepels zout
3 rijpe tomaten, ontveld en in stukjes gesneden
2 eetlepels verse koriander- of muntblaadjes, ragfijn gesneden
2 theelepels garam masala
½ kop yoghurt
125 gram cashewnoten, in kleine stukjes gehakt


Verdeel de kip in zes of meer stukken. Hoe kleiner de stukken zijn, des te beter de smaak van de kruiden in het vlees kan dringen. Verhit de ghee of de olie en fruit ui, knoflook en gemberwortel zolang aan tot ze goudgeel zijn. Voeg kerriepoeder en chilipoeder toe. Schep alles goed door elkaar. Doe er daarna het zout, de stukjes tomaat en de verse kruiden bij. Schep alles nogmaals goed om en laat het zolang pruttelen tot er een smeuïge massa is ontstaan. Voeg de stukken kip toe. Schep alles goed om. Leg het deksel op de pan en laat alles gedurende ¾ uur heel zachtjes stoven. Schep het gerecht van tijd tot tijd goed om en tracht aanbranden te voorkomen. Voeg daarna de garam masala en de yoghurt toe. Schep alles opnieuw goed om en laat het gerecht nog enkele minuten stoven. Voeg er tot slot de stukjes noot aan toe.

4 personen

gebied : India en Pakistan
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Dahi Murgh (India en Pakistan)

DAHI MURGH (KIPCURRY MET YOGHURT)

1 grote braadkip, 1¼ kilogram
1 grote ui, fijngehakt
3 gepelde knoflookteentjes
1 theelepel geraspte verse gemberwortel
½ kop verse korianderblaadjes of verse muntblaadjes
1½ eetlepel ghee of olie
1 theelepel kurkumapoeder
1 ½ theelepel masala
1 theelepel pimentpoeder (niet noodzakelijk)
½ kop yoghurt
2 rijpe tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
enkele blaadjes koriander en/of munt voor garnering


Verdeel de kip in stukken. Doe ui, knoflook, gemberwortel en koriander- of muntblaadjes in een mixer en laat alles fijnmalen. Verhit de ghee of de olie en laat het mengsel er al omscheppende in fruiten. Voeg kurkumapoeder, garam masala en pimentpoeder toe. Schep alles goed door elkaar en doe er vervolgens de yoghurt en de stukjes tomaat bij. Blijf roeren tot een homogene massa is ontstaan. Voeg de stukken kip toe. Schep alles goed door elkaar. Leg het deksel op de pan en laat alles boven een niet al te hoog vuur langzaam - in 30 à 40 minuten - gaar worden. Schep het gerecht van tijd tot tijd even om. Strooi er vlak voor het opdienen verse koriander- of muntblaadjes over. Geef er rijst of chapati’s bij.

4 personen

gebied : India en Pakistan
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon