donderdag 2 februari 2017

Friese eend in savooiekool (Friesland, Duitsland)

FRIESE EEND IN SAVOOIEKOOL

1 jonge eend (1,8 kilogram)
½ theelepel zout
½ theelepel citroenmelisse
mespuntje kipkruiden
75 gram vet
2 wortelen
½ selderieknol
1 prei
½ liter witte wijn
1 savooiekool, middelgroot
2 kleingehakte uien


Spoel de eend (vers of uit de diepvries) goed af, droog hem af en haal al het vlees van de botten. Hak de botten doormidden en snijd de borst in tweeën. Bestrooi alles met het mengsel van zout, citroenmelisse en kipkruiden. Verhit het vet in een pan en braad daarin eerst het vlees, vervolgens de in kleine blokjes gesneden groenten aan alle kanten aan. Braad ook de botten erin aan, blus ze af met de wijn en laat ze zacht sudderen. Ontdoe de kool van slechte bladeren en van de stronk en blancheer hem kort met zout in kokend water. Laat hem uitdruipen in een zeef. Beleg nu een aardewerk ovenschotel of afsluitbare pan met koolbladeren, strooi daarover fijngehakte ui, leg daarop het vlees en verspreid daarover de rest van de kool. Sluit de pan goed en bak de eend in een hete oven 70 minuten. Haal het gerecht uit de oven en serveer het in een aardewerk ovenschotel of pan, met in de schil gekookte aardappelen.

4 personen

gebied : Friesland, Duitsland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De internationale keuken / Christine Schönherr

Vildænder (Denemarken)

VILDÆNDER (WILDE EENDJES)

2 wilde eendjes
80 gram boter of margarine
40 gram boter of margarine
zout
2 deciliter kokend water
2 ½ deciliter kookroom
1 eetlepel slagroom
1 eetlepel tomatenpuree
10 blokjes Deens roggebrood of 10 gram sago


De schoongemaakte eenden met zout inwrijven en ze in de boter bruin bakken. De kokende room erbij gieten. Deksel op de pan doen. De eenden af en toe met de jus begieten. Na een kwartier het hete water erbij doen. De eenden af en toe omkeren. Zijn ze na een uur gaar - dat ligt aan de kwaliteit van de eenden - ze dan uit de pan halen en in stukken snijden. De stukken afdrogen met grauw papier en opnieuw even in de boter bruin braden. De saus afmaken, door wat blokjes roggebrood erin te laten sudderen, een lepel tomatenpuree erdoor te roeren en even voor het opdienen de slagroom erdoor te mengen. Houdt u niet van roggebrood dan wat aangemaakte sago door de jus roeren.
De eenden opdienen met rodekool en bessengelei.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen