zaterdag 21 november 2009

Hartige taart met kerstomaatjes en geitenkaas

5 plakjes diepvries bladerdeeg
250 g zachte geitenkaas
1 citroen
3 bosuitjes
4 eieren
125 ml slagroom
1 eetlepel verse tijmblaadjes
2 eetlepels fijngehakte verse oregano
zout
zwarte peper
1 bakje kerstomaatjes

Laat het bladerdeeg ontdooien. Snijd de korstjes van de kaas en snijd hem in stukjes. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil er dun af. Maak de bosui schoon en snijd ze in ringetjes. Klop de eieren met de slagroom. Schep de citroenschil, de tijm, de oregano, de geitenkaas, de bosui, zout en peper erdoor. Was de kerstomaatjes. Vet een rechthoekige ovenschaal (ca. 20 x 30 cm) in. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoekige lap van 25 x 35 cm. Bekleed er de vorm mee.
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verdeel het eimengsel over de taartbodem. Leg de kerstomaatjes erop. Bak de taart in ca. 30 - 40 minuten.

8 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 45 minuten

gerechtsoort : hartige taart

bron : Menu 23 augustus 1995

Hartige kaastaartjes

Deze eenpersoons-taartjes kunt u ruim van tevoren bakken en na het afkoelen invriezen. Warm ze na het ontdooien nog 3 - 5 min. in de oven van 160 ºC, ze worden dan weer krokant. Laat de taartjes koud worden voordat u ze verpakt.

150 g shii-take, in stukjes
25 g boter of margarine
6 plakjes diepvries-bladerdeeg, ontdooid
1 - 2 tl tijmblaadjes
2 eieren
2 el bloem, gezeefd
2 dl slagroom
150 g geraspte raclettekaas of jonge kaas

Shii-take in boter op hoog vuur ± 5 min. bakken. Shii-take in zeef laten uitlekken en iets laten afkoelen. Oven voorverwarmen op 200 ºC. Elk plakje deeg iets meer uitrollen en in vieren snijden. 2 muffinvormen met elk 12 kleine holletjes met koud water omspoelen en in elke holte ¼ plakje deeg drukken, randen van deeg mogen iets uitsteken. Shii-take over deegbakjes verdelen en tijm erover strooien. Eieren loskloppen en mengen met bloem en slagroom. 75 g kaas erdoor roeren. Eimengsel in deegbakjes schenken en rest van kaas erover strooien. Kaastaartjes in midden van oven in 30 - 40 min. lichtbruin en krokant bakken. Het kaasmensel zal dan een beetje souffleren.

Voor 24 stuks.

voedingswaarde : 130 kcal per stuk
bereidingstijd : 1 uur

gerechtsoort : buffetgerecht

bron : Tip Culinair juni 1999

Preitaartje met mascarpone en olijven

4 plakken deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
1 dunne prei
100 mascarpone
1 ei
kerriepoeder
50 g groene olijven zonder pit
1 eetlepel olijfolie extra vièrge

Oven voorverwarmen op 200°C. Elk deegplakje op vormpje leggen en deeg er voorzichtig indrukken. In deeg enkele gaatjes prikken en vormpjes 10 min. in midden van oven voorbakken. Prei halveren en in dunne ringen snijden, wassen en drogen. Intussen mascarpone met ei en mespunt kerriepoeder en zout en peper naar smaak losroeren. Deeg uit oven nemen. Mascarponemengsel over vormpjes verdelen. Prei en olijven in mascarponemengsel drukken en met olie bedruppelen. Preitaartjes in midden van oven in ca. 15 min. gaarbakken.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande oktober 2004

Paddestoelenquiche

200 g bloem
½ tl zout
100 g koude boter of margarine, in blokjes

VULLING
1 - 2 el olijfolie
250 g oesterzwammen, in reepjes
250 g champignons, in plakjes
zout
peper
1 el boter of margarine
250 g worteltjes, in plakjes
1 ui, fijngesneden
3 eieren
1½ dl slagroom
1 bosje peterselie, fijngesneden
100 g geraspte pittig belegen kaas
½ tl citroensap

Bloem, zout, boter en ei snel tot samenhangend deeg kneden. Deeg ± 30 min. in koelkast laten rusten. Oven voorverwarmen op 200 ºC. Ingevette springvorm (Ø 24 cm) met deeg bekleden en bodem inprikken. Taartbodem in midden van oven ± 10 min. bakken.
In olie oesterzwammen en champignons ± 5 min. omscheppend bakken. Op smaak brengen met zout en laten uitlekken. In boter wortel en ui ± 5 min. omscheppend bakken. Op smaak brengen met zout en laten uitlekken. Eieren loskloppen met slagroom, peterselie, 50 g kaas, zout, peper en citroensap. Paddestoelen en wortel-uimengsel over taartbodem verdelen. Eimengsel erover schenken en 50 g kaas erover strooien. Taart in midden van oven nog ± 25 min. bakken.

4 - 6 personen

voedingswaarde : ± 600 kcal p.p.
bereiding / wachten : ± 1 uur / ± 30 min.

gerechtsoort : hartige taart

bron : Tip Culinair 1996/08 (augustus)

Kaasfondue (Zwitserland)

In Zwitserland wordt bij kaasfondue vaak thee gedronken. Als u thee in plaats van witte wijn bij de kaasfondue drinkt scheelt dat heel wat calorieën. 1 Glas witte wijn levert ca. 75 kilocalorieën, 1 kop thee bevat geen kilocalorieën. Door thee bij kaasfondue te drinken is kaasfondue lichter verteerbaar dan wanneer u er een koude drank bij drinkt.
Voor een extra Zwitsers smaakje kunt u voor het serveren nog 1 eetlepel kirsch (slijter) door de kaasfondue roeren.

2 dl droge witte wijn
350 g geraspte 20+-kaas (bediening)
1 zakje gemalen belegen kaas (150 g, AH)
½ blik tomatenblokjes (à netto 400 g, AH)
½ eetlepel maïzena
mespunt cayennepeper
½ theelepel knoflookpoeder

In (fondue)pan wijn aan de kook brengen. Kaassoorten toevoegen en al roerend zachtjes laten smelten. Tomatenblokjes erdoor roeren. In kopje maïzena met 1 eetlepel water gladroeren. Al roerend aan kaasmengsel toevoegen en blijven roeren tot gebonden fondue ontstaat. Cayennepeper en knoflookpoeder erdoor roeren. Fondue op réchaud op tafel warm houden. Gemengde rauwe groenten, zoals stukjes paprika, bleekselderij, prei en bloemkoolroosjes erin dopen.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

land : Zwitserland
gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Allerhande 29 februari 1996

Champignon-kaasfondue

½ kippebouillontablet
150 g champignons, in plakjes
40 g boter of margarine
40 g bloem
150 g jong belegen Goudse kaas, in blokjes
75 g Kernhemmer kaas, in blokjes
50 g ham, fijngesneden
peper
2 - 3 el peterselie
1 ciabatta of stokbrood

In 4 dl kokend water bouillontablet oplossen. Champignons ± 3 min. in bouillon koken. Champignons laten uitlekken (bouillon bewaren).
Boter smelten, bloem erdoor roeren en ± 3 min. laten garen. Bouillon in gedeelten erdoor roeren. Goudse en Kernhemmer kaas toevoegen en al roerend laten smelten.
Ham en champignons erdoor roeren. Fondue op smaak brengen met peper en peterselie. Serveren met ciabatta (Italiaans brood), stokbrood of stukjes grof bruin brood om in de fondue te dippen. Lekker met veldsla-salade.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair april 1996