dinsdag 30 december 2014

Japanse hapjes (Japan)

JAPANSE HAPJES

1 pak Conimex Asian Selection Sushi’s (190 gram)
100 gram shiitakes
3 eetlepels suiker
2 eetlepels sherry
2 eieren
4 takjes selderij
50 gram Hollandse garnalen
1 eetlepel boter


Helft van sushirijst bereiden volgens gebruiksaanwijzing. Shiitakes schoonmaken en in plakjes snijden. Plakjes 2 - 3 minuten koken in suiker, sojasaus (uit pakket) en sherry. Shiitakes laten afkoelen. Eieren loskloppen met mespunt wasabipoeder (uit pakket). Selderij fijnknippen. Selderij en garnalen door ei roeren. In kleine koekenpan met doorsnede van 15 centimeter boter verhitten. Dikke omelet bakken van ei. Omelet laten afkoelen. Omelet in 6 stukjes snijden. Norivellen (uit pakket) in vieren delen. Sushirijst in 12 porties verdelen. Porties samendrukken tot ovaalvormig bolletje en op nori leggen. Shiitakes over 6 rechthoekjes verdelen. Omelet over andere rechthoekjes verdelen. Tot serveren koel bewaren.

12 borrelhapjes

voedingswaarde : 50 kcal per hapje
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Receptkaart van Albert Heijn, week 14/15, 2001

Eenhapsgarnaal

EENHAPSGARNAAL

Met gepelde kreeftgarnalen en minicrackers maak je in een handomdraai een heerlijke eenhapsgarnaal voor bij de borrel. De garnalen kunnen van een drupje citroensap worden voorzien en van wat gemalen peper voor wie niet van mierikswortel houdt.

komkommer, gewassen maar niet geschild
pakje mini matzes
gepelde kreeftgarnalen, ijskoud
geraspte mierikswortel (potje)


Snijd evenveel dunne plakjes van de komkommer als er toastjes of kreeftgarnalen zijn. Belg de matzes eerst met een plakje komkommer en vervolgens met een ijskoude kreeftgarnaal. Garneer de garnalen met een klein beetje geraspte mierikswortel.

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Florine Boucher, in NRC

Visetentje

VISETENTJE

Of u nu een etentje heeft met goede vrienden of met gasten die onderhouden moeten worden terwijl de gespreksstof niet voor het opscheppen ligt en u het niet kunt maken u in de keuken af te zonderen, het wordt een gezellige avond als u ze steurgarnalen voorschotelt die aan tafel worden gepeld. Steurgarnalen zijn bevroren te koop en kunnen in de vriezer worden bewaard. Zet bij elk bord een kommetje water met schijven citroen erin om de vingers schoon te spoelen.

1 kilogram ongepelde steurgarnalen
1 ui
2 teentjes knoflook
2 bosuitjes of 2 eetlepels gesnipperde peterselie
3 eetlepels olie
1 citroen
eventueel dipsaus, bijvoorbeeld whiskeysaus


U kunt de garnalen laten ontdooien, maar het hoeft niet. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de bosuitjes in ringen. Verhit de olie in een wok of ruime koekenpan, fruit daarin de snippers ui en knoflook een minuut lang en voeg dan de ongepelde garnalen toe. Bak de garnalen op hoog of half hoog vuur, steeds omscheppend tot ze warm zijn. Bij nog bevroren garnalen komt vocht vrij; laat dit verdampen. Voeg tot slot de ringen bosui of de peterselie toe. Pel de garnalen aan tafel en eet ze puur of met een dipsaus. Zet ook brood en wijn op tafel.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Annelène van Eijndhoven, in NRC

Soep van aardappelen, prei en garnalen

SOEP VAN AARDAPPELEN, PREI EN GARNALEN

Wat verrast aan deze soep zijn niet de afzonderlijke ingrediënten, maar de smaakvolle combinatie die zij vormen. De soep komt nog beter tot haar recht als ze een tijdje wordt weggezet en vlak voor het serveren opgewarmd wordt. Mosselen of in de soep gegaarde reepjes zalm, zalmforel of tong kunnen dienen als alternatief voor de garnalen.

1 sjalotje
1 teentje knoflook
350 gram aardappelen
250 gram gesneden prei
25 gram boter
1 eetlepel kerriepoeder
7 deciliter kippen- of visbouillon
zout
versgemalen peper
100 gram Hollandse garnalen (of 200 gram visfilet)
¾ deciliter slagroom
1 eetlepel fijngeknipte bieslook of peterselie


Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Schil en was de aardappelen en snijd ze in blokjes. Was de prei. Smelt de boter in een pan, voeg het kerriepoeder toe en fruit hierin al roerende de stukjes ui, knoflook, aardappel en prei. Schenk de bouillon in de pan en breng het vocht aan de kook. Twintig minuten laten pruttelen. Pureer de soep in een foodprocessor, met een roerzeef of staafmixer en schenk haar terug in de pan. Op smaak brengen met zout en peper. Verdeel de garnalen over de borden. Schep er wat gloeiend hete soep over. Schenk in elk bord een scheutje ongeklopte room en strooi wat snippers bieslook over de soep.
Serveer er stokbrood en boter bij.

4 - 5 personen

gerechtsoort : soep

bron : Annelène van Eijndhoven, in NRC