zaterdag 9 februari 2019

Koude makreel in tomatensaus (Marokko)

KOUDE MAKREEL IN TOMATENSAUS

1 kilogram filets van dagverse (hors)makreel
(zee)zout
3 eetlepels bloem, gezeefd
4 eetlepels olijfolie, traditioneel
1 grote ui, grof gesnipperd
2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt
1 groene paprika, vruchtvlees in blokjes gesneden
4 deciliter gezeefde tomaten, uit pak, blik of pot
250 gram rijpe tomaten, ontveld, vruchtvlees in blokjes gesneden
zwarte peper uit de molen
2 eetlepels fijngehakte (blad)peterselie of 12 verse basilicumblaadjes, in uiterst smalle reepjes (draadjes) gesneden


Spoel de vis onder stromend koud water. Maak hem droog met keukenpapier. Snijd de filets schuin in 4 tot 6 plakken. Wrijf de plakken in met wat zout. Wentel de plakken door de bloem. Schud het overtollige bloem eraf. Verhit een koekenpan met de olie. Bak de vis in 5 minuten aan weerszijden goudbruin. Leg de plakken op de bodem van een met olie bestreken ovenvaste schaal. Fruit de ui in de achtergebleven olie. Voeg zodra de ui glazig ziet knoflook en paprika toe. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, 2 minuten zachtjes bakken. Strooi er wat zout en peper over en voeg gezeefde tomaten en tomatenblokjes toe. Laat alles 10 minuten zachtjes sudderen. Schenk de massa door een fijne zeef over de vis. Wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef. Plaats de schaal boven een niet al te hete warmtebron en laat alles 10 tot 12 minuten zachtjes sudderen. Laat het gerecht vervolgens in de ovenschaal afkoelen.

4 personen

land : Marokko
gerechtsoort : visgerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi

Gekruide garnalen (Marokko)

GEKRUIDE GARNALEN

1 kilogram grote garnalen, ongepeld en ongekookt, eventueel diepgevroren
4 teentjes knoflook, uitgeperst
6 eetlepels olijfolie, traditioneel
zout
1½ theelepel scherp paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn
½ theelepel gemberwortelpoeder
1 flinke mespunt cayennepeper
3 eetlepels verse koriander, fijngehakt of - gesneden


Laat diepgevroren garnalen eerst grotendeels ontdooien (bij voorkeur in de koelkast). Breek de kop van elke garnaal af. Pel ze en snijd de staarten in de lengte doormidden. Verwijder de zwarte darmkanalen. Verhit een koekenpan met een hoge opstaande rand. Laat de olie erdoor walsen. Roer het knoflook door de hete olie en wacht tot u heel duidelijk de knoflookgeur ruikt. Voeg er vervolgens wat zout, paprikapoeder, gemalen komijn, gemberwortelpoeder en cayennepeper aan toe. Roer alles krachtig door elkaar en leg de garnalen in de pan. Bak de garnalen, onder regelmatig omscheppen, zo lang tot ze een rozerode kleur hebben gekregen. Strooi koriander erover en schep alles dan nog enkele malen om.
Schep met een schuimspaan de gebakken garnalen uit de pan en laat ze even boven de pan uitdruipen. Leg ze op een voorverwarmde schaal. Serveer met in parten gesneden limoenen of citroenen. U kunt er een salade van tomaat, rode en groene paprika’s, zwarte olijven en uienringen bij geven.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi