maandag 24 juli 2023

Basisrecept pizzadeeg

BASISRECEPT PIZZADEEG

2 theelepels gedroogde gist
450 gram bloem voor brood (tipo ‘00’) + extra om mee te bestuiven
1 eetlepel extra vergine olijfolie


Meng de gist met 350 milliliter lauwwarm water in een kom en laat het mengsel 5 minuten rusten tot het gaat schuimen.
Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel erbij en roer erdoor. Voeg ½ eetlepel zout toe en kneed dit er vlug door. Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in 3 – 5 minuten tot een glad en zacht deeg. Voeg daarbij zo nodig nog wat bloem toe, maar niet te veel, het blijft een beetje plakkerig.
Vorm een bal van het deeg en leg in een grote kom. Sprenkel een beetje olie over het deeg en laat afgedekt met een vochtige theedoek erover op een warme plek in 1½ – 2 uur rijzen tot het deeg in volume 3 keer is toegenomen.

6 - 8 personen

voedingswaarde : 233 kcal p.p.
bereidings- / rijstijd : 15 minuten / 2 uur

gerechtsoort : basisrecept

bron : Delicious. augustus 2023

Gemarineerde kalamata's

GEMARINEERDE KALAMATA’S

200 gram kalamataolijven
3 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
½ theelepel gemalen komijn
½ gedroogde chilipeper, fijngesneden
4 takjes tijm, blaadjes gerist, fijngesneden
6 takjes majoraan, blaadjes gerist, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden


Meng alle ingrediënten in een kom en laat 1 uur afgesloten marineren. Serveer bij grapefruit-jalapeño-margarita.

2 personen

voedingswaarde : 354 kcal p.p.
bereidings- / marineertijd : 10 / 60 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Delicious. augustus 2023

Hugo's komkommersalade

HUGO’S KOMKOMMERSALADE

2 komkommers
½ eetlepel zout
2 tenen knoflook
3 bosuitjes
2 eetlepels gochujang (Koreaanse peperpasta)
2 eetlepels sojasaus
3 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel sesamolie
1 theelepel suiker
1½ eetlepel zwart sesamzaad


Snijd de komkommers in grove, ongelijke stukken van 2 – 3 centimeter. Leg in een vergiet en bestrooi met het zout. Schep om en laat 20 minuten staan.
Snijd ondertussen de knoflook fijn en snijd de bosuitjes in ringen. Meng de knoflook met de bosui, gochujang, sojasaus, rijstazijn, sesamolie, suiker en 1 eetlepel sesamzaad.
Knijp het vocht uit de komkommers en spoel onder koud stromend water, laat uitlekken in het vergiet en dep goed droog met een schone theedoek. Meng de dressing erdoor en bestrooi met e rest van het sesamzaad. Serveer direct of laat lekker lang staan, zodat de smaken goed intrekken.
Lekker bij noedels, rijst en kip of bij barbecuegerechten.

4 personen

voedingswaarde : 110 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande 26 juni – 27 augustus 2023

Aardappelsalade met kappertjes, kerstomaten en citroen-basilicumdressing (Italië)

AARDAPPELSALADE MET KAPPERTJES, KERSTOMATEN EN CITROEN-BASILICUMDRESSING

500 gram vastkokende kleine aardappels of krieltjes met schil
1 rode ui, fijngesnipperd
500 gram kerstomaatjes, gehalveerd
175 gram (appel)kappertjes
100 gram zwarte olijven, zonder pit
1 citroen
4 eetlepels olijfolie extra vergine
10 basilicumblaadjes
3 takjes oregano
zeezout


Kook de aardappels met schil in 15 – 18 minuten gaar. Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze doormidden.
Doe de aardappels, ui en tomaatjes in een schaal. Voeg de kappertjes en de zwarte olijven toe. Rasp de schil van de citroen. Knijp de helft van de citroen uit over de salade en sprenkel er de olijfolie over. Schep de salade door elkaar.
Scheur de blaadjes basilicum en strooi ze met de oreganoblaadjes over de salade. Maal er wat zeezout en peper over.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : bij- of lunchgerecht

bron : Boodschappen augustus 2023

Crostini con Crema di Olive e Pomodorini al Forno (Italië)

CROSTINI CON CREMA DI OLIVE VERDI E POMODORINI AL FORNO (CROSTINI MET GROENE OLIJVENTAPENADE EN GEPOFTE TOMAATJES)

1 ciabattabrood, in sneetjes
olijfolie extra vergine
200 gram kerstomaatjes, gehalveerd

OLIJVENTAPENADE
1 bosje peterselie
rasp van 1 citroen
100 gram groene olijven, zonder pit
1 eetlepel oregano of tijm
2 teentjes knoflook
4 eetlepels kappertjes
6 – 8 eetlepels olijfolie


Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrijk de ciabattasneetjes met olijfolie, leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet 8 minuten in het midden van de oven tot ze lichtbruin en krokant zijn. Haal het brood uit de oven.
Schakel de oven terug naar 180°C. Leg de tomaatjes met de snijkant naar boven op de bakplaat. Sprenkel er olijfolie over en bestrooi ze met zout en peper. Zet ze in het midden van de oven en pof ze 15 minuten tot ze een beetje rimpelig zijn. Laat afkoelen.
Leg wat peterselieblaadjes voor garnering apart. Pureer de rest van de ingrediënten voor de olijventapenade glad in een keukenmachine of met een staafmixer. Voeg eventueel extra olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de tapenade over de ciabattasneetjes. Garneer met de gepofte tomaatjes en peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht of bijgerecht

bron : Boodschappen augustus 2023

Pappa Verde (Italië)

PAPPA VERDE (GROENE BROODSOEP)

1½ liter groentebouillon
1 grote kruimige aardappel, in blokjes
1 prei, alleen het lichte deel, fijngesneden
1 (oud) ciabattabrood, in stukjes gescheurd
1 bosje peterselie
1 handje rucola
1 teentje knoflook, gepeld
4 eetlepels olijfolie
rasp van ½ citroen
1 takje tijm, gerist


Breng de bouillon aan de kook en voeg de aardappel en prei toe. Laat 10 minuten koken en pureer de soep helemaal fijn.
Doe de soep terug in de pan en breng tegen de kook aan. Houd 1 soeplepel soep apart. Schakel de warmtebron uit, voeg de stukjes brood toe aan de pan en leg het deksel erop.
Pureer de peterselie, rucola, knoflook, olijfolie en de apart gehouden soep tot een gladde groene puree. Roer dit door de hete soep. Serveer direct en bestrooi de soep met citroenrasp naar smaak en de tijm.

4 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : hoofdgerecht of lunch

bron : Boodschappen augustus 2023

Hete bliksem met geroosterde pastinaak

HETE BLIKSEM MET GEROOSTERDE PASTINAAK

400 gram pastinaken
5 middelgrote uien (500 gram)
1 eetlepel mild paprikapoeder
2 eetlepels olijfolie
800 gram kruimige aardappelen
3 elstarappels
80 gram rozijnen


Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de pastinaken en snijd de helft in lange frieten van 1 centimeter dik. Halveer 2 uien en snijd de helften in parten van een ½ centimeter dik. Verdeel de pastinaakfrieten en uiparten over een met bakpapier beklede bakplaat en meng met het paprikapoeder, olie en peper. Rooster in het midden van de oven in 25 minuten gaar en goudgeel.
Snijd ondertussen de rest van de pastinaken in gelijke stukken. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Snipper de rest van de uien grof. Schil 2 appels en snijd in blokjes van 1 centimeter.
Doe de pastinaak, aardappel, ui en appel in een pan en giet er zoveel kokend water bij dat alles net onderstaat. Voeg eventueel zout toe, breng weer aan de kook en kook in 15 minuten gaar.
Boen ondertussen de laatste appel schoon en snijd met schil in blokjes van een ½ centimeter.
Giet de groenten met aardappel en appel af, maar vang 1 kopje kookvocht op. Voeg dit kookvocht weer toe en stamp met de pureestamper tot een grove puree. Schep de appelblokjes en rozijnen erdoor. Breng op smaak met peper. Verdeel over de borden en verdeel de geroosterde pastinaak en ui erover.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : AllerHande 2 januari - 26 februari 2023

Tomaten-linzensoep van Marieke

TOMATEN-LINZENSOEP VAN MARIEKE

2 uien
2 tenen knoflook
3 eetlepels melde olijfolie
3 stengels bleekselderij
200 gram winterpeen
3 eetlepels ras el hanout
½ theelepel zout
2 eetlepels tomatenpuree
4 tomaten
200 gram linzen (uit blik)
200 gram kikkererwten (uit blik)
15 gram koriander
15 gram platte peterselie


Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Snijd de bleekselderij in dunne boogjes, snijd de peen in blokjes van een ½ centimeter. Voeg de bleekselderij en peen toe en bak 3 minuten mee. Voeg de pas el hanout, het zout en de tomatenpuree toe, roer goed door en bak 2 minuten. Snijd de tomaten in kwarten en voeg toe. Voeg 1 liter water toe.
Breng de soep aan de kook en laat 25 minuten zachtjes doorkoken. Doe ondertussen de linzen en kikkererwten in een vergiet, spoel onder koud stromend water, laat uitlekken en voeg toe. Verwarm de soep nog 2 minuten en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de koriander en peterselie fijn en de citroen in parten. Bestrooi de soep royaal met de fijngesneden kruiden. Lekker met een partje citroen.

4 personen

voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : AllerHande 2 januari - 26 februari 2023

Hartige rijstsoep met paksoi en krokante knoflook

HARTIGE RIJSTSOEP MET PAKSOI EN KROKANTE KNOFLOOK

200 gram (pandan)rijst
1¼ liter groentebouillon
3 centimeter verse gember, geschild en in dunne reepjes
6 teentjes knoflook, in dunne plakjes
2 eetlepels (rijst)azijn
6 eetlepels zonnebloemolie
1 paksoi, in grove stukken
4 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sesamolie
2 lente-uitjes, in dunne ringen
2 eetlepels geroosterde pinda’s, grof gehakt


Was de rijst 3 keer met koud water. Giet het overtollige water af. Breng de bouillon aan de kook. Voeg de rijst toe en kook afgedekt 20 minuten op middelhoge stand.
Roer vervolgens de rijst 5 minuten door met een garde, tot de rijst uit elkaar valt in kleine stukjes en de soep dikker wordt. Voeg dan de gember, 1 teentje knoflook en de rijstazijn toe en roer goed door.
Verhit 4 eetlepels olie op een lage stand en bak hierin de rest van de knoflook in 5 minuten lichtbruin en krokant. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en roerbak de paksoi 2 minuten. Giet de sojasaus en sesamolie erbij en roerbak 3 minuten verder.
Schep de rijstsoep in kommen en verdeel de paksoi erover. Garneer met de krokante knoflook, bosui en pinda’s

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Boodschappen maart 2023

Koreaanse noedels met groente (Korea)

KOREAANSE NOEDELS MET GROENTE

100 gram spinazie, panklaar
2 eetlepels sesamolie
200 gram mihoen
3 eetlepels sojasaus
4 eetlepels zonnebloemolie
1 wortel, in dunne reepjes
1 rode paprika, in dunne reepjes
1 ui, in dunne halve ringen
6 shiitakes, in dunne reepjes
1 teentje knoflook, geperst
2 eetlepels suiker
1 eetlepel sesamzaad, geroosterd


Blancheer de spinazie 30 seconden. Spoel af onder koud water, knijp het overtollige water eruit en snijd vervolgens fijn. Voeg 2 theelepels sesamolie toe en meng goed.
Bereid de mihoen en snijd in stukken van 10 centimeter. Meng in een kom met 2 theelepels sesamolie en 2 theelepels sojasaus. Voeg de spinazie toe en meng erdoor.
Verhit de zonnebloemolie en bak hierin de wortel 1 minuut. Voeg de paprika toe en bak nog een halve minuut. Schep de groenten uit de olie en voeg toe aan de noedels.
Voeg de ui en shiitakes toe aan het bakvet en roerbak 2 minuten. Voeg toe aan de noedels. Meng de overige sojasaus, met de overige sesamolie, knoflook en suiker. Giet bij de noedels en meng goed. Bestrooi met het sesamzaad.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Korea
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Boodschappen maart 2023