woensdag 12 mei 2010

Aardappelen met kruidendip

AARDAPPELEN MET KRUIDENDIP

1 kilogram kleine, vastkokende aardappelen, schoongeboend
200 gram grof zeezout (pot 500 gram, Baleine)
6 tenen knoflook
2 volkoren biscottes (toast, pak 225 gram)
80 milliliter wittewijnazijn
½ groene paprika, in repen
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd
1 bakje koriander (15 gram), alleen het blad
1 ½ theelepel gemalen komijn
150 milliliter olijfolie extra vierge
1 bakje amandelschaafsel (55 gram)
1 theelepel paprikapoeder

Doe de aardappelen in een pan. Schenk er zoveel water bij dat ze net onder staan. Strooi het zout erover en kook ze in 20 - 25 minuten gaar. Giet af. Laat zonder deksel het vocht op laag vuur in 2 - 3 minuten verdampen. Pureer ondertussen 3 tenen knoflook, 1 biscotte, de helft van de azijn, de paprika, ½ rode peper, de koriander, 1 theelepel komijn en de helft van de olie in een blender. Breng op smaak met peper en zout. Rooster het amandelschaafsel 3 minuten in een koekenpan zonder boter of olie en laat afkoelen. Pureer met het paprikapoeder, de resterende knoflook, biscotte, azijn, rode peper, komijn en olie in de blender. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de aardappelen met de 2 soorten dip.

6 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande mei 2010

Salade van haring en aardappel

SALADE VAN HARING EN AARDAPPEL

1 kilogram vastkokende aardappelen, schoongeboend
1 pak sperziebonen (450 gram, diepvries)
1 pakje gerookte haringfilet naturel (200 gram, Ouwehand)
1 theelepel mosterd
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels magere kwark
1 ui, gesnipperd
1 zak veldsla (75 gram)

Snijd de aardappelen in plakjes en kook deze in weinig water met zout in 15 minuten gaar. Voeg halverwege de kooktijd de sperziebonen toe. Laat de aardappelen en sperziebonen uitlekken in een vergiet en koel ze af onder koud, stromend water. Verwijder de vel van de haringfilet en snijd de filet in stukken van 1½ centimeter. Klop een dressing van de mosterd, de mayonaise, de kwark en 2 eetlepels water. Schep de aardappelen, de sperziebonen, de haringfilet, de dressing en de ui voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de veldsla over 4 borden en schep er de aardappelsalade op.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Allerhande mei 2010

Varkenshaas met champignonroomsaus

VARKENSHAAS MET CHAMPIGNONROOMSAUS

2 varkenshaasjes van elk 350 gram
1 eetlepel olie
1 eetlepel boter
250 gram champignons, in kwarten
200 milliliter slagroom
200 milliliter vleesfond
1 theelepel tijmblaadjes, plus een paar takjes tijm voor garnering

Dep de varkenshaasjes droog en bestrooi ze met peper en zout. Laat de olie en boter goed heet worden in een koekenpan en bak als het schuim wegtrekt hierin het vlees in 2 minuten rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en voeg de champignons toe. Bak ze in het braadvocht van het vlees in 3 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi met wat zout. Voeg de room, vleesfond en tijm toe aan de pan en verhit de saus op hoog vuur tot deze tot de helft is ingekookt. Leg de varkenshaasjes terug in de pan, draai het vuur laag en zet een deksel op de pan. Laat het vlees in 10 minuten rosé garen in de saus. Haal de varkenshaasjes uit de saus, snijd ze in plakken en serveer met de saus. Lekker met lauwwarme salade van bloemkoolroosjes, citroenschil en kappertjes.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Delicious. mei 2010

Pikante makreel in filodeeg

PIKANTE MAKREEL IN FILODEEG

1 pak filodeeg, diepvries
een gestoomde makreel
1 eetlepel sambal manis
2 eetlepels ketjap manis
1 ei, losgeklopt
1 prei, afgespoeld en zeer fijn gesneden
sesamzaad

Laat het deeg ontdooien onder een vochtige doek zodat het niet uitdroogt. Scheur het vel van de makreel en neem het makreelvlees voorzichtig van de graat. Verwijder de kleine graten zorgvuldig en verdeel het vlees in vier gelijke porties. Klop de sambal los met de ketjap en verdeel dit over de stukken makreel. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg 2 vellen deeg naast elkaar op een werkvlak en bestrijk ze licht met een beetje ei. Leg op elk vel een nieuw vel en bestrijk dit ook met ei, vervolg met nog een vel en snijd dan elke stapel doormidden zodat er 4 vierkanten ontstaan. Leg op elk stuk deeg een stuk makreel en verdeel de prei erover. Vouw het deeg er omheen en plak vast met wat ei. Leg de pakketjes met de naad naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrijk ze geheel met ei. Bestrooi ze met sesamzaad en bak ze in circa 10 minuten bruin en krokant.

4 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen mei 2010