BASIS-CHILIPEPERSAUS
De meeste mensen in Zuidoost-Azië dopen bijna alles wat ze eten in chilisaus, van rauwe groenten en loempia’s tot vlees, vis, gekookte groenten, rijst en noedels. Omdat deze gewoonte is overgewaaid naar het Westen, kunnen we potjes kant-en-klare chilisaus kopen bij oosterse winkels en de meeste supermarkten.
Een van de bekendste soorten is waarschijnlijk sambal oelek. Dit is geen merknaam, maar een beschrijving van de saus, die voornamelijk uit gepureerde en gestampte chilipepers bestaat. De potjes die je in de winkel koopt, zijn goed – maar je kunt de saus ook zelf maken, wat een minstens zo goed resultaat geeft en veel minder kost.
Je kunt chilisaus ook bij het koken gebruiken. Als een recept bijvoorbeeld zegt dat je 2 – 3 chilipepers moet mengen met andere ingrediënten om een pikante pasta te maken, kun je ze vervangen door 1 eetlepel van deze saus.
225 – 450 gram grote verse rode pepers
1 - 1½ theelepel zout
3 eetlepels pindaolie
1 eetlepel blanke azijn of tamarindewater
Doe de pepers in een grote pan kokend water en kook ze 2 minuten en giet ze vervolgens af. Doe de pepers in een blender, voeg de overige ingrediënten toe en puree alles tot een zeer zijdezachte pasta. Giet de saus nu over in een steelpan en kook hem 10 – 12 minuten op een laag vuur, zo nu en dan roeren. Wees voorzichtig, want de vloeistof bubbelt en spat tijdens het koken.
Laat de saus afkoelen voor je hem wegzet in een goed afsluitbare glazen pot. In de koelkast is hij drie weken of langer houdbaar.
Voor 450 milliliter
gebied : Zuidoost-Azië
gerechtsoort : saus
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
vrijdag 18 oktober 2024
Krokant gefrituurde noedels
KROKANT GEFRITUURDE NOEDELS
De beste noedels voor een gefrituurd bijgerecht zijn rijstvermicelli, fijne eiernoedels of somen. Ze blijven echter na het frituren maar hooguit een half uur krokant.
60 gram rijstvermicelli, fijne eiernoedels of somen
plantaardige olie, voor het frituren
Week de noedels 3 – 5 minuten in warm water. Laat ze goed uitlekken en spreid ze uit op een blad. Dep ze droog met keukenpapier.
Verwarm de olie in een wok of een frituurpan en frituur de noedels, in kleine plukjes, 2 – 3 minuten per portie. Roer ze regelmatig om.
Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Voor 30 gram.
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
De beste noedels voor een gefrituurd bijgerecht zijn rijstvermicelli, fijne eiernoedels of somen. Ze blijven echter na het frituren maar hooguit een half uur krokant.
60 gram rijstvermicelli, fijne eiernoedels of somen
plantaardige olie, voor het frituren
Week de noedels 3 – 5 minuten in warm water. Laat ze goed uitlekken en spreid ze uit op een blad. Dep ze droog met keukenpapier.
Verwarm de olie in een wok of een frituurpan en frituur de noedels, in kleine plukjes, 2 – 3 minuten per portie. Roer ze regelmatig om.
Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Voor 30 gram.
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Knapperige gefrituurde koolbladeren
KNAPPERIGE GEFRITUURDE KOOLBLADEREN
Dit ‘zeewier’ kan je bij allerlei recepten als garnering gebruiken, bijvoorbeeld bij Gefrituurde noedels met portobello’s of Gesmoorde eend op zeewier en rijstnoedels. Maak zoveel je nodig hebt – de reepjes blijven niet langer dan een half uur goed.
plantaardige olie, voor frituren
2 – 3 koolbladeren (de buitenste zijn het best), fijn gescheurd en drooggedept
Verhit de olie in een wok of frituurpan op 180°C en leg de gescheurde kool erin. Roerbak deze 2 minuten, schep hem er dan uit met de visschep en laat hem uitlekken op keukenpapier. Je kunt dit frituren ruim van tevoren doen. Voor goed krokante kool moet hij nog eens worden gefrituurd.
Verhit vlak voor het opdienen de olie opnieuw en frituur de kool 1 minuut. Laten uitlekken en direct gebruiken als garnering. Hij wordt krokant bij het afkoelen.
4 personen
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Dit ‘zeewier’ kan je bij allerlei recepten als garnering gebruiken, bijvoorbeeld bij Gefrituurde noedels met portobello’s of Gesmoorde eend op zeewier en rijstnoedels. Maak zoveel je nodig hebt – de reepjes blijven niet langer dan een half uur goed.
plantaardige olie, voor frituren
2 – 3 koolbladeren (de buitenste zijn het best), fijn gescheurd en drooggedept
Verhit de olie in een wok of frituurpan op 180°C en leg de gescheurde kool erin. Roerbak deze 2 minuten, schep hem er dan uit met de visschep en laat hem uitlekken op keukenpapier. Je kunt dit frituren ruim van tevoren doen. Voor goed krokante kool moet hij nog eens worden gefrituurd.
Verhit vlak voor het opdienen de olie opnieuw en frituur de kool 1 minuut. Laten uitlekken en direct gebruiken als garnering. Hij wordt krokant bij het afkoelen.
4 personen
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Aziatische basisbouillon (Thailand)
AZIATISCHE BASISBOUILLON
Zo maak je een vegetarische basisbouillon voor de Thaise keuken. Je kunt desgewenst wat groente toevoegen om een basisgroentebouillon te maken. En of je dit nu wel of niet doet, de hoeveelheden water en zout blijven hetzelfde. Als je wel extra groente toevoegt, moet je de bouillon 40 – 45 minuten langer laten pruttelen.
3 sjalotten, grofgehakt
1 stengel citroengras, in drieën gesneden
een stukje galanga van 2½ centimeter, in schijfjes
1 grote rode chilipeper, zonder zaadlijsten en in de lengte in tweeën gespleten (desgewenst)
½ theelepel zout
Doe alle ingrediënten in een grote steelpan met 1¾ liter koud water. Breng dit aan de kook en laat 20 – 25 minuten zachtjes koken. Schuim zo nu en dan af.
Zeef de bouillon boven een grote kom en laat hem afkoelen. Verwijder de vaste bestanddelen. Zet hem tot gebruik in de koelkast (maximaal 10 dagen).
Variant voor basisgroentebouillon: Voeg aan deze Thaise bouillon andere groenten toe, zoals wortels, selderij en een aardappel of twee, zodat het een basisgroentebouillon wordt die ook in niet Thaise recepten kan worden gebruikt. Die groenten hoeven alleen in grove stukken te worden gesneden. Doe ze in de pan bij de andere ingrediënten en laat dit nog eens 20 – 25 minuten zachtjes koken (40 – 50 minuten in totaal). Zeef de bouillon en bewaar hem maximaal 10 dagen in de koelkast.
Voor 1¾ liter
gebied : Thailand
gerechtsoort : soep
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Zo maak je een vegetarische basisbouillon voor de Thaise keuken. Je kunt desgewenst wat groente toevoegen om een basisgroentebouillon te maken. En of je dit nu wel of niet doet, de hoeveelheden water en zout blijven hetzelfde. Als je wel extra groente toevoegt, moet je de bouillon 40 – 45 minuten langer laten pruttelen.
3 sjalotten, grofgehakt
1 stengel citroengras, in drieën gesneden
een stukje galanga van 2½ centimeter, in schijfjes
1 grote rode chilipeper, zonder zaadlijsten en in de lengte in tweeën gespleten (desgewenst)
½ theelepel zout
Doe alle ingrediënten in een grote steelpan met 1¾ liter koud water. Breng dit aan de kook en laat 20 – 25 minuten zachtjes koken. Schuim zo nu en dan af.
Zeef de bouillon boven een grote kom en laat hem afkoelen. Verwijder de vaste bestanddelen. Zet hem tot gebruik in de koelkast (maximaal 10 dagen).
Variant voor basisgroentebouillon: Voeg aan deze Thaise bouillon andere groenten toe, zoals wortels, selderij en een aardappel of twee, zodat het een basisgroentebouillon wordt die ook in niet Thaise recepten kan worden gebruikt. Die groenten hoeven alleen in grove stukken te worden gesneden. Doe ze in de pan bij de andere ingrediënten en laat dit nog eens 20 – 25 minuten zachtjes koken (40 – 50 minuten in totaal). Zeef de bouillon en bewaar hem maximaal 10 dagen in de koelkast.
Voor 1¾ liter
gebied : Thailand
gerechtsoort : soep
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Rode currypasta
RODE CURRYPASTA
Voor de beste currypasta’s moet je de koriander- en karwijzaadjes eerst roosteren in een droge pan voor je ze met de andere ingrediënten mengt. Doe dit in een koekenpan of wok, in 3 minuten op halfhoog vuur, constant roerend. Laat ze niet aanbranden, want dat geeft een bittere smaak.
5 – 10 grote rode chilipepers, zonder zaadlijsten en kleingehakt
1 rode paprika, zonder zaadlijsten en kleingesneden (desgewenst)
8 sjalotten, gesnipperd
8 tenen knoflook, fijngehakt
1 stengel citroengras (alleen binnenste gedeelte), kleingehakt
stukje galanga van 1 centimeter, geschild en kleingehakt
3 citroenblaadjes, gescheurd (desgewenst)
3 eetlepels geroosterde korianderzaadjes, geplet
3 eetlepels geroosterd karwijzaad, geplet
3 eetlepels tamarindewater, of limoen- of citroensap
3 eetlepels plantaardige olie
1 theelepel zout
1 theelepel bruine suiker
Doe alle ingrediënten in de blender met 115 milliliter koud water en pureer het geheel tot een gladde massa. Giet het mengsel in een steelpan. Breng het aan de kook, temper het vuur en laat het 40 minuten zachtjes koken.
Laat de pasta afkoelen en bewaar hem tot gebruik in een goed afsluitbare pot in de koelkast, maximaal 10 dagen. Je kunt de pasta ook invriezen in een ijsblokjesvorm (2 eetlepels per vakje). Bewaar de blokjes tot gebruik in een diepvrieszak, maximaal 3 maanden.
Voor 600 milliliter.
gerechtsoort : specerijenmengsel
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Voor de beste currypasta’s moet je de koriander- en karwijzaadjes eerst roosteren in een droge pan voor je ze met de andere ingrediënten mengt. Doe dit in een koekenpan of wok, in 3 minuten op halfhoog vuur, constant roerend. Laat ze niet aanbranden, want dat geeft een bittere smaak.
5 – 10 grote rode chilipepers, zonder zaadlijsten en kleingehakt
1 rode paprika, zonder zaadlijsten en kleingesneden (desgewenst)
8 sjalotten, gesnipperd
8 tenen knoflook, fijngehakt
1 stengel citroengras (alleen binnenste gedeelte), kleingehakt
stukje galanga van 1 centimeter, geschild en kleingehakt
3 citroenblaadjes, gescheurd (desgewenst)
3 eetlepels geroosterde korianderzaadjes, geplet
3 eetlepels geroosterd karwijzaad, geplet
3 eetlepels tamarindewater, of limoen- of citroensap
3 eetlepels plantaardige olie
1 theelepel zout
1 theelepel bruine suiker
Doe alle ingrediënten in de blender met 115 milliliter koud water en pureer het geheel tot een gladde massa. Giet het mengsel in een steelpan. Breng het aan de kook, temper het vuur en laat het 40 minuten zachtjes koken.
Laat de pasta afkoelen en bewaar hem tot gebruik in een goed afsluitbare pot in de koelkast, maximaal 10 dagen. Je kunt de pasta ook invriezen in een ijsblokjesvorm (2 eetlepels per vakje). Bewaar de blokjes tot gebruik in een diepvrieszak, maximaal 3 maanden.
Voor 600 milliliter.
gerechtsoort : specerijenmengsel
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Blozende tomaten
BLOZENDE TOMATEN
Dit is de grappige naam die delicatessenverkopers hebben bedacht voor in de oven geroosterde tomaten. Hun prijs is soms allerminst grappig, dus je kunt ze beter zelf maken als je er de tijd voor hebt. Als je tomaten met een dik, stevig vel gebruikt, moet je e eerst ontvellen. Laat het vel anders zitten.
1 kilogram tomaten, desgewenst ontveld en gehalveerd (of in kwarten, als ze groot zijn)
4 eetlepels gehakte bladpeterselie
1 eetlepel gehakte dille (desgewenst)
1 eetlepel gehakte oregano
2 – 4 tenen knoflook, uitgeperst
1 – 2 theelepels suiker
1 – 2 theelepels zeezout
½ theelepel cayennepeper of vers gemalen zwarte peper
3 – 4 eetlepels olijfolie
Verwarm de oven voor op 120°C. Meng in een kom alle ingrediënten door elkaar, behalve de tomaten. Proef en breng op smaak. Leg de tomatenhelften of -kwarten in een enkele laag in een grote ovenschaal (of -schalen). Schep de olie en het kruidenmengsel eroverheen, dek losjes af met aluminiumfolie en bak ze 1 ½ - 2 uur in de oven tot ze zacht en licht geblakerd zijn. Laat ze afkoelen en bewaar ze in goed afsluitbare potten. De tomaten blijven in hun pot in de koelkast een week goed.
Voor 1 kilogram.
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Dit is de grappige naam die delicatessenverkopers hebben bedacht voor in de oven geroosterde tomaten. Hun prijs is soms allerminst grappig, dus je kunt ze beter zelf maken als je er de tijd voor hebt. Als je tomaten met een dik, stevig vel gebruikt, moet je e eerst ontvellen. Laat het vel anders zitten.
1 kilogram tomaten, desgewenst ontveld en gehalveerd (of in kwarten, als ze groot zijn)
4 eetlepels gehakte bladpeterselie
1 eetlepel gehakte dille (desgewenst)
1 eetlepel gehakte oregano
2 – 4 tenen knoflook, uitgeperst
1 – 2 theelepels suiker
1 – 2 theelepels zeezout
½ theelepel cayennepeper of vers gemalen zwarte peper
3 – 4 eetlepels olijfolie
Verwarm de oven voor op 120°C. Meng in een kom alle ingrediënten door elkaar, behalve de tomaten. Proef en breng op smaak. Leg de tomatenhelften of -kwarten in een enkele laag in een grote ovenschaal (of -schalen). Schep de olie en het kruidenmengsel eroverheen, dek losjes af met aluminiumfolie en bak ze 1 ½ - 2 uur in de oven tot ze zacht en licht geblakerd zijn. Laat ze afkoelen en bewaar ze in goed afsluitbare potten. De tomaten blijven in hun pot in de koelkast een week goed.
Voor 1 kilogram.
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Sobanoedelsoep met shiitakes en tofoe
SOBANOEDELSOEP MET SHIITAKES EN TOFOE
Deze soep is heel geschikt als begin van een vegetarische maaltijd of voor een hoofdgerecht zoals vlees of vis. Mensen die denken dat ze niet van tofoe houden, zullen daarop terugkomen als hij op deze manier is bereid; de elegante manier van bereiden en presenteren trekt hen al over de streep voor ze hem hebben geproefd.
30 gram witte miso
2 theelepels mirin
115 gram stevige tofoe, in 4 plakken gesneden
1 theelepel zout
1 kleine aubergine, in de lengte in vier plakken gesneden
1 eetlepel bloem, om te bestrooien
pindaolie, voor het frituren
115 gram verse shiitakes, in plakjes
vers gemalen zwarte peper
600 milliliter groentebouillon
1 eetlepel shoyoe (sojasaus)
1 theelepel gembersap
225 gram sobanoedels, gaar, uitgelekt
2 eetlepels lente-uitjes, in dunne ringen
Vermeng met een kleine lepel de miso op een klein bord met 1 theelepel van de mirin. Bedek de plakjes tofoe met de zachte miso en zet dit apart. Los in een kom het zout op in 600 milliliter koud water en week hierin de 4 aubergineplakken 5 minuten, om ze zacht te maken. Dep ze daarna goed droog met keukenpapier. Wikkel elk met miso bedekt plakje tofoe in een plak aubergine. Zet ze vast met een borrelprikker. Bestrooi de rolletjes met bloem en frituur ze 3 minuten in hete olie. Laten uitlekken op keukenpapier. Verwarm de bouillon tot hij bijna kookt. Voeg de shoyoe, het gembersap en de resterende theelepel mirin toe. Proef en breng op smaak. Warm de sobanoedels op. Verdeel ze over 4 soepkommen. Vouw ze netjes onder in de kom. Verdeel de shiitakes over de vier kommen. Schep de bouillon in de kommen. Verwijder de borrelprikkers en leg midden in elke kom een rolletje. Strooi er de lente-uitjes op. Serveer direct.
4 personen
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Deze soep is heel geschikt als begin van een vegetarische maaltijd of voor een hoofdgerecht zoals vlees of vis. Mensen die denken dat ze niet van tofoe houden, zullen daarop terugkomen als hij op deze manier is bereid; de elegante manier van bereiden en presenteren trekt hen al over de streep voor ze hem hebben geproefd.
30 gram witte miso
2 theelepels mirin
115 gram stevige tofoe, in 4 plakken gesneden
1 theelepel zout
1 kleine aubergine, in de lengte in vier plakken gesneden
1 eetlepel bloem, om te bestrooien
pindaolie, voor het frituren
115 gram verse shiitakes, in plakjes
vers gemalen zwarte peper
600 milliliter groentebouillon
1 eetlepel shoyoe (sojasaus)
1 theelepel gembersap
225 gram sobanoedels, gaar, uitgelekt
2 eetlepels lente-uitjes, in dunne ringen
Vermeng met een kleine lepel de miso op een klein bord met 1 theelepel van de mirin. Bedek de plakjes tofoe met de zachte miso en zet dit apart. Los in een kom het zout op in 600 milliliter koud water en week hierin de 4 aubergineplakken 5 minuten, om ze zacht te maken. Dep ze daarna goed droog met keukenpapier. Wikkel elk met miso bedekt plakje tofoe in een plak aubergine. Zet ze vast met een borrelprikker. Bestrooi de rolletjes met bloem en frituur ze 3 minuten in hete olie. Laten uitlekken op keukenpapier. Verwarm de bouillon tot hij bijna kookt. Voeg de shoyoe, het gembersap en de resterende theelepel mirin toe. Proef en breng op smaak. Warm de sobanoedels op. Verdeel ze over 4 soepkommen. Vouw ze netjes onder in de kom. Verdeel de shiitakes over de vier kommen. Schep de bouillon in de kommen. Verwijder de borrelprikkers en leg midden in elke kom een rolletje. Strooi er de lente-uitjes op. Serveer direct.
4 personen
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Vegetarische udonstoofschotel
VEGETARISCHE UDONSTOOFSCHOTEL
Kies vijf van je lievelingsgroenten. Bereid ze ruim van tevoren volgens het hier beschreven recept. De feitelijke kooktijd is maar kort. Als je geen vegetariër bent, kun je kippenbouillon in plaats van water gebruiken en deze stoofpot als bijgerecht opdienen bij vlees, kip of vis.
450 gram worteltjes, geschild en in staafjes
350 gram broccoli, in roosjes
350 gram paksoi, in de lengte gehalveerd
2 eetlepels pindaolie
1 theelepel sesamolie
3 sjalotten, fijngehakt
115 gram verse shiitakes, zonder steeltjes en in dunne plakjes
225 gram kastanjechampignons, zonder steeltjes en in dunne plakjes
vers gemalen zeezout
vers gemalen zwarte peper
350 gram Chinese kool, grof gescheurd
350 gram udonnoedels, gekookt
PITTIGE BOUILLON
2 eetlepels lichte sojasaus
2 theelepels suiker
2 tenen knoflook, uitgeperst
½ theelepel chilipoeder
2 eetlepels fijngehakte lente-uitjes
225 milliliter heet water
1 eetlepel sesampasta of tahin
Neem verschillende pannen met kokend zout water en blancheer de wortels, broccoli en paksoi kort. Afgieten en afspoelen onder koud water. Maak de pittige bouillon: meng alle ingrediënten in een steelpan door elkaar en breng ze zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot de sesampasta is opgelost. Proef en breng zo nodig op smaak met sojasaus. Verwarm de olie in een vuurbestendige kasserol en roerbak de sjalotten 3 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en blijf nog 2 minuten roerbakken. Breng op smaak met zout en peper, zet daarna het vuur uit. Schik nu de gekookte groenten in de kasserol. Stel je voor dat de ruimte in de kasserol een in 5 gelijke plakken gesneden cake is, met in het midden een holletje voor de udonnoedels. Duw alle paddenstoelen naar een kant van de kasserol, zodat ze het eerste ‘plakje’ vormen. Schik daar de worteltjes naast, en daarna de Chinese kool, en de broccoli. De paksoi komt aan de overzijde van de paddenstoelen, en nu is de ‘cake’ klaar. Stapel de udon op in het midden. Giet langzaam de bouillon over de groenten en de noedels, zonder dat ze gaan bewegen. Dek de kasserol af en zet hem 4 – 5 minuten op halfhoog vuur. Serveer direct en zo heet mogelijk, en laat ieder zelf opscheppen.
3 -4 personen
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Kies vijf van je lievelingsgroenten. Bereid ze ruim van tevoren volgens het hier beschreven recept. De feitelijke kooktijd is maar kort. Als je geen vegetariër bent, kun je kippenbouillon in plaats van water gebruiken en deze stoofpot als bijgerecht opdienen bij vlees, kip of vis.
450 gram worteltjes, geschild en in staafjes
350 gram broccoli, in roosjes
350 gram paksoi, in de lengte gehalveerd
2 eetlepels pindaolie
1 theelepel sesamolie
3 sjalotten, fijngehakt
115 gram verse shiitakes, zonder steeltjes en in dunne plakjes
225 gram kastanjechampignons, zonder steeltjes en in dunne plakjes
vers gemalen zeezout
vers gemalen zwarte peper
350 gram Chinese kool, grof gescheurd
350 gram udonnoedels, gekookt
PITTIGE BOUILLON
2 eetlepels lichte sojasaus
2 theelepels suiker
2 tenen knoflook, uitgeperst
½ theelepel chilipoeder
2 eetlepels fijngehakte lente-uitjes
225 milliliter heet water
1 eetlepel sesampasta of tahin
Neem verschillende pannen met kokend zout water en blancheer de wortels, broccoli en paksoi kort. Afgieten en afspoelen onder koud water. Maak de pittige bouillon: meng alle ingrediënten in een steelpan door elkaar en breng ze zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot de sesampasta is opgelost. Proef en breng zo nodig op smaak met sojasaus. Verwarm de olie in een vuurbestendige kasserol en roerbak de sjalotten 3 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en blijf nog 2 minuten roerbakken. Breng op smaak met zout en peper, zet daarna het vuur uit. Schik nu de gekookte groenten in de kasserol. Stel je voor dat de ruimte in de kasserol een in 5 gelijke plakken gesneden cake is, met in het midden een holletje voor de udonnoedels. Duw alle paddenstoelen naar een kant van de kasserol, zodat ze het eerste ‘plakje’ vormen. Schik daar de worteltjes naast, en daarna de Chinese kool, en de broccoli. De paksoi komt aan de overzijde van de paddenstoelen, en nu is de ‘cake’ klaar. Stapel de udon op in het midden. Giet langzaam de bouillon over de groenten en de noedels, zonder dat ze gaan bewegen. Dek de kasserol af en zet hem 4 – 5 minuten op halfhoog vuur. Serveer direct en zo heet mogelijk, en laat ieder zelf opscheppen.
3 -4 personen
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Gefrituurde pinda's met knoflooksmaak
GEFRITUURDE PINDA’S MET KNOFLOOKSMAAK
450 – 900 gram grote pinda’s zonder vlies
1¾ liter kokend water
4 tenen knoflook, geperst
2 eetlepels zeezout
plantaardige olie, voor het frituren
Doe de pinda’s in een kom, giet er zoveel kokend water op dat ze onderstaan en roer de geperste knoflook en het zout erdoor. Dek de kom af en laat het geheel 45 – 60 minuten intrekken.
Giet de noten af boven de gootsteen. Spreid ze uit op een blad en dep ze droog met keukenpapier.
Verwarm 600 milliliter olie in een wok of frituurpan. Frituur de noten als de olie heet is (180°C) in een aantal porties 4 – 5 minuten. Roer ze regelmatig om. Schep ze met een visschep of schuimspaan op een met keukenpapier bedekt blad.
Laat de pinda’s afkoelen, en bewaar ze in goed afsluitbare bakjes. Zet ze op een donkere plaats als je ze in glas bewaart.
Voor 450 - 900 gram.
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
450 – 900 gram grote pinda’s zonder vlies
1¾ liter kokend water
4 tenen knoflook, geperst
2 eetlepels zeezout
plantaardige olie, voor het frituren
Doe de pinda’s in een kom, giet er zoveel kokend water op dat ze onderstaan en roer de geperste knoflook en het zout erdoor. Dek de kom af en laat het geheel 45 – 60 minuten intrekken.
Giet de noten af boven de gootsteen. Spreid ze uit op een blad en dep ze droog met keukenpapier.
Verwarm 600 milliliter olie in een wok of frituurpan. Frituur de noten als de olie heet is (180°C) in een aantal porties 4 – 5 minuten. Roer ze regelmatig om. Schep ze met een visschep of schuimspaan op een met keukenpapier bedekt blad.
Laat de pinda’s afkoelen, en bewaar ze in goed afsluitbare bakjes. Zet ze op een donkere plaats als je ze in glas bewaart.
Voor 450 - 900 gram.
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Rijststokjes met roergebakken tofoe, shiitakes en peultjes en rode currysaus
RIJSTSTOKJES MET ROERGEBAKKEN TOFOE, SHIITAKES EN PEULTJES EN RODE CURRYSAUS
2 – 3 eetlepels pinda- of zonnebloemolie
6 sjalotten, in dunne ringetjes
2 eetlepels rode currypasta
225 gram verse shiitakes, in plakjes
115 – 175 gram gebakken tofoe, in 8 stukjes gesneden
150 gram peultjes
3 lente-uitjes, in vieren gesneden
225 gram rijststokjes, voorgekookt
krokant gefrituurde sjalotten (desgewenst), ter garnering
handje korianderblaadjes of bladpeterselie, ter garnering
RODE CURRYSAUS
8 eetlepels rode currypasta
4 eetlepels water of bouillon
½ theelepel zout
1 theelepel maïzena, opgelost in 2 eetlepels koud water
125 milliliter Bulgaarse yoghurt
vers gemalen zwarte peper
Maak eerst de saus omdat deze urenlang goed blijft en kan worden opgewarmd: doe de currypasta in een steelpan, verhit hem en roer 2 – 3 minuten. Voeg het water of de bouillon en het zout toe. Breng dit aan de kook en kook het 3 minuten op middelhoog vuur en roer regelmatig. Klop in een kom de maïzena door de yoghurt (dit voorkomt dat de yoghurt gaat klonteren) en voeg dit toe aan de pan. Laat nog 5 minuten zachtjes koken, regelmatig roerend. Breng op smaak en zet het vuur uit.
Ga vlak voor het opdienen roerbakken: verwarm de olie in een wok en roerbak de sjalotten 5 minuten, tot ze licht kleuren. Voeg de currypasta toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de paddenstoelen toe en roer opnieuw 2 minuten voor je de tofoestukjes aan het mengsel toevoegt. Roerbak ze 3 minuten. Voeg de peultjes, lente-uitjes en zo nodig wat peper toe. Roer nog een keer om, dek de wok af en laat alles nog 1 minuut bakken. Zet het vuur af en houdt het deksel op de wok.
Warm de noedels op en giet ze daarna goed af.
Serveren: schep een beetje noedels midden op elk bord (gebruik eventueel een tulbandvorm om dit netjes te doen). Leg hier een lepel van de tofoemix bovenop, daarna weer wat noedels, gevolgd door tofoe, en tot slot weer noedels. Warm de saus op en schenk die rond elk hoopje noedels. Garneer met krokante sjalotten, als je die gebruikt, en koriander en peterselie. Serveer direct.
2 personen
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
2 – 3 eetlepels pinda- of zonnebloemolie
6 sjalotten, in dunne ringetjes
2 eetlepels rode currypasta
225 gram verse shiitakes, in plakjes
115 – 175 gram gebakken tofoe, in 8 stukjes gesneden
150 gram peultjes
3 lente-uitjes, in vieren gesneden
225 gram rijststokjes, voorgekookt
krokant gefrituurde sjalotten (desgewenst), ter garnering
handje korianderblaadjes of bladpeterselie, ter garnering
RODE CURRYSAUS
8 eetlepels rode currypasta
4 eetlepels water of bouillon
½ theelepel zout
1 theelepel maïzena, opgelost in 2 eetlepels koud water
125 milliliter Bulgaarse yoghurt
vers gemalen zwarte peper
Maak eerst de saus omdat deze urenlang goed blijft en kan worden opgewarmd: doe de currypasta in een steelpan, verhit hem en roer 2 – 3 minuten. Voeg het water of de bouillon en het zout toe. Breng dit aan de kook en kook het 3 minuten op middelhoog vuur en roer regelmatig. Klop in een kom de maïzena door de yoghurt (dit voorkomt dat de yoghurt gaat klonteren) en voeg dit toe aan de pan. Laat nog 5 minuten zachtjes koken, regelmatig roerend. Breng op smaak en zet het vuur uit.
Ga vlak voor het opdienen roerbakken: verwarm de olie in een wok en roerbak de sjalotten 5 minuten, tot ze licht kleuren. Voeg de currypasta toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de paddenstoelen toe en roer opnieuw 2 minuten voor je de tofoestukjes aan het mengsel toevoegt. Roerbak ze 3 minuten. Voeg de peultjes, lente-uitjes en zo nodig wat peper toe. Roer nog een keer om, dek de wok af en laat alles nog 1 minuut bakken. Zet het vuur af en houdt het deksel op de wok.
Warm de noedels op en giet ze daarna goed af.
Serveren: schep een beetje noedels midden op elk bord (gebruik eventueel een tulbandvorm om dit netjes te doen). Leg hier een lepel van de tofoemix bovenop, daarna weer wat noedels, gevolgd door tofoe, en tot slot weer noedels. Warm de saus op en schenk die rond elk hoopje noedels. Garneer met krokante sjalotten, als je die gebruikt, en koriander en peterselie. Serveer direct.
2 personen
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Fijne eiernoedels met roer-tofoe (China)
FIJNE EIERNOEDELS MET ROER-TOFOE
Op dit moment zijn de Chinese fijne eiernoedels nog steeds niet volop verkrijgbaar in de meeste supermarkten, maar je kunt ook mihoen gebruiken. Somennoedels zijn ook heel geschikt.
1 blok Chinese tofoe of 2 blokken Japanse tofoe
450 gram jonge spinazieblaadjes
225 – 340 gram fijne eiernoedels, voorgekookt
4 eetlepels gesmolten boter of zonnebloemolie
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
2 theelepels fijn gehakte gemberwortel
½ theelepel chilipoeder
2 – 3 grote eieren, licht geklopt
1 eetlepel lichte sojasaus
zout
vers gemalen zwarte peper
½ theelepel vers geraspt nootmuskaat
royaal korianderblaadjes, ter garnering
Spoel de Chinese tofoe goed af, laat hem uitlekken en snijd hem in kleine blokjes; de Japanse tofoe hoeft alleen in blokjes gesneden te worden. Verwarm 3 eetlepels van de geklaarde boter of olie in een wok en roerbak in 2 minuten de lente-uitjes, gember en chilipoeder. Voeg de tofoeblokjes toe en roerbak nog 2 minuten. Voeg het geklopte ei en de sojasaus toe. Roer de tofoe om met de eieren. Breng op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit en dek de wok af. Verwarm de resterende geklaarde boter of olie in een steelpan en voeg de spinazieblaadjes toe met wat zout en de nootmuskaat. Roer, dek de pan af en laat de spinazie 2 minuten koken.
Warm de noedels op en verdeel ze over 4 voorverwarmde borden of kommetjes. Vermeng de spinazie met de roer-tofoe en schep dit op de noedels. Serveer direct, gegarneerd met korianderblaadjes en met wat sojasaus of basischilisaus in kleine kommetjes bij elk bord, zodat men die naar wens kan toevoegen.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Op dit moment zijn de Chinese fijne eiernoedels nog steeds niet volop verkrijgbaar in de meeste supermarkten, maar je kunt ook mihoen gebruiken. Somennoedels zijn ook heel geschikt.
1 blok Chinese tofoe of 2 blokken Japanse tofoe
450 gram jonge spinazieblaadjes
225 – 340 gram fijne eiernoedels, voorgekookt
4 eetlepels gesmolten boter of zonnebloemolie
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
2 theelepels fijn gehakte gemberwortel
½ theelepel chilipoeder
2 – 3 grote eieren, licht geklopt
1 eetlepel lichte sojasaus
zout
vers gemalen zwarte peper
½ theelepel vers geraspt nootmuskaat
royaal korianderblaadjes, ter garnering
Spoel de Chinese tofoe goed af, laat hem uitlekken en snijd hem in kleine blokjes; de Japanse tofoe hoeft alleen in blokjes gesneden te worden. Verwarm 3 eetlepels van de geklaarde boter of olie in een wok en roerbak in 2 minuten de lente-uitjes, gember en chilipoeder. Voeg de tofoeblokjes toe en roerbak nog 2 minuten. Voeg het geklopte ei en de sojasaus toe. Roer de tofoe om met de eieren. Breng op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit en dek de wok af. Verwarm de resterende geklaarde boter of olie in een steelpan en voeg de spinazieblaadjes toe met wat zout en de nootmuskaat. Roer, dek de pan af en laat de spinazie 2 minuten koken.
Warm de noedels op en verdeel ze over 4 voorverwarmde borden of kommetjes. Vermeng de spinazie met de roer-tofoe en schep dit op de noedels. Serveer direct, gegarneerd met korianderblaadjes en met wat sojasaus of basischilisaus in kleine kommetjes bij elk bord, zodat men die naar wens kan toevoegen.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen
Abonneren op:
Posts (Atom)