vrijdag 18 oktober 2024

Gefrituurde pinda's met knoflooksmaak

GEFRITUURDE PINDA’S MET KNOFLOOKSMAAK

450 – 900 gram grote pinda’s zonder vlies
1¾ liter kokend water
4 tenen knoflook, geperst
2 eetlepels zeezout
plantaardige olie, voor het frituren


Doe de pinda’s in een kom, giet er zoveel kokend water op dat ze onderstaan en roer de geperste knoflook en het zout erdoor. Dek de kom af en laat het geheel 45 – 60 minuten intrekken.
Giet de noten af boven de gootsteen. Spreid ze uit op een blad en dep ze droog met keukenpapier.
Verwarm 600 milliliter olie in een wok of frituurpan. Frituur de noten als de olie heet is (180°C) in een aantal porties 4 – 5 minuten. Roer ze regelmatig om. Schep ze met een visschep of schuimspaan op een met keukenpapier bedekt blad.
Laat de pinda’s afkoelen, en bewaar ze in goed afsluitbare bakjes. Zet ze op een donkere plaats als je ze in glas bewaart.

Voor 450 - 900 gram.

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Rijststokjes met roergebakken tofoe, shiitakes en peultjes en rode currysaus

RIJSTSTOKJES MET ROERGEBAKKEN TOFOE, SHIITAKES EN PEULTJES EN RODE CURRYSAUS

2 – 3 eetlepels pinda- of zonnebloemolie
6 sjalotten, in dunne ringetjes
2 eetlepels rode currypasta
225 gram verse shiitakes, in plakjes
115 – 175 gram gebakken tofoe, in 8 stukjes gesneden
150 gram peultjes
3 lente-uitjes, in vieren gesneden
225 gram rijststokjes, voorgekookt
krokant gefrituurde sjalotten (desgewenst), ter garnering
handje korianderblaadjes of bladpeterselie, ter garnering

RODE CURRYSAUS
8 eetlepels rode currypasta
4 eetlepels water of bouillon
½ theelepel zout
1 theelepel maïzena, opgelost in 2 eetlepels koud water
125 milliliter Bulgaarse yoghurt
vers gemalen zwarte peper


Maak eerst de saus omdat deze urenlang goed blijft en kan worden opgewarmd: doe de currypasta in een steelpan, verhit hem en roer 2 – 3 minuten. Voeg het water of de bouillon en het zout toe. Breng dit aan de kook en kook het 3 minuten op middelhoog vuur en roer regelmatig. Klop in een kom de maïzena door de yoghurt (dit voorkomt dat de yoghurt gaat klonteren) en voeg dit toe aan de pan. Laat nog 5 minuten zachtjes koken, regelmatig roerend. Breng op smaak en zet het vuur uit.
Ga vlak voor het opdienen roerbakken: verwarm de olie in een wok en roerbak de sjalotten 5 minuten, tot ze licht kleuren. Voeg de currypasta toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de paddenstoelen toe en roer opnieuw 2 minuten voor je de tofoestukjes aan het mengsel toevoegt. Roerbak ze 3 minuten. Voeg de peultjes, lente-uitjes en zo nodig wat peper toe. Roer nog een keer om, dek de wok af en laat alles nog 1 minuut bakken. Zet het vuur af en houdt het deksel op de wok.
Warm de noedels op en giet ze daarna goed af.
Serveren: schep een beetje noedels midden op elk bord (gebruik eventueel een tulbandvorm om dit netjes te doen). Leg hier een lepel van de tofoemix bovenop, daarna weer wat noedels, gevolgd door tofoe, en tot slot weer noedels. Warm de saus op en schenk die rond elk hoopje noedels. Garneer met krokante sjalotten, als je die gebruikt, en koriander en peterselie. Serveer direct.

2 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Fijne eiernoedels met roer-tofoe (China)

FIJNE EIERNOEDELS MET ROER-TOFOE

Op dit moment zijn de Chinese fijne eiernoedels nog steeds niet volop verkrijgbaar in de meeste supermarkten, maar je kunt ook mihoen gebruiken. Somennoedels zijn ook heel geschikt.

1 blok Chinese tofoe of 2 blokken Japanse tofoe
450 gram jonge spinazieblaadjes
225 – 340 gram fijne eiernoedels, voorgekookt
4 eetlepels gesmolten boter of zonnebloemolie
4 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
2 theelepels fijn gehakte gemberwortel
½ theelepel chilipoeder
2 – 3 grote eieren, licht geklopt
1 eetlepel lichte sojasaus
zout
vers gemalen zwarte peper
½ theelepel vers geraspt nootmuskaat
royaal korianderblaadjes, ter garnering


Spoel de Chinese tofoe goed af, laat hem uitlekken en snijd hem in kleine blokjes; de Japanse tofoe hoeft alleen in blokjes gesneden te worden. Verwarm 3 eetlepels van de geklaarde boter of olie in een wok en roerbak in 2 minuten de lente-uitjes, gember en chilipoeder. Voeg de tofoeblokjes toe en roerbak nog 2 minuten. Voeg het geklopte ei en de sojasaus toe. Roer de tofoe om met de eieren. Breng op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit en dek de wok af. Verwarm de resterende geklaarde boter of olie in een steelpan en voeg de spinazieblaadjes toe met wat zout en de nootmuskaat. Roer, dek de pan af en laat de spinazie 2 minuten koken.
Warm de noedels op en verdeel ze over 4 voorverwarmde borden of kommetjes. Vermeng de spinazie met de roer-tofoe en schep dit op de noedels. Serveer direct, gegarneerd met korianderblaadjes en met wat sojasaus of basischilisaus in kleine kommetjes bij elk bord, zodat men die naar wens kan toevoegen.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen