donderdag 13 oktober 2016

Grapefruit Salad (Verenigde Staten)

GRAPEFRUIT SALAD (GRAPEFRUIT MET CRÈME DE MENTHE)

Even een grapje over dit gerecht, dat in 1952 op een internationale kooktentoonstelling te Londen door de Amerikaanse dames - allen kookleraressen (home economists) - als typisch Amerikaans voorgerecht werd getoond. Er was een keurcommissie, welke bestond uit bekende figuren op kookgebied, en waaronder zich ook bon Viveur, van de Daily Telegraph bevond. Dit echtpaar - Phyllis en John Cradock - zich noemende “Bon Viveur”, sprak zijn verontwaardiging als volgt over dit gerecht uit: a disastrous and unseemly union between segments of grapefruit and that cough-mixture of liqueurs - crème de menthe (een ongelukkige en onmogelijke verbinding tussen stukjes grapefruit en die hoestdranklikeur, crème de menthe).
Maar hadden zij het geproefd? Nee, vast niet. Ik wel. Daarom “durf” ik het u hier te beschrijven. Maar bent u er ook tegen, neemt u dan maar de alom bekende sherry.

2 grapefruits
crème de menthe


Halveer de grapefruit. Leg iedere helft in een glas, of in een vingerkommetje of ander rond schaaltje. Maak met een scherp mesje alle segmentjes los van elkaar. Snijd goed tot op de bodem van de vrucht door. Besprenkel de vrucht dan met de likeur en laat deze erin trekken.

4 personen

land : Verenigde Staten
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Het internationaal kookboekje / Heleen A. M. Halverhout

Zrazyzawyani z Lina (Polen)

ZRAZYZAWYANI Z LINA (GEVULDE PALING SCHOTEL)

1 kilo (gefileerde) paling
2 fijngesneden worteltjes
2 fijngesnipperde uitjes
1 fijngesnipperde prei
150 gram schoongemaakte verse champignons (of 75 gram uit blik)
150 gram boter of margarine
60 gram bloem
¾ deciliter madera
2 eieren
1 (gewassen) citroen
een kruidenbuideltje: in een lapje gebonden tijm, laurierblad, peterselie, selderij, 1 kruidnagel, een schilletje van de citroen, wat dille
50 gram in melk geweekt oud brood
1 eetlepel cognac
bloem
1 ei
paneermeel
boter of margarine
zout


Laat de palingen door de vishandelaar schoonmaken en vraag hem er dan de koppen, het vel en de graat bij, want hij wil ze ook wel voor u fileren. Trek eerst visbouillon van de graten, koppen en vellen, zout en het kruidenbuideltje in ± ½ liter water in ± 20 minuten.
Leg de paling plat (opengeklapt dus). Maal 2 palingen, het brood en de champignons, voeg de peper, wat zout en de cognac en de losgeklopte eieren er aan toe. Meng alles tot een samenhangende smakelijke massa. Leg deze vulling op de vissen. Sla ze dicht en bind ze met breikatoen vast, of prik er op gelijke afstanden cocktailprikkers in. Snijd de gevulde palingen dan in stukjes. Wentel deze door bloem, dan door losgeklopt ei, daarna door paneermeel. Braad de stukjes vis in de boter of margarine alleen maar bruin. Leg ze dan naast elkaar in een vuurvaste schotel en giet er de gezeefde visbouillon en de madera overheen. Knijp er wat citroensap over uit.. Dek de bovenkant van de schotel met aluminiumfolie af.
Zet de schotel in de oven (200°C of gas no. 4 of 5) en laat de vis in 30 minuten gaar worden. Geef er desverkiezend, al is het wel wat “Hollands”, gekookte aardappelen en sla bij. Maak die sla dan alleen aan met een sausje van yoghurt, olie en citroensap.

4 personen

land : Polen
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het internationaal kookboekje / Heleen A. M. Halverhout

Hâché (Nederland)

HÂCHÉ

750 gram koud vleesch
90 gram bloem
100 gram vet van jus of bak- en braadvet of 1 liter water met 4 bouillonblokjes
3 laurierbladen
15 kruidnagelen
(stukje Spaansche peper)
250 gram uien
1½ deciliter azijn


Bak in het vet de gesnipperde uien zeer lichtbruin, voeg er dan de bloem bij en bak, steeds roerende, meel en uien gelijkmatig bruin. Doe deze massa in de jus, die met wat water en kruiden aan de kook gebracht is, laat de saus roerende 5 minuten doorkoken en voeg er ’t in dobbelsteentjes gesneden vleesch en den azijn bij. Laat de hâché op een zacht vuur 1 uur langzaam stoven, maar roer er van tijd tot tijd in om aanbranden te voorkomen. Neem er voor het opdoen de kruiden uit, voeg er desverkiezende een weinig suiker en Engelsche saus en soya of vleeschextractdruppels bij.
N.B.: Wanneer de saus bij het opdoen te dun mocht zijn, kan men ze afbinden met wat aangemengde maïzena, die men roerende 3 minuten laat doorkoken.
De hoeveelheid water, die bij de jus gevoegd moet worden, hangt er geheel van af, hoe zout deze is.

4 personen

land : Nederland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Het Coöperatie Kookboek / Samengesteld door een huismoeder