ULTIEME PANTOSTI MET VERSE TOMATENDIP
8 sneetjes wit Vloerbrood
100 gram belegen kaas
4 plakken roasted ham
8 theelepels Belgische mayonaise
3 trostomaten
2 theelepels chipotle pepper sauce (Tabasco)
1 eetlepel extra vierge olijfolie
Beleg 4 sneetjes wit Vloerbrood met de helft van de kaas. Verdeel daar de plakken ham en vervolgens de rest van de kaas over. Leg de overige sneetjes brood erop. Bestrijk de bovenkanten allemaal met 1 theelepel mayonaise.
Verhit 2 koekenpannen op laag vuur en leg de tosti’s met de mayonaisekant naar beneden in de pannen. Bestrijk nu de bovenkanten met de rest van de mayonaise. Keer de tosti’s ne 4 minuten als ze goudbruin zijn en bak nog 3 minuten.
Snijd ondertussen de tomaten doormidden en rasp ze op een grove rasp. Meng de chipotle pepper sauce en de olijfolie erdoor. Breng eventueel op smaak met zout.
Neem de tosti’s uit de pan en snijd ze doormidden. Serveer de tomatendip apart erbij.
4 personen
voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Allerhande maart 2018
zaterdag 28 maart 2020
Open maisbroodsandwich pittige avocado
OPEN MAISBROODSANDWICH PITTIGE AVOCADO
2 eetrijpe avocado’s
4 sneetjes maisbrood
1 theelepel (zwart) sesamzaad
2 theelepels sriracha sauce (pittige chilisaus) of meer naar smaak
Snijd 2 eetrijpe avocado’s overlangs doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd in dunne plakjes. Rooster 4 sneetjes maisbrood in een broodrooster en verdeel daar de avocado over. Bestrooi met 1 theelepel (zwart) sesamzaad en besprenkel met 2 theelepels sriracha sauce (pittige chilisaus) of meer naar smaak.
4 personen
voedingswaarde : 255 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Allerhande maart 2018
2 eetrijpe avocado’s
4 sneetjes maisbrood
1 theelepel (zwart) sesamzaad
2 theelepels sriracha sauce (pittige chilisaus) of meer naar smaak
Snijd 2 eetrijpe avocado’s overlangs doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd in dunne plakjes. Rooster 4 sneetjes maisbrood in een broodrooster en verdeel daar de avocado over. Bestrooi met 1 theelepel (zwart) sesamzaad en besprenkel met 2 theelepels sriracha sauce (pittige chilisaus) of meer naar smaak.
4 personen
voedingswaarde : 255 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Allerhande maart 2018
Krokante tortilla met hummus, groene kruiden en witte kaas
KROKANTE TORTILLA MET HUMMUS, GROENE KRUIDEN EN WITTE KAAS
2/3 bakje munt (à 15 gram)
2/3 bakje basilicum (à 15 gram)
2/3 bakje koriander (à 15 gram)
200 gram gekookte bietjes
4 volkorentortilla’s
1 eetlepel (olijf)olie
150 gram hummus
100 gram witte kaas
Haal de blaadjes van de takjes munt en basilicum. Snijd de munt, het basilicum en de koriander fijn. Snijd de bietjes in partjes.
Verhit 2 koekenpannen op laag vuur. Bestrijk de tortilla’s met 1 eetlepel olie en bak ze in 2 delen 3 minuten in de koekenpannen. Keer halverwege.
Leg de tortilla’s elk op een bord en bestrijk ze met de hummus. Verdeel de bietjes erover, bestrooi met de kruiden en verkruimel de witte kaas erover.
4 personen
voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Allerhande maart 2018
2/3 bakje munt (à 15 gram)
2/3 bakje basilicum (à 15 gram)
2/3 bakje koriander (à 15 gram)
200 gram gekookte bietjes
4 volkorentortilla’s
1 eetlepel (olijf)olie
150 gram hummus
100 gram witte kaas
Haal de blaadjes van de takjes munt en basilicum. Snijd de munt, het basilicum en de koriander fijn. Snijd de bietjes in partjes.
Verhit 2 koekenpannen op laag vuur. Bestrijk de tortilla’s met 1 eetlepel olie en bak ze in 2 delen 3 minuten in de koekenpannen. Keer halverwege.
Leg de tortilla’s elk op een bord en bestrijk ze met de hummus. Verdeel de bietjes erover, bestrooi met de kruiden en verkruimel de witte kaas erover.
4 personen
voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Allerhande maart 2018
Pikante zuurkoolsoep met gefrituurd broodkruim
PIKANTE ZUURKOOLSOEP MET GEFRITUURD BROODKRUIM
8 eetlepels olijfolie
2 zoete aardappels, geschil en in blokjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel kerriepoeder
mespunt chilipeper(vlokken)
500 gram zuurkool, afgespoeld en uitgelekt
1,2 liter hete groentebouillon (van 2 tabletten)
4 sneetjes witbrood, zonder korst, grof verkruimeld
200 milliliter kookroom
½ bosje peterselie, fijngehakt
Verhit 2 eetlepels olie in een (soep)pan en roerbak hierin de aardappelblokjes met de knoflook en kerrie een paar minuten op een lage stand. Voeg de chilipeper en zuurkool toe en giet de bouillon erbij. Laat afgedekt 15 minuten zachtjes koken. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan en frituur hierin de broodkruimels al omscheppend goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met peper. Pureer de soep helemaal glad. Giet de room erbij en laat nog enkele minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Giet de soep in kommen en bestrooi met het krokante broodkruim en de peterselie.
4 personen
voedingswaarde : 315 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : maaltijdsoep
bron : Boodschappen maart 2018
8 eetlepels olijfolie
2 zoete aardappels, geschil en in blokjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel kerriepoeder
mespunt chilipeper(vlokken)
500 gram zuurkool, afgespoeld en uitgelekt
1,2 liter hete groentebouillon (van 2 tabletten)
4 sneetjes witbrood, zonder korst, grof verkruimeld
200 milliliter kookroom
½ bosje peterselie, fijngehakt
Verhit 2 eetlepels olie in een (soep)pan en roerbak hierin de aardappelblokjes met de knoflook en kerrie een paar minuten op een lage stand. Voeg de chilipeper en zuurkool toe en giet de bouillon erbij. Laat afgedekt 15 minuten zachtjes koken. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan en frituur hierin de broodkruimels al omscheppend goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met peper. Pureer de soep helemaal glad. Giet de room erbij en laat nog enkele minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Giet de soep in kommen en bestrooi met het krokante broodkruim en de peterselie.
4 personen
voedingswaarde : 315 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : maaltijdsoep
bron : Boodschappen maart 2018
Noedels met spinazie, sesam en wasabi
NOEDELS MET SPINAZIE, SESAM EN WASABI
2 eetlepels sesamzaad
300 gram diepvriestuinbonen, ontdooid
400 gram noedels of mie
1 theelepel wasabipasta
2 eetlepels olie
1 bosje lente-ui, in schuine ringetjes
600 gram verse spinazie
Rooster het sesamzaad in een droge, hete koekenpan goudbruin en houd apart. Verwijder de dikke velletjes van de tuinboontjes (dubbel doppen). Kook de noedels. Roer de wasabi los met 1 eetlepel water. Verhit intussen de olie in een wok en roerbak hierin de bosui, spinazie en tuinboontjes 2 - 3 minuten. Giet de noedels af en laat goed uitlekken. Meng de noedels met de wasabi goed door de groenten. Verdeel over kommen en bestrooi met het geroosterde sesamzaad.
4 personen
voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Boodschappen maart 2018
2 eetlepels sesamzaad
300 gram diepvriestuinbonen, ontdooid
400 gram noedels of mie
1 theelepel wasabipasta
2 eetlepels olie
1 bosje lente-ui, in schuine ringetjes
600 gram verse spinazie
Rooster het sesamzaad in een droge, hete koekenpan goudbruin en houd apart. Verwijder de dikke velletjes van de tuinboontjes (dubbel doppen). Kook de noedels. Roer de wasabi los met 1 eetlepel water. Verhit intussen de olie in een wok en roerbak hierin de bosui, spinazie en tuinboontjes 2 - 3 minuten. Giet de noedels af en laat goed uitlekken. Meng de noedels met de wasabi goed door de groenten. Verdeel over kommen en bestrooi met het geroosterde sesamzaad.
4 personen
voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Boodschappen maart 2018
Witlofsalade met peperige zoete-aardappelchips en granaatappeldressing
WITLOFSALADE MET PEPERIGE ZOETE-AARDAPPELCHIPS EN GRANAATAPPELDRESSING
2 stronkjes witlof, buitenste blaadjes verwijderd
500 milliliter zonnebloemolie
2 zoete aardappels, schoongeboend
½ theelepel chilipeper(vlokken)
4 eetlepels granaatappelpitten
1 theelepel honing
1 eetlepel (witte) balsamicoazijn of frambozenazijn
2 eetlepels olijf- of notenolie
Haal de blaadjes witlof los en snijd ze schuin door. Leg in een bak met koud water. Verhit de olie totdat een blokje brood bruisend blijft drijven. Schaaf de ongeschilde aardappels met een kaasschaaf of mandoline in dunne plakken. Frituur de plakjes aardappel in porties 4 minuten tot ze donkeroranje zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Schud de chips in een schaal om met zout en chilipeper naar smaak. Meng de witlofblaadjes en 3 eetlepels granaatappelpitten door de chips en verdeel over 4 borden. Maal de rest van de granaatappelpitten in een vijzel fijn met de honing en azijn. Voeg in een straaltje de olie toe. Breng op smaak met zout en bedruppel de salade met de dressing. Bestrooi naar smaak met chilipeper.
4 personen
voedingswaarde : 215 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : tussengerecht
bron : Boodschappen maart 2018
2 stronkjes witlof, buitenste blaadjes verwijderd
500 milliliter zonnebloemolie
2 zoete aardappels, schoongeboend
½ theelepel chilipeper(vlokken)
4 eetlepels granaatappelpitten
1 theelepel honing
1 eetlepel (witte) balsamicoazijn of frambozenazijn
2 eetlepels olijf- of notenolie
Haal de blaadjes witlof los en snijd ze schuin door. Leg in een bak met koud water. Verhit de olie totdat een blokje brood bruisend blijft drijven. Schaaf de ongeschilde aardappels met een kaasschaaf of mandoline in dunne plakken. Frituur de plakjes aardappel in porties 4 minuten tot ze donkeroranje zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Schud de chips in een schaal om met zout en chilipeper naar smaak. Meng de witlofblaadjes en 3 eetlepels granaatappelpitten door de chips en verdeel over 4 borden. Maal de rest van de granaatappelpitten in een vijzel fijn met de honing en azijn. Voeg in een straaltje de olie toe. Breng op smaak met zout en bedruppel de salade met de dressing. Bestrooi naar smaak met chilipeper.
4 personen
voedingswaarde : 215 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : tussengerecht
bron : Boodschappen maart 2018
Vis en papillotte met gember
VIS EN PAPILLOTTE MET GEMBER
400 gram (basmati)rijst
2 kleine struiken paksoi, gehalveerd
4 kabeljauwfilets
10 centimeter verse gember, geschild en in dunne reepjes gesneden
½ rode peper, in ringetjes
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstazijn of witte wijnazijn
1 limoen, in partjes
2 lente-uitjes, in dunne ringen
Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de rijst. Vouw 4 pakketjes van bakpapier of aluminiumfolie. Maak de paksoi schoon en leg in elk pakketje een stuk paksoi. Verdeel de vis, gember en rode peper erover. Giet de sojasaus en azijn erover en vouw de pakketjes dicht. Stoom de pakketjes 15 - 20 minuten in de oven. Maak de pakketjes open en garneer met een partje limoen. Bestrooi de rijst met de bosui en serveer bij de vispakketjes.
4 personen
voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 20 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Boodschappen maart 2018
400 gram (basmati)rijst
2 kleine struiken paksoi, gehalveerd
4 kabeljauwfilets
10 centimeter verse gember, geschild en in dunne reepjes gesneden
½ rode peper, in ringetjes
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstazijn of witte wijnazijn
1 limoen, in partjes
2 lente-uitjes, in dunne ringen
Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de rijst. Vouw 4 pakketjes van bakpapier of aluminiumfolie. Maak de paksoi schoon en leg in elk pakketje een stuk paksoi. Verdeel de vis, gember en rode peper erover. Giet de sojasaus en azijn erover en vouw de pakketjes dicht. Stoom de pakketjes 15 - 20 minuten in de oven. Maak de pakketjes open en garneer met een partje limoen. Bestrooi de rijst met de bosui en serveer bij de vispakketjes.
4 personen
voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 20 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Boodschappen maart 2018
Tarte Tatin van gember en biet met geitenkaas
TARTE TATIN VAN GEMBER EN BIET MET GEITENKAAS
50 gram suiker
25 gram boter
2 eetlepels rode wijnazijn
1 eetlepel verse gember, geraspt
600 gram gekookte bieten, in dunne plakjes
6 plakjes bladerdeeg
200 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
eventueel rucola, om te garneren
Verwarm de oven voor op 170°C. Smelt de suiker met de boter, azijn en gember en laat karamelliseren tot het mengsel goudbruin is. Voeg de plakjes biet toe en laat 5 minuten meetrekken op een lage stand. Leg de bietenplakjes met de gemberkaramel voorzichtig in de taartvorm. Verdeel de plakjes bladerdeeg erover en vouw deze in de vorm. Bak de taart in de oven in 25 minuten goudbruin. Keer de taart om op een bord. Verdeel de geitenkaas erover, bestrooi eventueel met wat rucola en serveer direct.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten
gerechtsoort : voor- of lunchgerecht
bron : Boodschappen maart 2018
50 gram suiker
25 gram boter
2 eetlepels rode wijnazijn
1 eetlepel verse gember, geraspt
600 gram gekookte bieten, in dunne plakjes
6 plakjes bladerdeeg
200 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
eventueel rucola, om te garneren
Verwarm de oven voor op 170°C. Smelt de suiker met de boter, azijn en gember en laat karamelliseren tot het mengsel goudbruin is. Voeg de plakjes biet toe en laat 5 minuten meetrekken op een lage stand. Leg de bietenplakjes met de gemberkaramel voorzichtig in de taartvorm. Verdeel de plakjes bladerdeeg erover en vouw deze in de vorm. Bak de taart in de oven in 25 minuten goudbruin. Keer de taart om op een bord. Verdeel de geitenkaas erover, bestrooi eventueel met wat rucola en serveer direct.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten
gerechtsoort : voor- of lunchgerecht
bron : Boodschappen maart 2018
Mie met tahoe, taugé en aardappelen (Maleisië)
MIE MET TAHOE, TAUGÉ EN AARDAPPELEN
350 gram mie
250 gram geschilde aardappelen
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
2 theelepels sambal
2 theelepels trassi
1 theelepel kurkuma
1 theelepel chilipoeder
4 eetlepels olie
200 gram in blokjes gesneden tahoe
150 gram taugé
1 eetlepel sojasaus
zout
Kook de mie gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de mie uitlekken in een vergiet.
Kook de aardappelen in een pan water in 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en snijd ze in kleine blokjes.
Wrijf de kleingesneden ui met de sambal, de trassi, de kurkuma en het chilipoeder fijn in een vijzel.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin het kruidenmengsel 3 minuten. Voeg de blokjes tahoe en aardappel toe en bak alles onder voortdurend omscheppen 3 minuten. Voeg de taugé toe en bak deze 2 minuten mee.
Voeg de uitgelekte mie, de sojasaus en wat zout toe en laat het gerecht onder voortdurend omscheppen door en door warm worden.
4 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Maleis koken / Wiebe Andringa
350 gram mie
250 gram geschilde aardappelen
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
2 theelepels sambal
2 theelepels trassi
1 theelepel kurkuma
1 theelepel chilipoeder
4 eetlepels olie
200 gram in blokjes gesneden tahoe
150 gram taugé
1 eetlepel sojasaus
zout
Kook de mie gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de mie uitlekken in een vergiet.
Kook de aardappelen in een pan water in 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en snijd ze in kleine blokjes.
Wrijf de kleingesneden ui met de sambal, de trassi, de kurkuma en het chilipoeder fijn in een vijzel.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin het kruidenmengsel 3 minuten. Voeg de blokjes tahoe en aardappel toe en bak alles onder voortdurend omscheppen 3 minuten. Voeg de taugé toe en bak deze 2 minuten mee.
Voeg de uitgelekte mie, de sojasaus en wat zout toe en laat het gerecht onder voortdurend omscheppen door en door warm worden.
4 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Maleis koken / Wiebe Andringa
Varkensvleesreepjes in Chinese stijl (Maleisië)
VARKENSVLEESREEPJES IN CHINESE STIJL
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel droge sherry
2 eetlepels suiker
2 eetlepels maïzena
zout
peper
500 gram in reepjes gesneden varkensfilet
3 eetlepels olie
1 schoongemaakte en in ringen gesneden ui
2 eetlepels tomatenketchup
½ deciliter water
2 in reepjes gesneden lente-uitjes
Vermeng de sojasaus in een kom met de sherry, de suiker, de maïzena en wat zout en peper. Voeg de reepjes vlees toe en schep alles goed dooreen. Laat de reepjes vlees 30 minuten marineren.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de reepjes vlees rondom mooi bruin. Neem het vlees uit de pan en houd het apart.
Fruit de ringen ui in de in de pan achtergebleven olie 3 minuten. Voeg de marinade van het vlees, de tomatenketchup en het water toe. Breng het geheel aan de kook. Voeg de reepjes gebakken vlees toe, leg een deksel op de pan en laat alles 10 minuten zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
Serveer het gerecht bestrooid met reepjes lente-ui.
4 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Maleis koken / Wiebe Andringa
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel droge sherry
2 eetlepels suiker
2 eetlepels maïzena
zout
peper
500 gram in reepjes gesneden varkensfilet
3 eetlepels olie
1 schoongemaakte en in ringen gesneden ui
2 eetlepels tomatenketchup
½ deciliter water
2 in reepjes gesneden lente-uitjes
Vermeng de sojasaus in een kom met de sherry, de suiker, de maïzena en wat zout en peper. Voeg de reepjes vlees toe en schep alles goed dooreen. Laat de reepjes vlees 30 minuten marineren.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de reepjes vlees rondom mooi bruin. Neem het vlees uit de pan en houd het apart.
Fruit de ringen ui in de in de pan achtergebleven olie 3 minuten. Voeg de marinade van het vlees, de tomatenketchup en het water toe. Breng het geheel aan de kook. Voeg de reepjes gebakken vlees toe, leg een deksel op de pan en laat alles 10 minuten zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
Serveer het gerecht bestrooid met reepjes lente-ui.
4 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Maleis koken / Wiebe Andringa
Chocolade paaskoekjes
CHOCOLADE PAASKOEKJES
175 gram bloem + extra voor uitrollen
50 gram havermout
2 eetlepels cacao
100 gram fijne kristalsuiker
150 gram koude boter, in kleine blokjes
50 gram pure chocolade paaseitjes
Meng de bloem met havermout, cacao, suiker en een snuf zout. Schep de boter erdoor en kneed alles tot een samenhangend deeg. Vorm het deeg tot een bal en laat deze in de koelkast 15 - 30 minuten rusten.
Hak intussen de chocolade-eitjes met een groot mes tot grove stukjes, zodat ze nog wel als stukje herkenbaar zijn.
Verwarm de oven voor op 175°C. Bestuif het werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 millimeter dik. Strooi de chocoladestukjes erover en druk ze iets in het deeg. Steek met paas-uitsteekvormen van ongeveer 6 centimeter koekjes uit het deeg en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Kneed de restjes deeg even door, rol het deeg opnieuw uit en steek er weer koekjes van.
Bak de koekjes in de oven in 10 - 12 minuten bruin en gaar.
20 koekjes
voedingswaarde : 130 kcal per stuk
bereidings- / wacht- / oventijd : 30 / 30 / 12 minuten
gerechtsoort : gebak
bron : Dirk maart / april 2018
175 gram bloem + extra voor uitrollen
50 gram havermout
2 eetlepels cacao
100 gram fijne kristalsuiker
150 gram koude boter, in kleine blokjes
50 gram pure chocolade paaseitjes
Meng de bloem met havermout, cacao, suiker en een snuf zout. Schep de boter erdoor en kneed alles tot een samenhangend deeg. Vorm het deeg tot een bal en laat deze in de koelkast 15 - 30 minuten rusten.
Hak intussen de chocolade-eitjes met een groot mes tot grove stukjes, zodat ze nog wel als stukje herkenbaar zijn.
Verwarm de oven voor op 175°C. Bestuif het werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 millimeter dik. Strooi de chocoladestukjes erover en druk ze iets in het deeg. Steek met paas-uitsteekvormen van ongeveer 6 centimeter koekjes uit het deeg en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Kneed de restjes deeg even door, rol het deeg opnieuw uit en steek er weer koekjes van.
Bak de koekjes in de oven in 10 - 12 minuten bruin en gaar.
20 koekjes
voedingswaarde : 130 kcal per stuk
bereidings- / wacht- / oventijd : 30 / 30 / 12 minuten
gerechtsoort : gebak
bron : Dirk maart / april 2018
Aardbeienbavarois met gemarineerde aardbeien
AARDBEIENBAVAROIS MET GEMARINEERDE AARDBEIEN
6 blaadjes gelatine
500 gram aardbeien
sap en rasp van 1 sinaasappel
75 gram fijne kristalsuiker
1 eiwit
125 gram Griekse yoghurt
125 milliliter slagroom
2 eetlepels sinaasappellikeur
Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met koud water. Halveer 250 gram aardbeien en pureer ze met het sinaasappelsap in een blender. Schenk dit mengsel in een pan en roer de suiker erdoor. Verwarm het mengsel al roerend op zacht vuur tot de suiker is opgelost en laat 4 minuten zachtjes koken. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en los ze van het vuur af al roerend op in het warme aardbeienmengsel. Zet de pan in een bak met koud water en laat het mengsel afkoelen tot het dik vloeibaar wordt.
Klop het eiwit met een handmixer tot stevig schuim, waarbij de pieken blijven staan. Klop in een andere kom de slagroom met Griekse yoghurt stijf. Spatel hier eerst het aardbeienmengsel door en daarna het eiwit.
Doe het bavaroismengsel over in een puddingvorm met een inhoud van 1 liter en laat het in de koelkast in 3 - 4 uur stevig worden. Halveer intussen de resterende aardbeien en meng ze in een kom met sinaasappelrasp en -likeur. Laat ze minstens 1 uur marineren.
Maak de rand van de pudding voorzichtig iets los door er met een vinger op te drukken. Leg dan een platte schaal op de vorm, schud even, keer ze samen en laat de pudding op de schaal glijden. Garneer met de gemarineerde aardbeien en naar wens met slagroom of paaseitjes.
4 - 6 personen
voedingswaarde : 245 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 25 minuten / 3 - 4 uur
gerechtsoort : nagerecht
bron : Dirk maart / april 2018
6 blaadjes gelatine
500 gram aardbeien
sap en rasp van 1 sinaasappel
75 gram fijne kristalsuiker
1 eiwit
125 gram Griekse yoghurt
125 milliliter slagroom
2 eetlepels sinaasappellikeur
Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met koud water. Halveer 250 gram aardbeien en pureer ze met het sinaasappelsap in een blender. Schenk dit mengsel in een pan en roer de suiker erdoor. Verwarm het mengsel al roerend op zacht vuur tot de suiker is opgelost en laat 4 minuten zachtjes koken. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en los ze van het vuur af al roerend op in het warme aardbeienmengsel. Zet de pan in een bak met koud water en laat het mengsel afkoelen tot het dik vloeibaar wordt.
Klop het eiwit met een handmixer tot stevig schuim, waarbij de pieken blijven staan. Klop in een andere kom de slagroom met Griekse yoghurt stijf. Spatel hier eerst het aardbeienmengsel door en daarna het eiwit.
Doe het bavaroismengsel over in een puddingvorm met een inhoud van 1 liter en laat het in de koelkast in 3 - 4 uur stevig worden. Halveer intussen de resterende aardbeien en meng ze in een kom met sinaasappelrasp en -likeur. Laat ze minstens 1 uur marineren.
Maak de rand van de pudding voorzichtig iets los door er met een vinger op te drukken. Leg dan een platte schaal op de vorm, schud even, keer ze samen en laat de pudding op de schaal glijden. Garneer met de gemarineerde aardbeien en naar wens met slagroom of paaseitjes.
4 - 6 personen
voedingswaarde : 245 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 25 minuten / 3 - 4 uur
gerechtsoort : nagerecht
bron : Dirk maart / april 2018
Abonneren op:
Posts (Atom)