donderdag 6 september 2018

Salsa de Mali (Chili)

SALSA DE MALI (RODE PINDASAUS)

1 eetlepel anattozaadjes
2 eetlepels (olijf)olie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt
4 - 5 grote tomaten, ontveld
200 gram gepelde geroosterde pinda’s (ongezouten), fijngemalen, of pindakaas
zout
peper uit molen


Doe de anattozaadjes samen met de olie in een pan. Verhit ze en blijf voortdurend met een houten lepel roeren, totdat de zaadjes hun rode kleurstof verliezen, waardoor de olie een mooie rood-oranje kleur krijgt. Zeef daarna de olie en verhit deze opnieuw. Fruit al omscheppende de ui tot deze glazig ziet. Voeg het knoflook toe en laat alles nog even fruiten. Voeg daarna de in stukken gesneden en van zaad en vocht ontdane tomaten toe. Schep alles goed om. Temper de warmtebron en laat alles zolang heel zachtjes sudderen tot de stukken tomaat uiteengevallen zijn. Voeg de pinda’s of pindakaas toe. Roer alles goed om. Blijf daarna nog zolang roeren tot een vrij dikke saus is verkregen. Indien de saus wat al te dik is uitgevallen, doe er dan wat bouillon of water bij. Breng de saus vervolgens op smaak door er zout en peper aan toe te voegen.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 250 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Chili
gerechtsoort : saus

bron : Over de Grens (Lekker koken thuis / Reader’s Digest

Warenje iz Kljoekwy (Rusland)

WARENJE IZ KLJOEKWY (CRANBERRIEJAM)

500 gram cranberries
750 gram suiker
2 ½ deciliter water
500 gram goudrenetten
100 gram gepelde walnoten


Was de cranberries. Doe ze in een wijde, geëmailleerde of aluminium pan met dikke bodem, voeg 1 deciliter water toe, dek de pan af en kook de bessen tot ze zacht zijn. Kneus ze en wrijf ze door een zeef.
Maak i dezelfde pan een siroop door de rest van het water met de suiker te koken tot de suiker is opgelost. Haal de siroop van het vuur, doe de cranberries erbij, de geschilde en in stukken gesneden appel en de noten en kook het geheel 1 uur op een laag vuur.
Verwijder het schuim en doe de jam over in glazen potjes, die direct afgedekt kunnen worden met huishoudfolie of vochtig perkamentpapier.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : De Russische keuken / Eveline Brouwers en Geerte Groen

Tsjetsjewitsa s Froektami (Rusland)

TSJETSJEWITSA S FROEKTAMI (LINZEN MET VRUCHTEN EN NOTEN)

200 gram groene linzen
100 gram gedroogde abrikozen
100 gram rozijnen
1 fijngehakte ui
2 à 3 eetlepels olie
zout
peper
100 gram gepelde walnoten
1 theelepel korianderpoeder
fijngehakte peterselie


Was de linzen en kook ze een half uur. Week de abrikozen en rozijnen 15 minuten in warm water en laat ze goed uitlekken.
Fruit de kleingesneden abrikozen, de rozijnen en de ui in de olie, met zout en peper. Voeg de linzen, de walnoten en de koriander eraan toe en laat alles nog 10 minuten sudderen.
Strooi er voor het opdienen wat peterselie overheen.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Russische keuken / Eveline Brouwers en Geerte Groen

Alfalfasalade met kerstomaatjes en peultjes

ALFALFASALADE MET KERSTOMAATJES EN PEULTJES

150 gram peultjes (diepvries)
zout
½ bakje kerstomaatjes (à 500 gram)
1 sjalotje
4 zwarte olijven
2 eetlepels rode-wijnazijn
4 eetlepels olijfolie
peper
5 takjes peterselie
1 eetlepel blanke hazelnoten
100 gram alfalfa


In pan met weinig water en zout, peultjes 3 minuten koken. In vergiet onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Kerstomaatjes wassen en kroontjes verwijderen. In vier partjes snijden. Sjalotje pellen en heel fijn snipperen. Van olijven pit verwijderen. Vruchtvlees heel fijn snijden. In kommetje doen: ui, olijf, azijn, olie en peper. Tot sausje kloppen. In kopje peterselie heel fijn knippen. Noten fijnhakken. In droge koekenpan noten in 2 minuten goudbruin roosteren.
In slaschaal doen: alfalfa, peultjes, tomaat en noten. Sausje nogmaals doorkloppen. Peterselie erdoor roeren. Over salade schenken.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Tip Kerst 1989