zondag 6 oktober 2024

Noedels met chilisteak en basilicum

NOEDELS MET CHILISTEAK EN BASILICUM

Dit gerecht komt niet specifiek uit één land, dus elke noedelsoort kan worden gebruikt. Soba- of fijne eiernoedels zijn er erg lekker bij.

8 – 20 basilicumblaadjes
4 – 5 eetlepels plantaardige olie
500 – 750 gram lendebiefstuk of dikke lende, in dunne reepjes
2 eetlepels mirin of droge sherry
350 – 450 gram noedels, gekookt
lichte sojasaus, apart erbij geven

MARINADE
2 – 3 grote rode chilipepers, zonder zaadlijsten en kleingehakt
4 tenen knoflook, kleingehakt
1 theelepel gehakte gemberwortel
2 eetlepels nam pla (Thaise vissaus)
1 theelepel suiker
2 eetlepels limoen- of citroensap
2 eetlepels pindaolie
zout
vers gemalen zwarte peper
2 eetlepels gehakte basilicum


Doe alle ingrediënten voor de marinade behalve de basilicum in een blender en maal ze tot een glad geheel. Doe ze in een glazen schaal, meng de gehakte basilicum erdoor en marineer het vlees er 1 – 2 uur in.
Verhit de olie in een wok of koekenpan en bak de basilicumblaadjes 1 – 2 minuten, tot ze glazig worden. Laat afkoelen; koud zijn ze krokant.
Bewaar 2 – 3 eetlepels olie uit de wok of pan en gooi de rest weg. Verhit die opnieuw en doe het vlees met de marinade in de pan. Roerbak het 3 – 4 minuten op hoog vuur. Sprenkel de mirin erover en roer dan nog 1 minuut. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Zet het vuur af en dek de pan af.
Warm de noedels op. Schud ze goed en verdeel ze over 4 voorverwarmde kommen of borden. Verdeel het vlees erover. Garneer met de gebakken basilicum en serveer direct. Zet in plaats van peper en zout lichte sojasaus op tafel, zodat de gasten hun noedels zelf op smaak kunnen brengen.

4 personen

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen

Lamskoteletjes met aspergenoedels

LAMSKOTELETJES MET ASPERGENOEDELS

Voor dit recept gebruik je lamskoteletten van de hals, die je bij een goede slager kunt krijgen. Dit is een uitstekend feestgerecht omdat het lamsvlees en de aspergenoedels een uur van tevoren kunnen worden bereid; de uiteindelijke bereiding gebeurt en papilotte, waarbij het lam is ingepakt in bakpapier.

12 – 16 lamskoteletten
½ theelepel zeezout
1 eetlepel citroensap
115 – 175 gram peterselie, fijngehakt
16 tenen knoflook
350 – 450 gram fijne witte of Groene asperges
4 eetlepels geklaarde boter of olijfolie
2 theelepels verse groene peperkorrels
vers gemalen zwarte peper
225 – 350 gram sobanoedels, voorgekookt


Leg de koteletten in een schaal en wrijf ze in met zeezout, citroensap en gehakte peterselie. Zet apart tot de bereiding. Pel de knoflooktenen en laat ze 15 minuten zachtjes koken in een pannetje water. Laat ze daarna uitlekken. Blancheer intussen de asperges 2 minuten in een pan licht gezouten kokend water. Spoel ze koud af en laat ze goed uitlekken.
Verwarm voor het bereiden van het lam de oven voor op 200°C en verwarm 2 eetlepels geklaarde boter of olie in een grote koekenpan. Bak de koteletten in 2 porties 2 – 3 minuten aan elke kant; draai ze één keer om. Haal daarna de pan van het vuur, leg alle koteletten erin en dek de pan af om ze warm te houden.
Verwarm de resterende olie of boter in een wok. Voeg de zachte knoflook en de asperges toe, roer 2 minuten. Voeg dan de groene peperkorrels toe en zout en peper naar smaak. Voeg vervolgens de gekookte soba toe en roer alles 2 minuten goed door elkaar.
Knip 4 vellen bakpapier of vetvrij papier ter grootte van een groot dinerbord. Leg de 4 vellen op een werkvlak en verdeel de koteletten en noedels erover, waarbij je ze aan één kant van het vel stapelt zodat je het dicht kunt slaan. Zorg dat elk pakketje 3 of 4 tenen knoflook bevat.
Sla het papier over de koteletten en noedels en vouw de randen om alsof je een pastei maakt. Leg de pakketjes op een bakplaat en zet ze 5 – 8 minuten in de oven. Laat ze daarna 2 minuten rusten.
Serveren: leg op elk bord een pakketje en laat iedereen het zelf openmaken. Schuif het vlees en de noedels van het papier met een mes en gooi het papier weg.

4 personen

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Noedels nieuwe stijl / Sri Owen