zaterdag 6 januari 2018

Appel-spruitenstamppot met braadworst

APPEL-SPRUITENSTAMPPOT MET BRAADWORST

1 kilogram stamppotaardappelen
1 eetlepel olijfolie
4 braadworsten
700 gram spruiten
150 milliliter melk
30 gram boter
¼ theelepel gemalen nootmuskaat
75 gram appelchips


Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 minuten gaar. Giet af. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de braadworsten op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur laag en bak ze in 12 minuten gaar. Keer regelmatig. Snijd ondertussen de onderkant van de spruiten en haal de buitenste bladeren eraf. Halveer ze en kook in 8 minuten beetgaar. Giet af. Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 minuten droog koken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree. Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Snijd de appelchips in kleine stukjes en roer voorzichtig samen met de spruiten door de stamppot.

4 personen

voedingswaarde : 680 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande november 2016

Luie koolrolletjes (Centraal-Azië)

LUIE KOOLROLLETJES

olijfolie, om te bakken
1 ui, fijngehakt
1 grote wortel, geraspt
1/3 witte kool, in flinterdunne reepjes
1 eetlepel paprikapoeder
½ theelepel karwijzaad
500 gram varkensgehakt
85 gram langkorrelige rijst
1 ei
500 gram gezeefde tomaten (passata)
sap van 1 citroen
2 tenen knoflook, geperst
½ theelepel pimentpoeder
snuf suiker
zeezout
zure room of smetana, om te serveren


Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan (één met bijpassend deksel). Bak de ui en de wortel op halfhoog vuur tot ze zacht zijn. Voeg de kool toe, doe het deksel op de pan en smoor de kool tot hij zacht en gaar is. Haal het deksel van de pan, roer het paprikapoeder en het karwijzaad erdoor en laat het vocht verdampen.
Doe de groenten in een grote kom en voeg het varkensgehakt, de rijst, het ei en flink wat zout toe. Meng het geheel goed met de hand. Draai ongeveer zestien ballen van het gehaktmengsel en druk ze iets plat. Zet ze 30 minuten in de koelkast, zodat ze steviger worden.
Meng intussen de gezeefde tomaten, het citroensap, de knoflook en het pimentpoeder. Voeg zout naar smaak en de snuf suiker toe.
Veeg de koekenpan schoon en giet er wat olijfolie in. Bak de gehaktballen, in twee porties, 3 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Leg alle gehaktballen in één laag, lekker knus naast elkaar in de pan en giet de tomatensaus erover. Breng de saus zachtjes aan de kook, doe het deksel op de pan en laat de gehaktballen 30 minuten sudderen op laag vuur tot het vlees en de rijst gaar zijn en de saus iets is ingekookt. Serveer de gehaktballen met een schep zure room.

4 personen

gebied : Centraal-Azië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Pomelo-cocktail met krab en avocado

POMELO-COCKTAIL MET KRAB EN AVOCADO

1 blikje krab (nettogewicht 170 gram)
½ kleine winterwortel
1 pomelo
1 niet te rijpe avocado
1 eetlepel citroensap
1/8 liter slagroom
½ deciliter yoghurt
3 eetlepels tomatenketchup
3 eetlepels sherry
tabasco
zout
peper
3 ijsbergslabladeren


In een zeef de krab laten uitlekken en eventuele harde stukjes verwijderen. Wortel schoonmaken en raspen. Pomelo dik schillen zodat vruchtvlees zichtbaar is. Boven kom met een scherp mesje partjes tussen de vliezen lossnijden (sap opvangen). Vruchtvlees in stukjes snijden. Avocado schillen, halveren en pit verwijderen. In plakjes snijden. Plakjes rondom besprenkelen met citroensap en opgevangen pomelosap. In een kom stukjes krab, pomelo en avocadoplakjes luchtig door elkaar scheppen. Slagroom stijfkloppen. Door elkaar roeren: slagroom, yoghurt, tomatenketchup en sherry. Op smaak afmaken met tabasco, zout en peper. Pomelo-krabmengsel, geraspte wortel en sausje tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
In 6 kommetjes of coupes een half blaadje ijsbergsla leggen. In elk kommetje of coupe 1/6 deel van het sausje schenken. Pomelo-krabmengsel over de schaaltjes verdelen. Geraspte wortel erover strooien. Direct opdienen. lekker met toast en boter.

6 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande januari 1989

Kumquat-chutney

KUMQUAT-CHUTNEY

150 gram kumquats
100 gram rozijnen
2 appels
1½ deciliter azijn
½ theelepel zout
1 theelepel chilipoeder
100 gram bruine suiker
1 theelepel gemalen kruidnagel
2 theelepels kaneel


Kumquats goed wassen en kroontjes verwijderen. In dunne plakjes snijden en pitjes verwijderen. Rozijnen in een zeef onder heet stromend water afspoelen en laten uitlekken. Appels schillen en schoonmaken. In schijfjes snijden en besprenkelen met 2 eetlepels azijn. In een pannetje doen: kumquats, rozijnen, appels, azijn, 1½ deciliter water, zout, chilipoeder, bruine suiker, kruidnagel en kaneel. Aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes laten koken, af en toe omscheppen. Intussen een goed afsluitbare pot (inhoud 1 liter) met heet water en soda omspoelen. Naspoelen met heet water en op een schone theedoek laten uitdruipen. Kumquatchutney in pot overdoen en afsluiten. Laten afkoelen en in de koelkast bewaren. Lekker bij oosterse gerechten.

10 personen

voedingswaarde : 80 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande januari 1989

Witte-bonenstamppot met knolselderij

WITTE-BONENSTAMPPOT MET KNOLSELDERIJ

1 pot witte bonen (nettogewicht 720 gram)
1 knolselderij (400 gram)
zout
1 pak doperwten (diepvries, nettogewicht 450 gram)
2 rode paprika’s
1 deciliter melk
50 gram boter of margarine
versgemalen peper
nootmuskaat


In een vergiet witte bonen onder warm stromend water afspoelen. Laten uitlekken. Knolselderij schillen, wassen en in stukken snijden. Daarna in pan met weinig water met zout in 15 minuten gaarkoken. Intussen in andere pan doperwten ontdooien en gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing. Paprika’s wassen en schoonmaken. Eén paprika in kleine blokjes snijden, andere paprika in de lengte in dunne repen snijden. In zeef knolselderij laten uitlekken. In de keukenmachine of met een draaizeef knolselderij, helft van de doperwten en de helft van de witte bonen pureren. In een braadpan melk en boter verwarmen. Groentepuree erdoor roeren. Al roerend door en door heet laten worden. Pittig op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Rest van de witte bonen, doperwten en paprikastukjes erdoor roeren. In nog 3 minuten op laag vuur met deksel op de pan laten doorwarmen. Intussen (glazen) schaal voorverwarmen. Stamppot in de schaal scheppen. Bovenkant stervormig garneren met paprikareepjes. Lekker met stoofpeertjes.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Allerhande januari 1989

Macaroni met tonijn-mosselsaus

MACARONI MET TONIJN-MOSSELSAUS

200 gram (groene spiraal)macaroni
zout
1 ui
1 eetlepel olijfolie
1 teentje koflook
1 blikje tonijn naturel (nettogewicht 200 gram)
1 blikje mosselen in pikante saus (nettogewicht 115 gram)
1 blikje tomatenpuree (nettogewicht 70 gram)
1 deciliter droge witte wijn
2 theelepels bouillonpoeder
2 theelepels Italiaanse keukenkruiden (Silvo)
100 gram belegen 20+ kaas (Linera)
4 gevulde olijven
1 eetlepel kappertjes
peper


Macaroni koken in water met zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ui pellen en snipperen. In een braadpan de olijfolie verhitten. Ui 2 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Nog 2 minuten zachtjes bakken. Intussen de tonijn en mosselen afgieten. Tonijn in stukjes verdelen. Aan de ui toevoegen: tomatenpuree, wijn, 1½ deciliter water, bouillonpoeder en Italiaanse keukenkruiden. Op zacht vuur 5 minuten laten sudderen, af en toe roeren. Intussen de kaas raspen. Olijven in plakjes snijden. Aan de saus toevoegen: tonijn, mosselen, olijven en kappertjes. Nog 3 minuten laten sudderen, af en toe voorzichtig omscheppen. Saus op smaak afmaken met zout en peper. Macaroni afgieten en over 2 borden verdelen. Saus er in het midden opscheppen. Geraspte kaas er apart bij geven.

4 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande januari 1989

Garnalen-grapefruitcocktail

GARNALEN-GRAPEFRUITCOCKTAIL

4 eetlepels Umer
1 eetlepel tomatenketchup
2 rode grapefruits
1 stengel bleekselderij
1 blikje garnalen (200 gram)
1 appel
zout
peper
4 blaadjes sla


In een kom Umer en tomatenketchup door elkaar roeren. Grapefruits dik schillen en witte vliesjes verwijderen. Met scherp mesje vliesjes rond partjes verwijderen. Helft van partjes in stukjes snijden (rest van partjes achterhouden voor garnering). Bleekselderij wassen en eventueel met een dunschiller de harde nerven verwijderen (groene blaadjes van bleekselderij achterhouden voor garnering). Bleekselderij in plakjes snijden. In een zeef de garnalen afspoelen. Laten uitlekken. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden. Door umermengsel scheppen: grapefruitstukjes, bleekselderij, appel en garnalen. Op smaak afmaken met zout en peper. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. Sla wassen en uitslaan.
In vier cocktailcoupes of glazen schaaltjes een blaadje sla leggen. Garnalen-grapefruitcocktail erop scheppen. Garneren met de achtergehouden partjes grapefruit en selderijgroen.

4 personen

voedingswaarde : 85 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 2 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande januari 1989

Kerrie-knolselderijsoep

KERRIE-KNOLSELDERIJSOEP

1 sjalotje
1 kleine knolselderij (750 gram)
10 gram boter of margarine
½ eetlepel kerriepoeder
2 vleesbouillontabletten
zout
peper
4 takjes peterselie (of het groen van de knolselderij)


Sjalotje pellen en snipperen. Knolselderij in plakken snijden. Plakken schillen, wassen en in blokjes snijden. In een pan boter verhitten. Sjalot en kerriepoeder 2 minuten fruiten. Knolselderijblokjes erdoor scheppen. ¼ Liter water toevoegen en knolselderij in 20 minuten gaar koken. In 5 minuten iets laten afkoelen. Knolselderij met vocht in een keukenmachine of roerzeef pureren. Knolselderijpuree terugdoen in pan. Bouillontabletten erboven verkruimelen en ½ liter water erdoor roeren.
Vier diepe borden of soepkommen voorverwarmen. Soep al roerende zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Soep over de borden verdelen en peterselie (of selderijgroen) erboven fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 75 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 5 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Allerhande januari 1989

Volkorenbolletje met verse kruidenkaas en alfalfa

VOLKORENBOLLETJE MET VERSE KRUIDENKAAS EN ALFALFA

2 volkoren bolletjes
½ pakje verse magere kruidenkaas à 125 gram (Leger de Paturain)
½ bakje alfalfa
½ eetlepel slanke sladressing (Slafris, Calvé)
½ tomaat


Volkorenbolletjes opensnijden en aan beide kanten dik besmeren met kruidenkaas. Alfalfa over de onderste helften verdelen. Sladressing erover sprenkelen. Tomaat wassen en in 4 partjes snijden. Op alfalfa leggen. Bovenste helften van bolletjes erop zetten.

2 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande januari 1989

Gegratineerde uiensoep

GEGRATINEERDE UIENSOEP

3 uien
10 gram boter of margarine
1 theelepel kerriepoeder
1 eetlepel bloem
1 vleesbouillontablet
1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon (Honig)
2 sneetjes stokbrood
30 gram jong belegen Goudse kaas (2 plakjes)


Uien pellen en snipperen. In pan boter verhitten. Ui met kerriepoeder toevoegen en 5 minuten zachtjes bakken. Bloem erdoor roeren en even meebakken. ½ Liter water en bouillontablet toevoegen en aan de kook laten komen. Kruidenbuiltje erin hangen. Uiensoep 15 minuten zachtjes laten koken. Kruidenbuiltje verwijderen. Stokbrood in plakjes snijden. Korstjes van kaas snijden. Kaas in plakjes snijden.
Grill voorverwarmen op de hoogste stand. Al roerende soep weer zachtjes verwarmen. In twee ovenvaste soepkommen scheppen. In elke soepkom 1 sneetje stokbrood leggen. Afdekken met plakjes kaas. Soepkommen op het rooster vlak onder de grill zetten en kaas in 5 minuten laten smelten en lichtbruin laten worden. Direct opdienen.

2 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande januari 1989