vrijdag 15 juli 2016

Bloemkool met cashewnoten

BLOEMKOOL MET CASHEWNOTEN

1 grote bloemkool
50 gram gepelde cashewnoten
zout
50 gram boter of margarine
1 teentje knoflook
1 eetlepel ketoembar (gemalen koriander)
1 eetlepel koenjit (kurkuma)


Van bloemkool stronk verwijderen. Wassen en in roosjes verdelen. Noten grof hakken.
In pan met ruim water en zout, bloemkool 10 minuten koken. Intussen in andere pan boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Koriander en kurkuma erdoor roeren. Bloemkool afgieten en door knoflookmengsel scheppen. 5 Minuten zachtjes mee warmen. Af en toe omscheppen. In droge koekenpan noten in 2 minuten lichtbruin roosteren. Bloemkool overdoen in schaal. Noten erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1985

Varkenshaasje met kruidenkaas-saus

VARKENSHAASJE MET KRUIDENKAAS-SAUS

1 sjalotje
2 takjes peterselie
2 varkenshaasjes à 250 gram
25 gram boter of margarine
150 gram verse roomkaas met kruiden*
1¼ deciliter koffiemelk
worcestershiresaus
zout
peper


* U kunt verse roomkaas met kruiden o.a. van de volgende merken kopen: Boursin, Paturain en Samos.

Sjalotje pellen en fijnsnipperen. In kopje peterselie fijnknippen. Vlees in plakken van 2 centimeter dik snijden. Afgedekt in koelkast leggen.
Schaal voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten. Vlees in 4 minuten rosé bakken. Halverwege keren. Uit pan nemen en in aluminiumfolie verpakken. In bakvet sjalotje 2 minuten zachtjes bakken. Roomkaas en koffiemelk toevoegen. Al roerende kaas laten smelten. Op smaak brengen met enkele druppels worcestershiresaus, zout en peper. Vlees uit folie nemen en op warme schaal leggen. Bestrooien met zout en peper. (Vleessap in folie door saus roeren.) Saus rondom vlees schenken. Peterselie erover strooien. Lekker met lintmacaroni en tomatensalade.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip juli 1985

Kabeljauw met yoghurt-champignonsaus

KABELJAUW MET YOGHURT-CHAMPIGNONSAUS

1 bakje champignons (250 gram)
2½ eetlepels citroensap
50 gram bacon
2 eieren
2½ deciliter yoghurt
5 eetlepels bloem
600 gram kabeljauwfilet
3 theelepels viskruiden met zout
60 gram boter of margarine
zout
peper


Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met 1 eetlepel citroensap. Bacon in reepjes snijden. Eieren splitsen. (Eiwit wordt niet gebruikt.) In kom dooiers en yoghurt door elkaar roeren. In diep bord bloem strooien.
Onder koud stromend water vis afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met viskruiden. Besprenkelen met 1½ el citroensap. Door bloem wentelen. In koekenpan (met antiaanbaklaag) 50 gram boter verhitten. Vis in 8 minuten bruin en gaar bakken. Halverwege voorzichtig keren. Intussen in braadpan 1 eetlepel boter verhitten. Bacon 2 minuten zachtjes bakken. Champignons 3 minuten meebakken. Dooiermengsel toevoegen. Al roerende 1 minuut mee warmen. Niet laten koken! Op smaak brengen met zout en peper. Vis op schaal scheppen. Saus erover schenken. Lekker met aardappelpuree en spinazie.

4 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip juli 1985

Slavink met pepersaus

SLAVINK MET PEPERSAUS

3 eetlepels boter of margarine
4 slavinken
1 ui
1 zakje pepersaus
1 eetlepel vieux
1 takje peterselie


Ingrediënten klaarzetten. Schaal voorverwarmen. In braadpan boter verhitten. Slavinken 10 minuten rondom bakken. Ui pellen en in ringen snijden. Aan slavinken toevoegen en 8 minuten meebakken. In steelpan pepersaus maken met ¼ liter water volgens gebruiksaanwijzing. Slavinken op warme schaal leggen. Door bakvet roeren: 2 eetlepels water, pepersaus en vieux. 1 Minuut verwarmen. Saus over slavinken schenken. Peterselie erboven fijn knippen.
Groentetip: bloemkool.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip juli 1981