donderdag 28 augustus 2014

Komkommersalade (Sri Lanka)

KOMKOMMERSALADE

1 komkommer
1 groene Spaanse peper
2 uien
4 tomaten
1 theelepel zwarte peperpoeder
sap van 1 citroen (of wat azijn)
zout naar smaak


Snij de uien, de Spaanse peper, de tomaten en de komkommer in schijven. Meng dan de uien, de Spaanse peper en de tomaten met het peperpoeder, het zout en het citroensap. Voeg dit mengsel toe aan de komkommer en vermeng alles goed met elkaar.

4 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : salade

bron : Aartappel en kiribat : Ceylonees koken en eten / Eileen Candappa en Harry Haas

Payaasam (Sri Lanka)

PAYAASAM

90 gram ghee (geklaarde boter)
1 eetlepel cashewnoten, fijngehakt
1 theelepel rozijnen
200 gram sago
1 liter kokosmelk
10 gram gedroogde vermicellinoedels
100 gram fijne kristalsuiker
zaadjes van 5 groene kardemompeulen, fijngemalen


Verhit 2 eetlepels ghee in een kleine koekenpan op halfhoog vuur en rooster de cashewnoten en rozijnen 2 minuten tot de rozijnen er geroosterd uitzien. Schud ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Verhit de overgebleven ghee in een pan op halfhoog vuur, doe de sago erin en bak deze al omscheppend 7 - 8 minuten tot hij licht geroosterd is. Voeg de kokosmelk en ½ liter water toe en laat de pap onder regelmatig roeren 10 minuten koken tot de sago doorschijnend is. Doe de vermicelli in de pan en kook de pap nog 3 - 5 minuten tot hij licht gebonden is. Roer de suiker en de gemalen kardemom erdoor en laat hem nog 5 minuten zachtjes tot een dikke massa koken. Serveer de payaasam heet of koud, bestrooid met het cashewnoten-rozijnenmengsel.

6 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : nagerecht

bron : Serendip : Een culinaire ontdekkingstocht door Sri Lanka / Peter Kuruvita

Dalcurry met spinazie (Sri Lanka)

DALCURRY MET SPINAZIE

1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
4 sjalotten, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
de blaadjes van 1 takje vers kerrieblad
125 rode linzen, gewassen en uitgelekt
2 kleine groene chilipepers, fijngehakt
½ theelepel geelwortelpoeder
7 deciliter kokosmelk
250 gram jonge spinazie, uitgezocht, gewassen en grof gesneden
1 deciliter kokosroom


Verhit de ghee in een pan met een stevige vlakke bodem op laag tot halfhoog vuur. Smoor de sjalotten en knoflook 1 - 2 minuten tot de sjalotten net glazig zijn. Voeg de kerrieblaadjes en linzen toe en laat ze 3 minuten koken. Doe nu de chilipepers, geelwortel en kokosmelk in de pan en laat de curry 8 minuten koken tot de linzen gaar en uiteengevallen zijn. Roer de spinazie en de kokosroom door de curry en laat hem nog 3 minuten pruttelen. Breng de curry op smaak met zout en dien hem op.

6 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Serendip : Een culinaire ontdekkingstocht door Sri Lanka / Peter Kuruvita

Kipcurry (Sri Lanka)

KIPCURRY

OM TE BINDEN
1 eetlepel rauwe langkorrelige rijst
1 eetlepel geraspt vers of gedroogd kokos
2 kleine groene chilipepers, overlangs doorgesneden
3 groene kardemompeulen
2 kruidnagels

CURRY
1 kip van circa 1,4 kilogram, in 14 stukjes
2 theelepels gemalen komijnzaad
2 eetlepels gemalen korianderzaad
2 theelepels rood chilipoeder
½ theelepel geelwortelpoeder
½ theelepel fenegriekzaad, licht geroosterd
2 theelepels Sri Lankaans kerriepoeder voor vlees
½ kaneelstokje
½ theelepel zwart mosterdzaad
1 theelepel zout
1 deciliter plantaardige olie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
5 centimeter pandanblad
de blaadjes van 1 takje vers kerrieblad


Doe voor het mengsel om te binden de rijst en het kokos in een koekenpan met een stevige vlakke bodem en schud de pan 3 - 4 minuten boven laag vuur tot het kokos goudbruin is. Doe rijst en kokos met de overige ingrediënten voor het mengsel en 2 eetlepels water in een vijzel en wrijf alles met een stamper tot een fijne pasta. Doe de stukjes kip in een grote schaal, doe alle specerijen, behalve het mosterdzaad en het zout, erbij en wrijf alles door elkaar. Schep het rijstmengsel erdoor. Verhit de olie in een braadpan op halfhoog vuur en doe de ui, knoflook, pandan- en kerrieblad en het mosterdzaad erin en bak alles tot het mosterdzaad gaat opspringen. Doe de stukjes kip erbij en bak ze tot ze rondom vettig zijn. Voeg het zout en 1 liter warm water toe en schraap met een houten lepel de aanbaksels van de panbodem. Breng de vloeistof aan de kook en laat de kip op laag vuur in circa 20 minuten gaar stoven.

6 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Serendip : Een culinaire ontdekkingstocht door Sri Lanka / Peter Kuruvita